Ortodonti tedavisi, ortodontistler tarafından her yaş grubuna yapılabilen bir uygulamadır. Çocukluk döneminde de düzgün bir çene yapısı ve estetik bir gülümse elde etmek için uygulanabilir. Diş tellerinin diş yüzeylerine takılması esasına dayanır. Bir yıldan üç yıla kadar uzanan bir süre boyunca diş tellerinin kalması gerekebilir. Bu süreçte çene yapısı ve dişlerin duruşu düzene girer. Böylece çocuklar ömür boyu sağlıklı ve güzel görünen bir diş yapısına sahip olurlar.

Bebeklik döneminde süt dişleri çıkmaya başlar. Çocuğunuz yaklaşık olarak iki buçuk yaşına geldiğinde süt dişleri tamamlanmış olur. Bu dönemden itibaren, mutlaka bir çocuk diş hekimi kontrolünde olması dişlerinin çıkışını takip edebilmenizi sağlar. 

Çocuğunuz 7 yaşına geldiğinde ise süt dişleri yavaş yavaş dökülür ve yerlerine sürekli dişleri çıkar. Bu dönemden itibaren dişlerin çıkış açısı, eğrilik olup olmadığı, çenenin kapanma şekli aileler tarafından kontrol edilmelidir. Diş hekimi kontrolü ile çene kapanma bozuklulukları ve dişin şekil bozukluğu tespit edilir.

Çocuklar İçin Ortodonti Tedavisi

Çarpık ya yanlış konumlanmış dişler çocukların gelişme sürecini olumsuz etkiler. Bu dönemde tam kapanmayan çene yapısı sonucunda uyku bozuklukları ve bazı konuşma bozuklukları görülebilir. Çocuklar çiğnemekte ve kavramakta zorlanabilirler. Uyurken ağzını tam kapatamayıp uyku kalitesini bozabilir. Bu gibi problemlerin önlenebilmesi açısından ortodonti tedavisi çocukluk döneminde önerilir.

Ana dişlerin sıralanması çocukluk döneminde tamamlanır. Sıralanmanın doğru olmadığı durumlarda ortodonti tedavisi başarılı bir şekilde uygulanabilir. İlerde oluşabilecek çene kapanma bozukluklarının önüne bu sayede geçilmiş olur.

Diş Teli Ne Zaman Takılmalıdır?

Çocuklarda diş teli takılması için en uygun zaman 11-12 yaşlarıdır. Ancak kalıcı dişlerin çıktığı 7-8 yaşlarından itibaren bir diş hekiminin kontrolünde olması önemlidir. Tedaviye bu kontroller sırasında karar verilir ve uygun yönlendirmeler yapılır.

Eğer çocuğunuzun 11-12 yaş dönemi geçtiyse de diş teli tedavisi planlanabilir. Yani geç kalındığında da tedavi uygulanacaktır. Ancak erken başlanması tedaviden elde edilen başarı oranını arttırır. Üstelik çocukların daha iyi bir gelişim göstermesi sağlanır.

Diş Teli ile Önlenen Bozukluklar Nelerdir?

  • Çarpık ve eğri çıkan dişler varsa,
  • Çenede kapanma güçlüğü görülüyorsa,
  • Dişler doğru şekilde sıralanmamışsa,
  • Birbirinin üzerine binen dişler varsa,
  • Çene aşırı ileride ya da aşırı gerideyse,
  • Alt ve üst dişler olması gereken şekilde birbiriyle temas etmiyorsa,
  • Diş bozuklukları nedeniyle dengeli olmayan bir yüz görünümü oluştuysa, ortodonti tedavisi uygulanabilir.

Çocuklarda Ortodonti Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

Gelişimin devam ettiği çocukluk döneminde yapılacak ortodonti tedavisi ise çenenin düzgün bir şekilde gelişimini tamamlaması sağlar. Diş dizilimi istenen düzende olur. Ağızdaki kapanma güçlüğü sorunu çözüleceği için ağızdan solunum önlenmiş olur.

Çene kapanma bozukluğu nedeniyle gelişen uyku sorunları bu tedavi sayesinde çözülür. Çarpık çıkan dişlere en baştan müdahale edilmiş olur. İleriki dönemde sağlıklı bir gülüşe sahip olan çocuklar yetiştirilir. Bu tedavinin çocukluk döneminde tamamlanmış olması, ağız ve diş sağlığı açısından da önemlidir. Bundan sonraki yaşantılarına sağlıklı ve düzgün dizilimli dişlerle devam ederler.

İletişim Formu