Dişin doğal rengini yansıtan mine yani dişin sert yapısı veya dişlerin iç yüzeyi olan dentin lekelenebilir veya sararabilir. Diş beyazlatma, lekeleri veya sararmayı gidererek dişlerin rengini açmaya yardımcı kozmetik bir işlemdir. Tüm profesyonel diş beyazlatma uygulamalarında karbamid peroksit veya hidrojen peroksit kullanılır. 

Dişlerdeki yüzey lekeleri diş beyazlatma uygulamaları ile giderilebilir. Kullanılan beyazlatıcı maddenin konsantrasyonuna bağlı olarak diş minesinin derinlerine ulaşılır ve burada lekelere neden olan bileşikleri parçalanmaya çalışılır.

Diş Beyazlatma Teknikleri

Herkes parlak ve sağlıklı dişlere sahip olmak ister. Sağlıklı ve kalıcı diş beyazlatma için muhakkak bir kliniğe başvurun. Fakat dişlerini beyazlatmak isteyenler için pek çok seçenek vardır. Bunları klinikte diş beyazlatma ve evde diş beyazlatma olmak üzere iki kategoride toplamak mümkündür. 

Klinikte Diş Beyazlatma (Office Bleaching)

Diş beyazlatma yollarının en doğrusu olan klinikte diş hekimi tarafından yapılan diş beyazlatma uygulamasını ifade eder. Diş hekiminiz öncelikle dişlerinizin röntgenini çekecektir. Böylece hem dişlerde fark edilmeyen bir sorun olup olmadığı hem de lekelerin derinliği incelenir. 

Diş muayenesi tamamlandıktan sonra dişlerinizin mevcut rengini belirlemek için bir diş rengi tablosu kullanılır. Böylece beyazlatmadan sonra dişlerinizin kaç ton açılabileceği konusunda bir fikre sahip olursunuz. 

Dişleriniz temizlendikten sonra diş hekiminiz diş etlerinizi korumak için bir jel sürer. Ardından beyazlatıcı madde dişlerinize uygulanır. Bu işlem birkaç defa tekrarlanabilir. Etkiyi artırmak için lazer uygulamasına gerek duyulabilir. Bir seans yaklaşık olarak 30 dakika ila 1 saat arasında sürer. 

Tek seferde uygulanabilecek optimum renk tonuna ulaşıldığında dişler durulanır. Diş hassasiyeti diş beyazlatmanın yaygın bir yan etkisidir. Hekiminiz diş hassasiyetini hafifletmek için florür uygulamasına başvurabilir. İstenilen renk tonu için birkaç diş beyazlatma seansı almanız gerekebilir. 

Evde Diş Beyazlatma (Home Bleaching)

Klinikte diş beyazlatma prosedürüne alternatif olarak evde diş beyazlatma uygulamalarından yararlanmak mümkün. Bunun için diş hekiminiz dişlerinizin ölçüsünü alır ve size özel bir plak hazırlar. Bu plağı günde birkaç saat takmanız gerekir. 

Plak ile birlikte kullanılacak jelin oranı diş hekiminiz tarafından belirtilir. Bu jeller klinikte diş beyazlatma sırasında kullanılan jellerden daha düşük konsantrasyona sahiptir. Bunun nedeni uygulama sırasında diş etlerinizde, yanağınızda ve dilinizde hassasiyet yaşamanızı en aza indirmektir. 

Evde diş beyazlatma uygulaması yaklaşık 3 hafta veya 3 ay plak kullanmayı gerektirebilir. Klinikte diş beyazlatma yöntemine göre daha uzun sürer. Bu süreçte diş hekiminizin gelişimi görmek için dişinizi kontrol etmesi gerekebilir. Hekiminizin önerdiğinden fazla jel kullanımı veya plak kullanımı diş ve diş etlerinizi tahriş edebilir. 

Diş Beyazlatma Prosedürü Nasıl Uygulanır?

Diş beyazlatma işlemi sırasında ağzınızın yumuşak dokularını korumak için kullanılan özel bir alet verilir. Dişlerinize uygulanan beyazlatma jeli yaklaşık olarak 20 dakika boyunca bekletilir. Dişler gözenekli olduğundan beyazlatma jeli dişin mine ve dentin tabakası tarafından emilir. 

Beyazlatıcı jellerdeki aktif bileşen, lekeleri çıkaran ve vücut tarafından emilen güvenli bir maddedir. Reaksiyona giren jel dişlerdeki rengi bozulmuş moleküllerin moleküler bağlarını parçalayarak lekelerin kaybolmasını sağlar. 

Dişlerdeki lekeleri gidermede kimyasal reaksiyonları hızlandırdığı için lazer ışınlarından yararlanılabilir. Beyazlığın daha uzun süre etki göstermesi ve istenilen beyazlığa daha kısa sürede ulaşabilmek için kullanılmaktadırlar. 

Diş Beyazlatma Güvenli Midir?

Diş beyazlatma diş hekimi kontrolünde yapıldığında güvenli ve etkili bir prosedürdür. Yanlış yöntem kullanılması dişlerinizde kalıcı hasara yol açabilir. Bu nedenle herhangi bir uygulama yapmadan önce diş hekiminiz ile görüşmenizde fayda vardır. Diş beyazlatma sonrasında görülebilecek yan etkiler şu şekilde sıralanabilir:

Dişlerde Hassasiyet

Yüksek konsantrasyonlu jeller kullanılması durumunda bazı hastalarda diş hassasiyeti oluşması muhtemeldir. Bu durum genellikle dişlerinde çatlaklar ve diş eti çekilmesi gibi problemleri olan kişilerde daha sık görülür. Dişlerde hassasiyet birkaç gün sürebilir. 

Diş Etinde Tahriş

İster klinikte ister evde diş beyazlatma yöntemi olsun, her ikisinde de diş eti tahrişi yaşanabilir. Bu genellikle beyazlatıcı jelin diş etlerine sızması durumunda gözlenir. Özellikle hekiminiz evde diş beyazlatma için plak tavsiye ettiyse önerilen orandan ve süreden fazla kullanılmaması önemlidir. Normal şartlarda diş etindeki tahrişin etkisi birkaç gün sürer. 

Diş Beyazlatmanın Etkisi Ne Kadar Sürer?

Diş beyazlatma uygulamasının sonuçları beslenme ve diş bakımı alışkanlıklarınıza bağlı olarak değişiklik gösterir. Genellikle etkinin 1-3 yıla kadar sürmesi beklenebilir. Düzenli fırçalamak ve diş ipi kullanmak beyazlığın korunmasına yardımcı olacaktır. 

Diş beyazlatma kalıcı olmadığından tedavinizi belirli aralıklarla yenilemeniz gerekebilir. Yenileme ihtiyacı uygulanan yönteme, dişlerin genel durumuna ve beyazlatma sonrası diş bakımına göre farklılık gösterecektir. 

Kontrolsüz Diş Beyazlatmanın Olumsuz Etkileri

Belirli ürünleri kullanarak veya uygun olmayan yollarla dişleri beyazlatmak olumsuz sonuçlara yol açabilir. Kontrolsüz diş beyazlatma diş hassasiyeti, diş aşınması, dişlerin beyazlatma öncesine göre daha renksiz görünmesi, artan diş ağrısı ve öncesine göre lekeyi daha fazla emen dişler gibi hasarlara neden olabilir. Bu risklerden kaçınmak için diş hekiminizden evde güvenli diş beyazlatma tavsiyesi alabilir veya profesyonel diş beyazlatma yöntemini tercih edebilirsiniz.