Ağız hijyeninin sağlanması konusunda dil temizliği son derece önemlidir ve gereken özenin sağlanması gerekir.

Dişlerinizi günde iki kez fırçalayabilir ve düzenli olarak diş ipi kullanabilirsiniz. Buna karşın dil temizliğine zaman ayırmıyorsanız, ağız bakımında önemli bir boşluk bırakıyorsunuz demektir. Bir dil temizleme aparatı yardımıyla, dil üzerinde biriken bakteri yığınını almaya dayanan dil temizliği işlemi, ağız kokusunun büyük oranda azaltılmasını sağlar.

dil-temizligi.jpg

Dil Temizliği Neden Önemlidir?

Vücudumuzda sindirim işlemi ilk olarak ağızda başlar. Ağzın içinde yemekler sindirilmesine yardımcı olan ve tükürükle taşınan, ağızda kalan artıklarda biriken bakteriler bulunmaktadır. Bu bakterilerin bir bölümü sindirim için gereklidir. Buna karşın fazla bakteri birikmesi, kötü koku oluşturur. Bu sebeple ağzın tam olarak temizlenmesi önemlidir. Bakteri, mantar benzeri organizmaların bulunduğu ağız içinde temizlik ve bakteri dengesinin sağlanması açısından önemlidir. Bir dakikalık bir sürede dil sıyırıcı yardımıyla yapabileceğiniz temizliğin birçok faydası vardır.

Dil temizliği yapmak, ağız ve diş sağlığının korunmasına yardımcı olacaktır. Yemek artıkları ve sigara kullanımı benzeri sebeplerle ağızda kalan plaklar dil temizliği yapılarak daha yüksek oranda arındırılır. Bunun yanı sıra kötü nefesin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Dilin üzerindeki bakteriler zamanla ilerleyerek, bademcik ve yemek borusu gibi alanlara yayılabilir. Dil temizliği bakteri yayılımının önüne geçer. Bunun yanı sıra dil üzerinde biriken toksinler temizlendiğinde, biyofilm tarafından emilen bileşenlerin vücuda girmesi de engellenmiş olur.

Dil temizliği ile tatların daha hassas biçimde alınması sağlanır. Temizlik sonrasındaki temiz tomurcuklar daha fazla tükürük salgılamaya olanak tanıdığı için sindirim de daha verimli olur. Bununla birlikte dil sarımtırak renkten kurtulur ve doğal pembe görünümüne yeniden kavuşur.

Dil Temizliği Nasıl Yapılır?

Dil temizliği konusunda ideal zaman aralığı sabah uyandıktan sonradır. Uzun açlık sonrasında bakteriler ağızda daha yoğun olarak bulunmaktadır. Dilin üzerindeki biyofilm adlı tabaka bu saatlerde oldukça kalındır. Günün ilk saatlerinde henüz su içmeden ve bir şeyler yemeden önce dil temizliği yapmak gerekir. Sabah uyanır uyanmaz yapılan dil temizliği bakterilerin vücuda girmesine engel olmaya yardımcı olur.

Dil temizliği yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz;

  • Temizleyici aparat ile dilde arkadan öne doğru sürüntü alınarak temizlik yapılır. Dilin çok arkadaşından başlandığında öğürme refleksi ortaya çıkabilir. Bu sebeple nazik ve dikkatli olunması gerekir.
  • Dilin arkasında bulunan tomurcuklar, çok sert hareketlerden zarar görebilir. Bu sebeple fazla bastırmadan hareket edilmelidir.
  • Yapılan ilk sıyırmanın ardından aparatın durulanması gerekir. Sonrasında orta kısımdan öne doğru işlem tekrar yapılır. Dil üzerinde beyaz tabakanın hafiflediği gözlemlenebilir.
  • Bu işlemleri birkaç kez yaptıktan sonra kullandığınız aparatı durulamalı ve bir dakika içinde temizliği tamamlamalısınız.
  • Temizlik işleminin ardından ağzınızı suyla durulayabilirsiniz. Sonrasında ise Hindistan cevizi yağı ya da ağız çalkalama suyu ile çalkalama yapmak iyi olacaktır. Dilerseniz bu işlemi 1 yemek kaşığı elma sirkesi ve bir bardak su ile de yapabilirsiniz.
  • Ağız çalkalama işlemi, dilin yalnızca üstünün temizlendiği sıyırma işleminde tamamlayıcı bir görev görmektedir. Çalkalama işlemi sayesinde, dilin yanlarına, altına, diş aralarına, yanak içlerine ve damakta kalan plaklara da temizlik uygulanacaktır.

Kullandığınız çalkalama solüsyonunu yutmamanız gerektiğini unutmamalısınız. Dil temizliği her gün, sabah saatlerinde yapılmalıdır. Bu işlemi bu saatlerde yaptığınızda nefes ferahlığı da büyük oranda artacaktır. Dil temizliğinin yanı sıra diş fırçalama, diş macunu kullanımı ve ağız çalkalama suyu kullanımına da devam edilmesi gerekir.

Dil Temizleyici Aparatlar Nasıl Olmalıdır?

Dil temizliğinin önemini kavradıysanız ve bir dil temizleme aparatı almayı düşünüyorsanız; bambu ya da metal malzemelerden üretilenleri tercih etmelisiniz. U ve V şeklindeki dil temizleme araçlarının spatula kısmının dili acıtmayacak şekilde köreltilmiş olması gerekir. Bunun yanı sıra dil pasını temizleyecek kadar da sivri olmasına dikkat edilmelidir. Dil temizleyici aparatın durulanarak temizlendiği düşünülürse, paslanmama ve küflenmemesine özen göstermek gerekir.

Dil temizleyici araçların da diş fırçaları gibi en geç altı ayda bir kez değiştirilmesi önerilir. Bu aparatların periyodik temizliği çok önemlidir. Her kullanımın ardından diş fırçası yardımıyla bu aparatlar temizlenebilir. Diş macunu kullanarak derinlemesine bir temizlik yapılabilir. Spatuladaki bakterilerin tamamen temizlenmesi için zaman zaman sirkeli su solüsyonu ile silinebilir.

Sıkça Sorulan Sorular
İletişim Formu