Ortadonti, dişlerde ve çene yapısında oluşan problemleri düzeltmeye odaklanan bir diş hekimliği dalıdır. Dişlerde çarpıklık bunlara örnek verilebilir. Diş ve çene yapısındaki sorunlar çiğneme ve dolayısıyla mide ağrısına veya çene eklemlerine baskı uygulayan problemler ise şiddetli migren gibi durumlara yol açabilir. 

Ortodontik Tedavisini Gerektiren Diş Sorunları

Alt ve üst çenede dişlerin doğru konumlanmaması durumunda ısırma problemini de beraberinde getirir. Ortodontik tedavi ile dişlerin yeniden hizalanması sağlanır. Böylece hem olası problemler önlenir hem de güzel görünen dişlere kavuşmak mümkün olur. 

Dişlerde Çapraz Kapanma

Ağız kapatıldığında üst dişlerin alt dişlerin içine doğru oturduğu bir yanlış hizalanma durumudur. Dişlerin aşınmasına veya kırılmasına neden olabilir. Estetik olarak görünümünü etkileyebilir. Ağzın arkasındaki dişlerde yanlış hizalanma olması ise diş gıcırdatma, çene sorunları ve anormal yüz gelişimine neden olabilir. 

Çapraşık Diş

Ortodontik tedaviye başvurulan en sık sorunlardan biridir. Ağızda tüm dişleri barındıracak kadar yer olmadığında oluşur. Çapraşık dişlerde rutin diş bakımı için diş ipi kullanmak zordur. Tedavi edilmediğinde dişte çürük gelişebilir. Dişlerin düzgün bir şekilde büyümesini sağlamak için genç yaşlardan itibaren diş hekimi kontrolü önemlidir. 

Dişlerde Boşluk

Dişler arasında anormal bir boşluk olması en fazla ön dişlerde görülen bir problemdir. Ancak ağzın herhangi bir yerinde de ortaya çıkabilir. Dişler arasındaki boşluklar tedavi edilmediğinde diş etlerinin bakterilere maruz kalmasına neden olur. Bu durum diş eti iltihabına ve diş çürümesine yol açabilir. 

Dişin Yanlış Yerden Çıkması

Kaybedildikten sonra süt dişlerin yerini kalıcı dişler doldurur. Bu süreçte dişler yanlış açıyla çıkabilir. Böyle bir durumda görülen problemlerin başında gömülü dişler gelir. Çocuklarda en geç 8 yaşında diş taraması yaptırmak kalıcı dişlerin düzgün büyümesi için önemlidir. Erken teşhis edildiğinde daha kolay düzeltilebilir ve hatta önlenebilir. 

Gömülü Dişler

Gömülü diş, yolunda başka bir diş olduğu veya çenede yeterli yer olmadığı için oluşur. Yirmi yaş dişleri sıklıkla gömülüdür ve ağrıya neden olabilir. Çene gelişimini geç tamamlayanlarda gömülü dişlere rastlamak mümkündür. 

Ortodondik Tedavi Türleri

Diş hekiminin önerdiği tedavi türü hastanın orkodontik sorununa, sorunun ciddiyetine ve tedaviden beklentisine göre değişir. Ortadontistler farklı aletler kullanarak ve tedaviler uygulayarak ortodondik sorunların giderilmesini sağlarlar.

Sabit Ortodontik Apareyler

Sabit aletler hastanın ağız, diş ve çene uyum sorunlarının ciddiyetine bağlı olarak kısa veya uzun süreli olarak dişlere takılabilir. Bu apareylerin dişlere takılı olduğu süre boyunca hasta normal yaşantısını sürdürebilir. Diş hekimleri hastaların şeker oranı yüksek yiyecek veya içeceklerden, sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durmalarını önerebilir. Sabit cihaz türleri şunlardır:

Diş telleri: Geleneksel metal braketler ve şeffaf braketler olmak üzere çeşitleri vardır. Kullanılmasındaki amaç dişlerin yeniden hizalanmasını sağlamak ve dişler arasındaki boşlukları kapatmaktır. Tedavi 18 ay ile 3 yıl arasında sürebilir.

Yer tutucular: Genelikle dişlerini erken veya çürük nedeniyle kaybeden çocuklar için önerilir. Yer tutucular diş etlerinde oluşan boşluğun kapanmasına izin vermez. Böylece kalıcı dişin büyümesine imkan verir. Yer tutucuların sabit ve çıkarılabilir seçenekleri vardır.

Çıkarılabilir Ortodontik Apareyler

Çıkarılabilir aletler dişlere yapışmaz. Hasta bunları istediği zaman çıkarabilir. Yemek yemeden, diş ipi kullanmadan veya fırçalamadan önce çıkarılmaları önerilir. Çıkarılabilir apareyler, hafif çapraşık dişleri düzeltmek veya çocuklarda parmak emme problemini gidermek amacıyla kullanılır. Çıkarılabilir cihaz türleri şunlardır:

Şeffaf plaklar: Hastanın dişlerine özel olarak oluşturulmuş ince, plastik bir alettir. Hastaya en az üç hafta kadar takılması önerilir. Bu şekilde bir tedavi dişleri tek seferde yaklaşık bir milimetre kadar hareket ettirir. Özellikle yetişkinler çarpık dişler için diş teli yerine şeffaf plaklar ile tedaviyi tercih etmektedir. 

Yer tutucular: Sabit olabildiği gibi çıkarılabilir yer tutucular da bulunmaktadır. Çıkarılabilir yer tutucular genellikle diş teli tedavisinden sonra kullanılır. Dokuların alıştıkları doğru düzende kalmasını sağlamak için gereklidir. 

Gelişmiş Ortodontik Tedaviler

Estetiğe önem verenler için geliştirilen diş telleri şimdilerde oldukça küçük boyutlardalar. Ortodontik bantlara olan ihtiyaç oldukça azaldı. Bunların yerine diş hekimleri dişlere braket takarken özel yapıştırıcılar kullanmaktadır. Renkli elastik bantlar ise diş tellerine farklı bir tasarım katmaktadır.

Ortodontik tedaviden yüksek performans alabilmek için 3D görüntüleme, bilgisayar destekli gülüş tasarımı ve modern robot teknolojilerinden yararlanılmaktadır. Sanal gülüş tasarımı için yüksek teknolojili gülümseme simülasyonu kullanılır. Robot teknolojisi ise geleneksel ortodonti uygulamalarının hiç yapamadığı kadar hassas bir şekilde hareket ederek tellerin bükülmesini sağlıyor.

Çarpık dişler, çene sorunları veya çapraz kapanma kalıcı bir durum değildir. Ortodondik tedavi ile hayal ettiğiniz sağlıklı dişlere ve gülümsemeye kavuşabilirsiniz. Diş hekiminiz hangi tedavi seçeneğinin sizin için en uygun olduğunu belirleyecektir. 

Kliniğimizde kişiye özel tedaviler ve son teknolojik tedaviler ile sağlıklı diş gelişimini ve mutlu gülümsemeyi oluşturmak mümkün. Bireyselleştirilmiş tedavi planlarımız ile hızlı ve en acısız şekilde tedavi almanızı sağlıyoruz.