Diş apsesi, diş etlerinde ya da dişlerde oluşan bakteriyel bir enfeksiyon sonucunda irin birikintisinin oluşmasıdır. Yeterli ölçüde yapılmayan ağız bakımları diş apsesi oluşumuna neden olabilir. Apsenin ilerlemesi diş etinin iltihaplanmasına neden olabilir bu nedenle tedavisi geciktirilmemelidir. 

Apseli diş tedavisinin yapılabilmesi için öncelikle dişte bulunan enfeksiyonun giderilmesi gerekmektedir. Enfeksiyonun giderilmesi için ise antibiyotik kullanılır ve enfeksiyon tamamen bittiğinde tedaviye başlanır. 

Dişinizde apse olduğuna dair birtakım belirtiler bulunmaktadır. Bunlar;

  • Dişte sürekli ya da zonklama şeklinde beliren ağrı,
  • Çiğneme esnasında ağrı,
  • Boyunda şişmiş lenf düğümlerinin oluşması,
  • Sıcak ya da soğuk yiyecek\içeceklere karşı hassasiyetin artması
  • Ateş ve halsizlik

Eğer yukarıda bahsettiğimiz belirtilerden birkaçını veya hepsini yaşıyorsanız apseli bir dişe sahip olabilirsiniz. Ağrıyı hafifletmek adına ağrı kesici kullanabilirsiniz ancak en kısa zamanda bir diş hekimine görünmelisiniz. 

Apsenin Tedavi Yöntemleri Nelerdir? 

apseli-dis-tedavisi-nasil-yapilir.jpg

Dişte oluşan apsenin giderilmesinde uygulanacak ilk tedavi yöntemi antibiyotik kullanımıdır. Genellikle 1 hafta süreyle kullanılan antibiyotikler, oluşan iltihabın azalmasında yardımcı olurlar. Antibiyotik kullanımının yeterli gelmediği durumlarda diş eti delinir ve iltihap akıtılır. 

Cerrahi işlem uygulaması gerektiren tedavilerde hastanın diş etleri uyuşturulur ve herhangi bir acı çekmemesi sağlanır. Geçmiş yıllarda apseli diş için uygulanan tek tedavi yöntemi o dişi çekmekti ancak günümüzde diş hekimleri artık diş çekmeyi en son başvurulacak tedavi olarak görmektedirler. 

Diş kökünde oluşan apseler için ise genellikle kanal tedavisi yöntemi uygulanır ve dolgu yapılır. Diş apsesi dikkate alınması gereken önemli bir rahatsızlıktır ve tedavide geç kalınması geri dönüşü olmayan büyük problemlere yol açmaktadır.

Diş apsesi tedavi edilmediği takdirde diş etiniz hastalanır ve bu diş etlerinizi kaybetmeye kadar gidebilir. Ayrıca ağızda başlayan iltihabın önü kesilmediği taktirde beyin ve kalbe kadar ilerlemesi de söz konusudur. 

Diş apsesi oluşumunun önüne geçebilmek ve sağlıklı bir diş yapısına sahip olmak için dişlerimizi fırçalamayı ihmal etmemeli ve ağız içi hijyeni sağlamak için gargara yapmaya da özen göstermeliyiz. Ayrıca düzenli aralıklarla diş kontrolüne gidilmesi de gerekmektedir. 

İletişim Formu