Ağız kokusu, günlük yaşamı ve sosyal ilişkileri olumsuz yönde etkileyen önemli bir sorundur. Kişinin konuşurken ya da nefes alıp verirken ağzından istemsiz şekilde yayılan kötü koku, ağız kokusu olarak adlandırılmaktadır. Aynı zamanda özgüvenin zedelenmesi gibi kişilerde ciddi sorunlara da yol açan bu durumun altında yatan birçok neden olabilir. Ağız kokusuna kesin çözüm için mutlaka bir hekim kontrolü gerçekleştirilmelidir.

Genel olarak diş ve diş eti sorunları, dişlerin düzgün ve zamanında temizlenmemesi, ağzın uzun süre kuruması gibi sorunlar ağız kokusunun başlıca nedenleri olarak görülmektedir. Ağız kokusunun bilinen basit nedenleri dışında mideden gelen sorunlar gibi farklı nedenleri de olabilmektedir. Tedavisi ise öncelikle nedenin belirlenmesine bağlı olarak sürdürülmektedir.

Ağız Kokusu Nedenleri

Ağız kokusu, ağız içi sorunları ya da içten gelen farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Pek çok sebebi bulunan bu sorunun başlıca nedeni ağız hijyenine yeterli özeni göstermemek ve diş eti hastalıkları olarak bilinir.

Ağız kokusuna yol açan nedenler;

  • Yetersiz ağız hijyeni: Ağız bakımı önemli ve ihmal edilmemesi gereken bir konudur. Yetersiz yapılan ağız temizliğinde ağızda yiyeceklerin kalmasına ve bakteri oluşmasına neden olurken dolayısıyla ağız kokusuna da neden olmaktadır.
  • Yiyecek ve içecekler: Bazı yiyecek ve içecekler örneğin; sigara, sarımsak, soğan, alkol, baharatlar vb. ağızda kötü kokuya neden olmaktadır.
  • Diş ve diş eti problemleri: Diş çürükleri, diş eti hastalıkları, protez diş gibi ağız içi sorunlar ağızda kötü kokuya neden olabilmektedir.
  • Sağlık sorunları: Sindirim problemleri, reflü, mide sorunları, karaciğer ve böbrek hastalıkları, diyabet gibi sağlıkla ilgili sorunlar kişinin istemsizce ağzının kokmasına neden olmaktadır.
  • Sinüs ve boğaz hastalıkları: Geniz akıntısı, boğaz ve sinüs problemleri de ağız kokusu nedenlerinden biridir.
  • Ağızda kuruluk: Uzun süre sıvı tüketmemek ağızda kuruluğa neden olmaktadır. Ağız içinin kuru olması ise kötü koku oluşmasına neden olur.
  • Protez ya da kaplama diş kullanımı: Protez ve kaplama dişler, hijyenine ekstra özen gösterilmesi gereken durumlardır. Eğer kişinin ağzında bu dişlerden varsa mutlaka özel bakım ürünleri kullanmalıdır. Aksi halde ağızda kokuya neden olan durumlara neden olmaktadır.

Ağız Kokusu Nasıl Geçer?

Ağız kokusunu gidermek için ilk olarak ağız kokusuna yol açan sorun belirlenmelidir. Bunun dışında ilk olarak ağız hijyenine dikkat edilerek günde iki kez diş fırçalama ve diş ipi kullanımı mutlaka ihmal edilmeden yapılmalıdır. Bolca su içmek, zararlı alışkanlıklardan kaçınmak ve baharatlı yiyecekleri kontrollü olarak tüketmek de yine ağız kokusunun giderilmesine yardımcı olmaktadır.

Ağız Kokusu Neden Olur?

Ağız ve diş sorunlarıyla ilgili karşılaşılan en sık problemlerden biri olan ağız kokusu birden fazla nedenden dolayı oluşabilir. Ancak ağız kokusu denilince ilk akla gelen yetersiz hijyendir. Yani dişlerin doğru ve yeterli fırçalanmaması, diş ipinin düzenli kullanılmaması, ağızın uzun süre kuru kalması gibi nedenler başlıca ağız kokusuna neden olmaktadır. Ayrıca çeşitli sağlık sorunları da kötü ağız kokusuna neden olan sebeplerdendir.

Ağız Kokusuna Ne İyi Gelir?

Ağız kokusunu gidermek için öncelikle temizlik özeni ve diş doktoru muayenesi gerekmektedir. Günlük rutin temizlik düzeni sağlanmalıdır. Ayrıca kullanılan gargara, dil temizleyici ve diş ipi gibi ürünler ağız kokusunu kontrol altına almada oldukça başarılıdır.

Ağız kokusuna genellikle iyi bir temizlik iyi gelse de mutlaka doktor kontrolü yapılmalıdır. Yalnızca temizlik ile giderilemeyen ve sağlık sorunlarından kaynaklanan ağız kokusu için tıbbı kontrollü çözümler önerilmektedir.

Ağız Kokusuna İyi Gelecek Çözüm Önerileri

Kişilerin zaman zaman ya da uzun süre var olan ağız kokusu sorunları hem çok rahatsız edici hem de günlük hayat ilişkilerini olumsuz yönde etkileyen olumsuz bir faktördür.

Bu soruna iyi gelecek ve kokunun önlenmesini sağlayacak çözüm önerileri şöyledir;

  • Dişleri düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımı.
  • Dil temizleyici ve gargara kullanmak.
  • Düzenli diş muayenesi.
  • Diş eti sorunlarının ve çürüklerin tedavi edilmesi.
  • Ağız kuruluğunu önleme.
  • Alkol ve sigara kullanımından kaçınma.
  • Baharatlı ve kokulu yiyecekleri mümkün olduğunca az tüketmek.
  • Sindirim ve sağlık sorunlarının tedavi edilmesi.

Ağız Kokusu Nasıl Tespit Edilir?

Ağız kokusu yalnızca kötü kokuya neden olan bir durum değil aynı zamanda bir sağlık sorunudur. Bu nedenle ağız kokusunun belirlenmesi ve tedavisi çok geç kalınmadan başlanmalıdır. Ağız kokusunun kişide var olup olmadığı ya da geçici bir durum olup olmadığı nefes testi ile belirlenebilmektedir. Halitometreler sayesinde ağız ve nefes kokusunun durumu ölçümlenebilmektedir. Ağız kokusunun tespit edilmesi ve düzeyi tedavi başlangıcı için en önemli adımdır.

Diş Çürükleri Ağızda Kötü Koku Yapar mı?

Diş çürükleri, ağız içi sorunlarının başında gelmektedir. Diş çürükleri zaman zaman ağız kokusu, diş kaybı, ağrı vb. gibi daha farklı problemleri de beraberinde getirebilmektedir. Diş çürükleri, hiç koku yapmayacağı gibi zamanla da ağızda kötü kokuya neden olabilir.

Protez Diş Ağız Kokusuna Neden Olur mu?

Protez diş, tıpkı normal diş gibi hatta daha özenli bakım gerektiren durumlardan biridir. Protez dişler ile diş eti arasında belirli bir boşluk oranı kalmaktadır. Protez diş kullanan kişilerde bu boşluk alanlara yemek tüketiminden sonra gıda sıkışması durumları sık görülmektedir. Protez diş alt ve ara kısımlarında yiyecek kalıntılarının bulunması ağızla kötü koku oluşumuna neden olmaktadır. Yine ağız hijyeni kadar protez diş hijyeni de kötü koku nedenlerindendir.

Protez Diş Kokusu Nasıl Gider?

Ana dişlere göre protez diş bakımı daha zahmetlidir. Özenle bakılması gereken protez dişler, yetersiz bakımda farklı diş eti sorunlarına neden olabileceği gibi ağızda kötü koku gibi rahatsız edici farklı sorunlara da neden olmaktadır.

Protez dişin ağızda oluşturduğu kötü kokunun temelinde yetersiz hijyen yer almaktadır. Bu nedenle protez diş kokusunu gidermek için öncelikle temizliği doğru ve düzenli şekilde yapılmalıdır. Ağız duşu ve protez temizlik ürünleri bu konuda en iyi çözümlerdir.

Protez diş ile diş eti arasında oluşan ufak boşluklar yiyeceklerin yerleştiği küçük alanlardır. Ağız içinde belirli süre kalan yiyecek kalıntıları ilse kötü kokunun en büyük nedenidir. Bu kalıntıların mutlaka özenle temizlenmesi gerekmektedir. Yalnızca fırçalamak bu konuda yetersiz gelebilir. Diş fırçalamanın yanı sıra diş ipi kullanımı gerekmektedir. Bu sayede protez diş kokusunun önüne geçilebilmektedir.

Geçmeyen Ağız Kokusu İçin Ne Yapılmalıdır?

Ağız kokusu, belirli zaman aralıkları ile ortaya çıkan ya da uzun süre geçmeyen bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Geçmek bilmeyen ve uzun zamandır var olan ağız kokusunun altında daha farklı nedenler yatabilmektedir. Bu nedenle mutlaka bir uzman görüşü alınmalıdır.

Geçmeyen ağız kokusu için sürekli ve düzenli dikkat, temizlik ve tedavi önerilir. Yani diş fırçalama, diş ipi kullanımı, gargara kullanılması gibi aktiviteler yalnızca sorunun nüksettiği zamanlarda değil düzenli olarak yapılmalıdır. Aksi halde ağız kokusu tekrar etmektedir.

Geçmeyen kötü koku, tedavi edilebilir bir durumdur. Altta yatan bir sağlık sorunu var ise önce o sorunun tedavisi gerekir. Sağlık sorunları dışında ağızda sürekli var olan ve geçmeyen kötü kokular için ise yaşam tarzında buna göre düzenlemeler yapmak gerekebilir.