Diş eti çekilmesi yaşayanlar her ne kadar genetik bir rahatsızlığa sahip olsalar da hatalı diş fırçalama teknikleri ile bu rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olabiliyorlar. Diş eti rahatsızlıkları görülen insanlar yanlış fırça seçimleri ve eksik kalan fırçalama ile rahatsızlığın ileri boyutlara ulaşmasını sağlayabiliyor. Agresif bir şekilde hatalı olarak fırçalanarak dişlerin daha beyaz ve daha temiz olması gerektiği düşüncesi oldukça hatalıdır. Sert fırçalamalar, yanlış diş fırçası seçimleri dişlerde ve diş etlerinde aşındırmalara yol açabiliyor. Bu hasarlar sonucu başta diş eti kanamaları olmak üzere diş ve diş eti rahatsızlıkları ortaya çıkabiliyor. Diş ve diş eti hassasiyetlerinin artmasına neden olan fırçalama tekniği ile sıcak ve soğuk hissi yüksek boyutlara ulaşarak sızlamalara neden olabilir. Dişlerimize bakarken onlara büyük zararlar verebiliriz.

Diş Fırçalama Tekniği Nedir?

Dişleri fırçalamak demek aslında yemek sonrası diş aralarına yerleşmiş olan artıkların temizlenmesi ile eş değerdir. Bu artıkların temizlenmesi bakteri ve plak oluşumuna engel olur. Böylece daha sağlıklı ve beyaz dişlere kavuşuruz. Diş aralarında ve özellikle diş altlarında kalan artıkların temizlenmesi ağız sağlığına da katkı sağlar. Bunlardan en önemlisi diş etleridir. Diş etinde yaşanan sorunların büyük çoğunluğu ya hiç dişleri fırçalamamaktan ya da dişlerin hatalı fırçalanmasından kaynaklanmaktadır. Diş etleri biriken artıklar nedeniyle oluşan bakteri plakları nedeniyle saldırıya uğrar. Bu saldırı sonucu diş eti çekilmeleri, diş eti kanamaları ve diş eti hassasiyeti büyük bir artış göstermektedir. Rahatsızlığın daha ileri boyutlara ulaşması halinde dişleri tutması mümkün değildir. Diş eti rahatsızlıkları ağız yapısının bozulmasına ve sağlam olan dişlerin dahi dökülmesine neden olmaktadır. Agresif bir şekilde fırçalanan diş ve diş etleri aşınmalara sebebiyet vereceğinden diş minesinde sorunlar çıkmasına da neden olacaktır. Aşınan diş minesi diş sinirine kadar ulaşabilir ve dişlerde hassasiyet artışları meydana gelebilir. Sonuçta sızlama ve ağrı şikayetleri arttığı gibi soğuk içeceklerde yoğun diş sorunları ile karşı karşıya kalınabilir. 

Doğru Fırçalama Tekniği Nasıl Olur? 

Diş ve diş etlerini oluşacak hasarlardan korumak için hassas davranmak gerekir. Bazı adımlar diş eti çekilmesi yaşayanlar için alışkanlık haline getirilirse düzelmeler dahi görülmektedir.

  • Mümkün olduğunca yumuşak kıllı diş fırçası seçimi yapın ve fırçanızı 3 ayda bir mutlaka değiştirin.
  • Dişlerinizi fırçalamaya başladığınız zaman fırçayı 45 derecelik açıyla tutmaya çalışın. Böylece fırça kılları dişlerin her noktasını rahat bir şekilde temizleyecektir.
  • Sert davranmak yerine yumuşak davranmayı tercih edin. Üst dişleri yukarıdan aşağıya doğru, alt dişleri ise aşağıdan yukarıya doğru nazikçe fırçalayın. Kalan artıkların aralardan dışarıya doğru atılmasını sağlayın. Otomatik diş fırçalarında bu hareketler kendiliğinden yapılacaktır. Size düşen fırçayı bastırmak yerine dişlerinizin üzerinde hafifçe gezdirmektir.
  • Sakin davranın ve en az 2 dakika kendinize süre tanıyın. Fırçayı dişlerinize bastırdığınızı anlamıyorsanız uyarıcılı otomatik diş fırçası tercih edin. Baskılarda bu fırçalar bir uyarı vererek geri çekilmenizi sağlarlar.