Ağız hijyeni, ağız içinin, yanakların, dilin, diş etlerinin ve dişlerin temizliği veya bakımıdır. Ağız hijyenini sağlamak için birçok yöntem vardır. Bu yöntemler fırçalama, diş ipi kullanma, ağız bakım suyu ile gargara yapmadır. Ağız temizliği ile ağız kokusu kaybolur, diş eti kanamaları görülmez, diş çürükleri azalır veya kontrol edilebilir hale gelir.

Ağız hijyeni sadece sağlık için değil estetik bir gülüş için de önemlidir, hijyen daha sağlıklı bir ağız, güzel bir gülümseme ve güzel bir koku demektir. Özetle ağız hijyeni, temiz diş ve diş yüzeyleri, pembe diş etleri, diş ipi kullanırken veya fırçalarken diş etlerinin kanamaması ve temiz nefes olarak tanımlanabilir.

agiz-hijyeni-nasil-saglanir.jpg

Ağız Hijyeni Adına Yapılması Gerekenler

Ağız hijyeni diğer hastalıkların önlenmesinde de önemli bir rol oynar. Bu nedenle bu konuya dikkat edilmelidir. Ağız hijyenini sağlamak için düzenli olarak diş hekimini ziyaret etmelisiniz. Diş hekimini ziyaret etmenin yanı sıra kişisel hijyen yöntemleri de vardır. Günlük ağız hijyeninin bu yöntemlerini sizin için listeledik. İşte, bu yöntemler;

  • Diş ipi dişlerin arasına sıkışan besinleri temizler, oluşmuş olabilecek besin bakterilerini temizler ve diş çürüğünün oluşmasını engeller, bu nedenle günde en azından iki kere diş ipi kullanmak ağız hijyeni bakımından son derece önemlidir.
  • Dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın; Bakteri ve virüslerin insan vücuduna giriş noktası ağızdır. Bu nedenle dişlerinizi fırçalamak, ağzınıza giren bakteri ve virüslerin daha fazla yayılmasını önler. Günde en azından iki kez dişlerinizi fırçalamalısınız.
  • Diş fırçasını düzenli olarak değiştirin. Ağız hijyeni için diş fırçası düzenli olarak değiştirilmelidir. Diş hekimleri diş fırçasının 3 ayda bir değiştirilmesini önermektedir.
  • Son dokunuş olarak ağız bakımı için gerekli olan ağız bakım suyu ile gargara yapmak. Gargara, diş ipi gibi dişler arasında kalan yemek artıklarını temizler ve antibakteriyel etkiye sahiptir.
  • Dengeli beslenme; düzenli olarak şekerli yiyeceklerden kaçınmak gerekir. Düzenli ve bol miktarda su içmek ise ağız sağlığınız için önemlidir.

Ağız Bakımı Nasıl Olmalı?

Ağız bakımını iki farklı şekilde incelemeliyiz: Birincisi ortodontik tedavi gören hastalar için ağız bakımı, ikincisi ise ortodontik tedavi görmeyen kişiler için ağız bakımıdır.

Ortodonti Tedavisi Görmeyen Kişilerin Ağız Bakımı;

  • Dişlerinizi günde iki kez uygun bir diş fırçası ile diş yüzeyine daireler çizerek ve ileri geri hareket ettirerek fırçalamalısınız. Çiğneme yüzeylerine, dişlerin arkalarına dikkat edin.
  • Günde iki kez diş ipi uygun miktarda orta parmaklarına sarılarak diş ve diş etlerinin arasını diş etlerine ve mineye zarar vermeden temizlemelidir.
  • Gargara kullanmalısınız. Yeterli gargara ile 1-2 dakika gargara yapın.

Ortodonti Tedavisi Gören Kişilerin Ağız Bakımı;

  • Ortodontik fırçaların kullanılması önemlidir. Diş teli temizleme fırçaları diş tellerini temizleyerek ağız hijyeni açısından büyük katkı sağlar. Bu tip fırçalar bakteri plağını kolayca temizler. Diş macunu nohut büyüklüğünde olmalıdır. Alt ve üst çene ayrı ayrı fırçalanmalıdır. Bu hastalar dişlerini fırçalamak için daha fazla zaman harcamalıdır.
  • Tek diş fırçası kullanılmalıdır Tek diş fırçası dişleri tek tek temizlemek için, özellikle diş etlerini ve dişlerin eklemlerini temizlemek için yapılır. Macunun kullanımı size kalmış.
  • Diş arası fırçası: Bu fırçanın macuna ihtiyacı yoktur, braketlerin solunu, sağını, altını ve üstünü fırçalamanıza yardımcı olur.
  • Diş ipi kullanmak önemlidir. Braketlere zarar vermeden en az günde bir kez diş aralarının temizliği yapılmalıdır. Ortodontik tedavide kullanılmak üzere üretilmiş diş ipi bulunmaktadır.
  • Son olarak diş araları gargara ile son bir kez temizlenmelidir.
Sıkça Sorulan Sorular
İletişim Formu