Kanal tedavisi, dişin belli nedenlerle iltihaplanması ya da çürümesi sonucu uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kanal tedavisi dişin temizlenmesi ve içinin dolguyla kapatılması işlemidir. Dişin içindeki yumuşak damar – sinir uzantısının tedavisi amacıyla kanal tedavisi uygulanır. 

Ağrımayan Dişe Kanal Tedavisi Yapılır Mı

Dişin içinde bulunan dental pulpa zarar gördüğünde ölebilir. Pulpanın ölümü kırık dişlerden yada derin çürüklerden kaynaklanır. Bunun sonucunda pulpaya oluşan bakteriler enfeksiyona sebep olabilir. Bu enfeksiyonlar tedavi edilip giderilmediği sürece kök uçlarında ve çene kemiğinde biriken iltihap dişin çevresindeki kemik dokusuna zarar verebilir.

Peki ağrımayan dişe kanal tedavisi yapılır mı? Her ağrımayan dişe kanal tedavisi yapılmaz. Öncelikle kanal tedavisi uygulanması gereken bir durum varsa bu tespit edilir ve kanal tedavisi ona göre yapılır. Ancak ağrımayan dişe kanal tedavisi yapılmaz gibi bir durumda söz konusu değildir. Diş ağrımadığı halde çürüklerin sebep olduğu rahatsızlık meydana gelebilir. Ve bu rahatsızlığı gidermek için kanal tedavisi uygulanabilir.

Ağrımayan dişlere sahip olmak kanal tedavisine ihtiyaç olmadığı anlamına gelmez. Hatta hastalığın sinsice ilerlediği anlamına bile gelebilir. Sinir hasarlarının oluşması bazen ağrı hissedilmeden de gerçekleşebilir. Bu nedenle düzenli olarak kontrollerin yapılması çok önemlidir. 

Dişe Kanal Tedavisi Yapılmasını Gerektiren Nedenler Nelerdir?

Dişlere kanal tedavisi uygulanması gereken rahatsızlıklar olabilir. Peki kanal tedavisi yapılması gereken nedenler nelerdir? Aşağıda kanal tedavisi yapılması gereken nedenlerden bahsettik:

  • Daha önceden yapılmış dolgular, derin çürükler ve kaplamalar altında tekrar eden çürükler,
  • Dişlere dolgu yapıldığı halde hastanın eski şikayetlerinin devam etmesi,
  • Diş pulpalarının hasar görmesi,
  • İlerlemiş diş eti hastalıklarından kaynaklanan pulpa hasarı,
  • Çarpık dişlerin restorasyonu sırasında kanal tedavisi gerekebilir.

Kanal Tedavisi Yapılmazsa Ne Olur?

Kırık dişler ya da derin çürükler dental pulpanın zedelenmesine sebebiyet verir. İyileştirilemeyen pulpalar diş canlılığın kaybedilmesine yol açar. Eğer kanal tedavisi yapılmazsa pulpaların zedelenmesi sonucu oluşan enfeksiyon kök ucundaki dokulara kadar ulaşabilir. Bu durumda da dişleri çevreleyen çene kemikleri bile iltihaplanarak aşınır.

Kanal Tedavisi Her Dişe Uygulanabilir Mi?

Dişlerde ağrı olmaması sorunun yavaş yavaş yayıldığı anlamına gelebilir. Bu durumda ağrımayan dişlere de kanal tedavisi uygulanabilir. Tedaviyi zaman kaybetmeden yapmak çok önemlidir. Kanal tedavisi bazı nedenlerle sinir hasarı oluşan dişlere uygulanan tedavi yöntemidir.

Diş hassasiyetine sahip olan kişilerde sinir hasarına dair işaretler yer alabilir. Tedavi edilmediği takdirde sinir ölümü gerçekleşebilir. Bu sinir ölümlerinin gerçekleşmemesi için muhakkak kanal tedavisi yapılması gerekir. 

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Olur Mu?

Kanal tedavisi uygulanması sonrasında hafif ağrılar olabilir. Diş hekiminiz önerdiği ağrı kesicilerini kullanarak bu ağrılardan kurtulabilirsiniz. Kanal tedavisi ölen sinirlerin alınması şeklinde tanımlanabilir. Dişteki pulpa alındığı için soğuk ve sıcağa karşı duyarlılık ortadan kalkar. Kanal tedavisi uygulanan diş basınca ve çiğnemeye karşı hassasiyet gösterebileceğinden nadirde olsa bazı ağrılar ortaya çıkabilir. Bu ağrılar kısa sürede geçer. 

Bazı kanal tedavilerinin düzgün yapılamaması da dişte ağrıya sebebiyet verebilir. Doldurmanın düzgün yapılamaması da ağrıya neden olabilir. Bu nedenle yapılan tedavinin de düzgün olması gerekir. Kanal tedavisi başarılı olduktan sonra yeni bir enfeksiyon geliştirilmediğinden emin olmak için diş hekiminin belirttiği sıklıkta kontrollere gidilmesi ihmal edilmemelidir.

Kanal Tedavisi Kaç Aşamada Yapılır?

Kanal tedavisinin aşamaları dişte olan hasara bağlıdır. Dişte oluşan hasarın küçük olması halinde kanal tedavisi tek aşamada yapılabilir. Ancak hasar büyükse ve enfeksiyon çok yaygınsa kanal tedavisi 3 seansta bile gerçekleşebilir. Sinirlerin zarar görmesi halinde kanal tedavisi muhakkak yapılmalıdır.