Diş sağlığımıza ne kadar dikkat edersek edelim zamanla dişlerimizin sararmaya başladığını görürüz. Fark edilir olmaya başladığında ilk yapılan şey sarı lekeleri temizlemek umudu ile dişleri daha fazla fırçalamaktır. Ancak yapılan aşırı fırçalama sanılanın aksine dişleri beyazlatmıyor, dişin altındaki sarı tabakayı daha görünür hale getiriyor. 

Fazla Diş Fırçalamak Zararlı mı?

Dişlerin dış tabakası beyaz renkte olup alttaki dentin olarak bilinen tabaka ise sarı renklidir. Dış tabaka aşırı fırçalama nedeniyle aşınabiliyor. Bu durumda dişin dentin tabakası ortaya çıkacağından dişlerde sarı görüntünün oluşması muhtemeldir.  Sert diş fırçalama ise sorunun daha kötü sonuçlanmasına neden olabilir.  

Pek çok kişiye sert fırçalamanın dişleri daha beyaz göstereceği fikri doğru gelir. Ancak çok sert diş fırçalamak dişin beyaz tabakasını aşındırarak dişlerin sararmış gibi görünmesine neden olur. Böyle bir durumda dişlerin daha hassas olacağını da söylenebilir. 

Aşırı Diş Fırçalama Neden Dişleri Sarartır?

Aşırı diş fırçalamanın diş minesinin aşınarak sarı renkli dentin tabakasının ortaya çıkmasına neden olabileceğinden bahsetmiştik. Bunun yanı sıra aşırı diş fırçalama diş eti çekilmesine de neden olabilir. Dış tabaka aşındıkça ve sert fırçalamayla birlikte diş etleri çekilerek diş kökü açığa çıkar. Böyle bir durumda daha sarı renkte olan dişin kök kısmı dişlerin sarı görünmesi ile sonuçlanabilir. 

Sararan Dişleri Yeniden Beyazlatmak Mümkün mü?

Dişlerin aşırı fırçalanması nedeniyle dış tabakasının aşınarak sararması muhtemeldir. Bu süreç aslında doğal olarak karşılanır. Ancak sararan dişlerinin yerini yeniden bembeyaz bir gülümseye bırakmak isteyenler diş beyazlatmak için neler yapabileceklerini merak ediyor. Dişin doğal renginin geri kazanılabilmesi için diş hekimi ile birlikte bir tedavi planı hazırlanması önemlidir. 

Sararan dişleri yeniden beyazlatabilmek için diş beyazlatma uygulamaları yapılabilmektedir. Ancak diş eti çekilmesi gibi durumlarda sararan dişlerin beyazlatılabilmesi mümkün olmayabiliyor. Bu durumda diş eti çekilmesine yönelik çeşitli tedavi yöntemleri uygulanarak sarı görünen diş tabakası kaplanabiliyor. Bu nedenle hastanın dişlerinin sararmasına neden olan etken nasıl bir tedaviye ihtiyaç duyulacağını belirleyecektir. 

Yanlış Diş Fırçalama Yaptığımı Nasıl Anlarım?

Aşırı ve yanlış diş fırçalama yapıldığının en yaygın belirtisi diş hassasiyetidir. Dişlerinizi bir ayna karşısında inceleyerek sararıp sararmadıklarını da kontrol edebilirsiniz. Bu zamana kadar aşırı diş fırçalama yapmanın dişe verdiği hasar diş minesinin aşınması ve sararması ile sonuçlanabilir.  

Dişleri doğru fırçalamanın yolu öncelikle yumuşak kıllı bir diş fırçası seçmekten geçiyor. Yumuşak bir fırça ile nazikçe fırçalamak dişlerin temizlenmesine yardımcı olacaktır. Dişlerinizde sararma olduğunu fark ediyorsanız aşırı diş fırçalama gibi yöntemlere başvurmadan önce diş hekiminiz ile sağlık durumunuzu görüşebilirsiniz. Böylece diş sararmasının altında yatan neden bulunarak doğru tedavi ile diş sararmasının önüne geçilebilecektir.