Diş sağlığı için bazı hijyen alışkanlıklarının edinilmesi gerekir. Bunu sağlamanın en kolay yolu ise işe çocukluk döneminde başlamaktır. Eğer bu gibi diş fırçalama ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırılmak için geç kalınırsa, bireyler ilerleyen dönemlerde zorluk yaşayabilirler.

Aileler çocuklarının sağlığı için her zaman endişe duyarlar. Özellikle çocuklarda görülen diş çürükleri, hem aile hem de çocuk için sıkıntı verici bir durumdur. Bunu önlemenin yolu ise diş sağlığını korumak için gereken önlemlerin alınmasıdır.

Düzenli Kontrole Gitmenin Önemi

Düzenli diş hekimi kontrolü, ağız ve diş sağlığının olmazsa olmazıdır. Özellikle gelişme çağındaki çocuklar açısından çok önemlidir. Süt dişlerinin çıkması, diş temizliği, ağız hijyeni eğitimi gibi konularda destek almak için düzenli olarak bir diş hekimi kontrolüne gitmek önem taşır.

Yılda iki kez düzenli olarak diş kontrolü önerilir. Çocukların çıkmayan ya da çıkmakta zorlanan süt dişleri için de muayene randevusu alınabilir. Diş kliğinde çıkmayan süt dişleri kolay bir şekilde çekilecektir. Ayrıca kontrol sırasında çocuğunuza diş bakımı ile ilgili genel öneriler verilir. Tüm dişlerin sağlığı değerlendirilir. Çürüme başlangıcı var ise erken dönemde tespit edilmiş olur.

Süt Dişlerinin Bakımı ve Temizliği

Süt dişleri ilk çıkan dişlere verilen isimdir. Genellikle 6-8 aylıkken çıkmaya başlar ve teker teker tamamlanır. Sonrasında ise ilkokul çağında dökülür. Yerine ana dişler çıkacaktır. Süt dişlerinin bakımı da aynen ana dişler gibi olmalıdır. Nasıl olsa düşeceği ve yerine yenisi geleceği düşünülerek bakımı ihmal edilmemelidir.

Süt dişlerinin çürümesi bazı ailelerce önemsenmeyebilir. Ancak bu çok yanlış bir algıdır. Çocukların süt dişlerinin çürümemesi için gereken tüm önlemler alınmalıdır. Aksi takdirde arkasından gelen ana dişin de sağlığı tehlikeye atılmış olur. Bu nedenle daha bebeklik çağından itibaren ağız hijyeninin önem taşıyan bir konu olduğu unutulmamalıdır.

Çocuklara Diş Fırçalama Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Çoğu alışkanlık çocukluk döneminde kazanılır. Diş fırçalamak için de aynı durum söz konusudur. Daha çocukken bireylere ağız ve diş hijyeni için gereken alışkanlıklar kazandırılırsa, ilerleyen dönemlerde sağlıklı dişlere sahip olabilirler.

Her sabah ve her akşam dişlerini fırçalaması gerektiği çocuklara uygun bir dille anlatılmalıdır. Bunun için animasyonlardan, konuyu işleyen çizgi film sahnelerinden yararlanılabilir. Diş sağlığını anlatan resimler çizilebilir ve boyama etkinlikleri yapılabilir. Çocuklar, diş hekiminden korkmamaları için kontrole götürülürken telkin edilmelidir. Seveceği renklerde diş fırçaları alınmalıdır. Tüm bunlara rağmen diş fırçalama alışkanlığı kazanamayan çocuklar için öğretmeninden ya da pedagoglardan destek alınabilir.