Estetik diş hekimliği hem ağız sağlığı ve işlevi hem de güzel bir görümün sağlamak için kişiye özel en uygun çözümü sunar. Konuşurken veya gülerken sık sık dişlerinizi sakladığınızı fark ediyorsanız estetik diş hekimliği sizin için en iyi tedavi sürecini belirleyecek, sağlıklı ve beyaz dişlere ulaşmanızı sağlayacaktır. 

Dişleriniz lekeli, aşınmış, kırılmış, yanlış hizalanmış, şekilsiz veya dişlerinizin aralarında boşluklar oluştuysa estetik diş hekimliği size daha iyi bir gülümseme vaat edebilir. Bunun için diş telleri, kaplamalar, diş beyazlatma, köprüler, implantlar, onley ve inley dolgular gibi çeşitli estetik diş hekimliği prosedürlerinden yararlanılmaktadır. 

Estetik Diş Hekimliği Prosedürleri

Estetik diş hekimliği genellikle simetri ve uyum çizgisini takip eder. Gülüş tasarımı ile dişlerin pozisyonu değiştirilebilir, dişlerin şekli ve boyutu düzeltilebilir, diş rengi açılabilir ve dişlerin diş etlerine oranı düzeltilebilir. Diş hekimliğindeki gelişmeler sayesinde artık hızlı, ağrısız ve her zamankinden daha etkili tedaviler ile güzel görünen dişlere ve gülümsemeye sahip olmak mümkün. 

Diş Beyazlatma

Yenilen yiyecekler ve tüketilen içeceklerden dolayı zamanla herkesin dişlerinde lekelenme oluşabilir. Sigara içmek ve sık kahve tüketmek gibi yaşam tarzı koşulları ise dişlerin parlaklığını kaybetmesini hızlandırabilir. Ağız hijyenine önem vermemek dişlerin kirli sarı bir renk tonuna dönüşmesine neden olabilir. 

Diş beyazlatma, estetik diş hekimliğinin en sık yapılan işlemlerinden biridir. Güvenli ve hızlı bir prosedürdür. Uygulama ile 6-8 tonda renk değişikliğinin oluşması mümkündür. Diş beyazlatma, diş hekimi kliniğinde veya evde yapılabilir. Hangi tedavinin uygun olduğuna hekim karar vermelidir. 

Her iki diş beyazlatma yönteminde de diş hekimi dişlerinizi muayene ederek plak, tartar veya diğer kalıntıları temizleyecektir. Klinikte diş beyazlatma prosedüründe dişlere beyazlatma solüsyonu uygulanır ve sonucun daha etkili olabilmesi için lazer uygulamasına başvurulabilir. Hassasiyeti azaltmak için florür tedavisi uygulanabilir. 

Evde diş beyazlatma prosedüründe ise kişiye özel plak hazırlanır. Günde 1-3 saat plağa diş beyazlatma jeli sürülerek dişlere takılması istenir. Bu yöntem ile dişlerdeki yüzey lekeleri ortadan kaldırılmaya çalışılır. Daha derin lekeler için klinikte diş beyazlatma prosedürü daha etkili olacaktır.

Porselen Kaplamalar

Kaplamalar dişlere özel olarak şekillendirilip renklendirilebilen, çok ince ve dayanıklı porselen parçalarından yapılmaktadır. Çarpık ve şekilsiz dişler, beyazlatma ile tedavi edilemeyen lekeler, dişler arasında göze hoş görünmeyen boşluklar ve aşınmış dişlerin tedavisinde başvurulur. 

Porselen kaplama prosedürü uygulanmadan önce dişinizin minesi törpülenir ve ölçüsü alınır. Laboratuarda doğal dişlere uygun olacak şekilde porselen parçaları hazırlanır ve dişin önüne yapıştırılır. 

Bonding

Bonding çürük, çatlak, aşınmış veya rengi bozulmuş dişlerin diş minesinin rengine benzer bir malzeme kullanılarak onarılması işlemidir. Bonding uygulaması ile içsel diş lekeleri ve dişler arasındaki boşluklar kapatılabilir. Kırılmış ve çatlamış dişlerin görünümünü iyileştirebilir. Dişlerin şekli ve boyutu değiştirebilir.

İşlem genellikle tek bir seansta tamamlanır. Küçük kozmetik sorunları düzeltmenin hızlı ve etkili bir yoludur. Kullanılan malzeme uygulandığı anda lazer ile sertleştirilir. Dişlere zarar vermeden kozmetik olarak iyileştirmeyi sağlar. Tamamen ağrısız bir prosedürdür ve genellikle herhangi bir anesteziye ihtiyaç duyulmaz. 

Inlay-Onlay Dolgular

Beyaz kompozit dolgular veya inlay-onlay dolgular diş çürükleri, diş kırılması veya aşınması nedeniyle kaybedilen diş yapısını onarmak için kullanılan diş renginde dolgulardır. Ağzın tüm dişlerine rahatlıkla uygulanabilirler. Dişin sağlığına ve işlevine geri dönmesinin yanı sıra son derece estetik görünüm sağlar. 

Diş çürüğü nedeniyle dolguya ihtiyaç duyulduğunda öncelikle diş hekimi çürüğü çıkaracak ve oluşan boşluğu kompozit malzeme ile dolduracak, ardından lazer ışığıyla sertleştirecektir. Amalgam dolgusunu değiştirmek isteyenler için de beyaz kompozit dolgu uygulaması yapılmaktadır.

Yoğun dolgulu, kırık veya çok çürük dişleri tedavi etmek için onley-inley dolgulardan yararlanılır. Dolgunun yerleştirilmesi için yeterli sağlam diş yapısının olmadığı durumlarda önerilmektedir. Teknisyen tarafından laboratuar ortamında hazırlanırlar. 

Geleneksel dolguya benzer şekilde hazırlanır. Hastadan diş ölçüleri alınır ve laboratuara gönderilir. Özel yapıştırıcılarla dişe yapıştırılır. Çok büyük çürüklerde veya diş kaybında, diş kompozit dolgu ile restore edilemiyorsa inley veya onley sistemler tercih edilebilir. 

Köprüler

Dişlerde daha düzenli bir görünüm oluşturmak amacıyla boşlukları doldurmak, kırılmış dişleri onarmak, dişlerdeki lekeleri gidermek, kötü konumlanmış dişleri düzeltmek ve eksik dişlerin yerini tamamlamak için başvurulan bir yöntemdir. 

Tedavi mevcut dişler üzerine köprü yerleştirilerek diş yapısının küçültülmesini gerektirebilir.  Eksik dişleri olan ve cerrahi uygulamalardan kaçınmak isteyen kişiler için tercih edilir. Son derece dayanıklıdır.

Diş Eti Şekillendirme

Diş etlerinin dişlerden çok aşağıda veya yukarıda olması halinde başvurulan diş eti şekillendirme prosedürü ile düzensiz diş eti çizgisi düzeltilebilir. Lokal anestezi altında yapılan uygulama ile diş eti çizgisinin durumuna bağlı olarak fazla diş eti alınabilir veya diş eti dolgusu eklenebilir. 

Diş eti şekillendirme, dokunun diğerlerinden daha aşağı veya yukarı uzandığı noktaları şekillendirmeye yardımcı olur. Operasyon daha düz ve daha asimetrik bir gülümseme ile sonuçlanır.