Bruksizm, uyku sırasında veya uyanıkken insanların istemsiz olarak dişlerini sıkması, gıcırdatması veya dişlerini birbirine bastırdığı durumdur. Genellikle uyku ile ilişkili bir hareket bozukluğu olarak bilinir ancak yoğun stres altında olan bireylerin gün içinde de bu durumu yaptığı gözlemlenmiştir. 

Uyku esnasında dişlerini sıkan, bastıran veya gıcırdatan bireylerin uyku apnesi, horlama, nefes almada duraklama gibi başka uyku bozukluklarına sahip olma olasılıklarının yüksek olduğu da gözlemlenen faktörler arasında yer almaktadır. 

Tedavi gerektirmeyen hafif buruksizmler de bulunmaktadır ancak bazı bireylerde, çene bozuklukları, dişte yamulma, baş ağrısı gibi sorunları ortaya çıkaran bruksizmler tedavi edilmezse ilerleyen dönemlerde daha büyük sorunlara yol açabilir. 

Bruksizm Neden Olur ve Belirtileri Nelerdir? 

Uzmanlar buruksizme neyin sebep olduğunu tam olarak saptayamamışlardır ancak yapılan araştırmalar doğrultusunda ve elde edilen bulgular sonucunda genetik, psikolojik ve fiziksel faktörlerin ortaya çıkardığı bir problem olduğu saptanmıştır.

Uyku esnasında gerçekleşen bruksizmde uyku esnasında olan bir uyarılma sonucunda ya da çene hareketlerinden kaynaklandığı bilinmektedir. Uyanıkken gerçekleşen bruksizm ise; stres, anksiyete, üzgün olma durumu, gerginlik gibi durumlarda ortaya çıkmaktadır.

Bruksizm belirtileri arasında; uyku esnasında yüksek sesle diş gıcırdatma, dişleri birbirine kenetlemeden dolayı artan diş ağrısı, dişte hassasiyet, dişte yamulma, çenede ve yüzde ağrı, şakaklarda başlayan hafif baş ağrısı, yanakların iç kısmında hasar oluşumu bulunmaktadır.  

Bruksizm Nasıl Tedavi Edilir?  

Psikoljiye bağlı olarak gerçekleşen bruksizmlerde psikiyatristler tarafından yapılmaktadır. Dişte meydana gelen semptomları ve daha ileriye gitmesini önleme aşamasında ise diş hekimleri devreye girmektedir. 

Diş hekimleri ise bu durumlarda tedaviye ilaç ve çeşitli egzersizler ile başlarlar. Tedavinin yeterli gelmediği durumlarda bireylerin dişlerini sıkmalarını önlemek için plak kullanmayı önerirler. Bu plaklar tedavinin başarılı olmasını sağlayacaktır.  

Ciddi derece ilerlemiş ve dişte büyük hasarlar oluşturmuş bruksizmlerde ise, dişlerin çiğneme yüzeyleri yeniden şekillendirilir veya oluşan hasarı onarmak için kronlar kullanarak diş düzeltmesi yapılır.