Pedodonti (çocuk diş hekimliği), çocukların diş sorunlarının teşhis ve tedavisine odaklanan bir uzmanlık alanıdır. Pedodontistler (çocuk diş hekimleri), bebeklikten genç yetişkinliğe kadar olan çocukların iyi ağız sağlığı geliştirmelerine ve sürdürmelerine yardımcı olurlar.
Çocuklarda ağız sağlığı için bir pedodontiste başvurulur. Çocuk diş hekimleri çocukların düzenli olarak ağız ve diş kontrollerini yaparak gelişmelerini takip etmek için kayıtlar tutarlar. Çocuklar yılda iki kez pediatrik diş hekimlerini ziyaret etmelidir.
Çocukları etkileyen diş problemlerinden en yaygını diş çürüğüdür. Yemekten sonra dişlerde kalan bakteriler ve yiyecekler fırçalanarak dişten uzaklaştırılmadığında görülme sıklığı daha fazladır. Diş çürüğüne yemeklerden kalan asidin diş yüzeyinde birikmesi ve diş minesini yumuşatması neden olduğu söylenebilir.
Diş eti iltihabı, kötü ısırma deneyimi ve dişlerin yanlış hizalanması gibi sorunlar da diş hekimi kontrolleri sırasında teşhis edilebilen diğer diş problemleri arasında sayılabilir.
Her ne kadar süt dişlerinin dökülerek yerini kalıcı dişlere bırakacağı gibi bir gerçek olsa da süt dişlerinin bakımı kalıcı dişlerin de sağlığını etkiyebiliyor. Ebeveynler çocuklarının sağlıklı beslenme ve ağız bakımı oluşturmalarına yardımcı olarak diş çürüğünün oluşma olasılığını azaltabilirler. Çocuk diş hekimleri diş temizliği, florür ve fissür örtücüler gibi uygulamalar ile çürük dişe müdahalelerde bulunabilirler.
Çocuklarda koruyucu diş uygulamaları öncelikle ebeveynlere verilecek önleyici eğitimlerle başlar. Bu eğitimlerde ebeveynlere çocuklarda hastalık veya travma önleme, iyi beslenme alışkanlıkları ve diş hijyeni hakkında tavsiyelerde bulunulur.
Büyüme ve gelişimi sürekli izlemek ve öngörülebilir diş sorunlarına erken müdahalede bulunmak için yılda iki defa çocuklar diş muayenesine götürülmesi önerilmektedir. Çocuklarda ilk diş hekimi ziyareti bebeğin ilk diş sürmesinden sonraki altı ay içinde olacak şekilde planlanmalıdır.
Çocuklarda diş fırçalama rutini oluşturmalıdır. Florürün çürüğü onarıcı etkisi nedeniyle diş macunu seçerken florürlü olmasına dikkat edilmesi önemlidir. Dişlerin çürüğe karşı direncini artırabilmek için diş hekiminiz 6 haftalık periyotlar ile florür uygulamasını tavsiye edebilir. Çocukların daha eğlenceli bir diş ziyareti geçirebilmeleri için kullanılan florür portakallı, çilekli ve kayısılı gibi tatlarda ve jel ve gargara gibi çeşitli formlarda bulunmaktadır.
Diş çürükleri ilk olarak fissür adı verilen boşluklarda görülmeye başlanır. Çürüğün dişe yayılmaya başlamadan önce bu boşluklar temizlenerek fissür örtücüler ile kapatılmaktadır. Böylece yemek artığı bu boşluğa giremeyecek ve çürük oluşumu erkenden önlenmiş olacaktır. Fissür örtücüler tüm azı ve küçük azı dişleri için uygulanabilen bir işlemdir.
Diş fırçalamada önemli olan hareketin hangi yöne olacağı değil her bir dişin üstünün, altının, içinin ve dışının temizlenmesidir. Çocuğunuzun doğru bir şekilde yapabildiklerini hissedebilmeleri için elini yönlendirebilirsiniz. Fırçalama sırasında çocuğunuzun kendini izlemesine olanak verecek bir aynanın ortamda olmasına dikkat edilmelidir. Çocuğun dişlerini en az 2 dakika kadar fırçalamasını sağlayabilmek için bu süreci eğlenceli hale getirecek etkinliklere başvurulabilir.
Çocuklarda diş macunu miktarının 3 yaşından küçüklerde yaklaşık bir pirinç tanesi büyüklüğünde, 3 yaş ve üzeri çocuklarda ise bezelye büyüklüğünde olması yeterli olacaktır.
Çocukların düzenli olarak ağız diş sağlığını korumak için diş muayenelerinin yapılması önemlidir. Çocuklara yönelik ağız bakımı konusunda eğitim alan pediatrik diş hekimleri çocuklarda diş gelişimini yakından takip ederler. Ağzın ve dişlerin düzgün bir şekilde gelişmesine yardımcı olurlar. Erken teşhis ile tedavi planı uygulanır ve böylece sağlıklı dişlerin gelişimi desteklenmiş olur.
Doğru ağız gelişiminin konuşma ve yemek yeme gibi ihtiyaçlar için oldukça önemli olduğunu unutmayın!
Çocuklar ile ilk diş ziyaretine gitmeden önce işbirlikçi uygulamalar yapılabilir ve bu amaçla diş hekimi randevusu birlikte alınabilir. Ayrıca çocuğunuz ile diş doktorunu ziyaret etme konusunda sohbet edebilirsiniz.
Yediklerinizin ve içtiklerinizin ağız sağlığınız üzerinde büyük etkisi olabilir. Özellikle şekerli ve asitli yiyeceklerin dişlere zarar verme potansiyeli daha fazladır. Örneğin şeker, diş plağı ile etkileşime girerek bakterileri harekete geçirir ve diş çürüğüne neden olabilir. Asitli yiyecekler ise diş minesini aşındırabilir.
Ağız sağlığı için çocuklarda doğru beslenme vitaminler, mineraller, protein ve taze meyve ve sebzeler bakımından zengin yiyecekler ile mümkündür. Dengeli bir beslenme ağız diş sağlığının yanı sıra genel sağlık için de önemlidir. Su ise ağız ve diş sağlığını destekleyen en iyi içecektir.
Çocuklarda diş ağrısına diş çürümesi veya diş çıkarma neden oluyor olabilir. Diş çıkarma genellikle 6 ay civarında başlar. Çocuklarda diş ağrısı dişlerin çıkmayı sürdürdüğü dönem boyunca devam edebilir. Ağrı devam ederse diş hekimine başvurarak uygun bir ağrı kesici tedavisine başlanabilir. Diş çürüğünden şüpheleniliyorsa tedavi için zaman kaybetmemek ağız diş sağlığı için önemlidir.