"20 yaş dişleri mi çekilmeli mi yoksa bu dişleri çekmeden kurtarabilir misiniz?" Bu soru özellikle genç hastaların birçoğunu meşgul ediyor. Ne yazık ki, genel anlamda cevaplanamaz. Bu makalede, çekim işleminin ne zaman mantıklı ve ne zaman mantıklı olmadığını sizin için özetledik.

20’lik Dişler Neden Bu Kadar ​Sıklıkla Baş Belasıdır?

Yirmi yaş dişleri bu kadar çok insan için sorunsa neden bizde var? Dişlerimizdeki dağınıklıklar, atalarımızın çoğunlukla çiğ ve sert yiyecekler yediği zamanlardan kalma bir kalıntıdır. Bugün sadece beslenme şeklimiz değil, çenemiz de değişti: Küçüldü, bu da yirmi yaş dişlerinin çoğu zaman komşularıyla çarpışma rotasında olduğu anlamına geliyor. Konumları nedeniyle temizlenmesi de zordur ve bu nedenle çürümeye eğilimlidirler.

Herhangi Bir Semptom Yoksa Yirmilik Dişlerin Çıkması Gerekir Mi?

Asıl soru bu. Geçmişte, birçok diş hekimi genellikle yirmi yaş dişlerinin ihtiyati olarak çekilmesini tavsiye ederdi. Tamamen semptomsuz hastalar için bile. Günümüzde artık teknik jargonda adlandırıldığı gibi "20’lik dişlere" çiğnemek için ihtiyacımız yok. Öte yandan her yirmilik diş operasyonu doğal olarak hasta için bazı rahatsızlıkları da beraberinde getirir. Ameliyattan hemen sonra ağrı ve şişlik oluşur ancak bunlar soğutma ve ağrı kesicilerle iyi bir şekilde tedavi edilebilir. Nadir durumlarda, iltihaplanma veya sinir liflerinde hasar gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Daha sonra yirmi yaş dişleri ile sorun yaşamayacak olan hastalar için, çıkarma işlemi genel olarak herhangi bir avantaj sağlamaz.

Sorun: Yirmi yaş dişlerinin ileride sorun yaratıp yaratmayacağını önceden tam olarak bilemezsiniz. Bununla birlikte, çenedeki şekillerine ve konumlarına bağlı olarak, diş hekimi daha sonraki problemlerin yüksek veya düşük riskinin olup olmadığını tahmin edebilir.

Yirmilik dişlerin çıkması gerekiyorsa, bu mümkün olan en kısa sürede yapılmalıdır. Dişlerin kökleri yaklaşık 25 yaşına kadar tam olarak gelişmediğinden, prosedür bu nedenle genellikle karmaşık değildir. Bu nedenle, henüz gençken diş hekimi tarafından bireysel bir risk değerlendirmesi yapılması tavsiye edilir.

Yirmi yaş dişlerinin çıkması gerekip gerekmediğine veya kalabileceğine karar verirken diş hekimi öncelikle aşağıdaki sorulara odaklanacaktır:

  • Yirmi yaş dişlerinin düzgün bir şekilde gelişmesi ne kadar olasıdır? Çenede yeterli boşluk var mı?
  • Yirmi yaş dişlerinde patolojik değişiklikler beklenebilir mi yoksa daha önce meydana geldi mi? 20 yaş dişlerinin komşu dişlere zarar vermesi öngörülebilir mi?
  • Ameliyat sırasında ne gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir?