20’lik diş her insanın yaşamının belirli bir döneminde çıkardığı bir diştir. Çenenin en arka kısmında yer alır ve genellikle 17 ile 25 yaş aralığında kendini belli eder. 20’lik diş dense de 20’sinde çıkaran insan sayısı azdır. Genellikle ya çok daha erken ya da çok daha geç çıkmaktadır. Öyle ki 30 yaşına gelmiş ancak henüz 20’lik dişini çıkarmamış insanların sayısı bir hayli çoktur. 20’lik dişin çıkması ne yazık ki o kadar kolay bir şey değildir. Bu diş çıkarken oldukça ağrı yapmakta ve insanın günlük hayatını son derece etkilemektedir. Özellikle çene bölümünde yer alan 20’lik dişler çeneye yaptığı baskı nedeniyle daha çok ağrı yapmaktadır. 20’lik diş tedavisi genellikle çok korkulan bir işlemdir. Çünkü 20’lik dişler ağrı yaptığında, çeneye baskı yaptığında insanlar o bölgeye dokunulmasından oldukça çekinirler. Bu nedenle de bu tedavi insanlara çok korkutucu gelebilmektedir. Ancak günümüzde artık bu işlemler sanıldığı kadar da zor ve sancılı bir şekilde yapılmamaktadır. Çoğu insan 20’lik dişini çektirdikten kısa süre sonra normal yaşamına dönebilmektedir.

20’lik diş tedavisi iki şekilde yapılabilir. Eğer diş düzgün bir şekilde çıkıyorsa yani gömülü değilse diş hekimi yalnızca dişin çıkarken daha az ağrı yapması için hafif tedbirler alacaktır. Bu en iyi ihtimaldir. Ancak diş gömülüyse, çıkarken baskı yapıyor hatta çıkamıyorsa bu durumda cerrahi bir operasyon şart demektir. İnsanların da gözü bu noktada korkmaktadır. Eğer 20’lik diş önündeki azı dişlere baskı yapıyorsa ve diğer dişlerin aşınması da söz konusu ise dişin çekilmesinden başka çare yok demektir. 20’lik dişlerin çekilmesi için en uygun zaman 14 ile 22 yaş aralığında olarak görülmektedir. Çünkü bu yaştaki bireylerin geçireceği operasyon daha kolay olacak ve iyileşme süreci de bir o kadar kısa olacaktır. 

20’lik Diş Çekildikten Sonra Ne Yapılmalıdır?

Her 20’lik diş çekimi aynı şekilde yapılmamaktadır. Dişin gömülü olup olmaması durumuna göre çekim noktasında farklılıklar görülebilir. Ancak 20’lik diş çekildikten sonra dikkat edilecek hususlar değişmemektedir. Peki 20’lik diş çekildikten sonra ne yapılmalıdır? Öncelikle diş çekiminden hemen sonra dişe konulan tampon 30 dakika boyunca yerinde sabit bir şekilde bekletilmelidir. Çekim sonrası kanama olacaktır. Bu kanama 24 saat kadar sürebilir. Ancak kesinlikle kan tükürülmemelidir. Yalnızca yara bölgesini suyla temizleyebilir ve çalkalayabilirsiniz. Eğer kanamanız 24 saati geçerse diş hekiminize başvurmaktan çekinmemelisiniz. Çekim sonrası uyuşukluğunuz geçene dek herhangi bir şey tüketmemelisiniz. Ayrıca ilk 24 saat boyunca da sıcak yiyecek, içeceklerden uzak durmalı ve yumuşak gıdalarla beslenmelisiniz.

20’lik diş tedavisi ve tedavinin başarısı bazı durumlardan etkilenmektedir. Örneğin sigara ya da alkol kullanıyorsanız çekim sonrası 72 saat boyunca hiçbir şekilde bunları kullanmamalısınız. Aksi taktirde iyileşme süreciniz olumsuz etkilenecektir. Eğer çekim sonrası diş hekiminizin verdiği talimatlara uymazsanız yüzünüzde şişme ya da morarma görülebilir. Bu da daha çok ağrı çekeceğiniz anlamına gelir. Eğer diş hekiminiz reçete verdiyse reçeteye tam olarak riayet etmelisiniz. Eğer ağrınız çok artarsa aspirin haricinde bir ağrı kesici kullanabilirsiniz. Ağrılarınızda 48 saat sonra dahi hiçbir azalma olmaz hatta artma olursa kesinlikle diş hekiminiz ile iletişime geçmelisiniz. Gece uyumadan önce yastığınızın normalden bir tık daha yüksek olmasına da dikkat etmelisiniz. Son olarak eğer diş çekimi sonrası dikiş atıldıysa dikişleri en erken 7, en geç 10 gün içerisinde aldırmalısınız.