Beyaz dişlere sahip olmayı ve parlak bir gülümsemeyi herkes ister. Buna karşın bu durum her zaman mümkün değildir. Dişler, sigara, kahve, çay, asitli içecekler ya da yiyecekler sonrasında lekelenebilmektedir. Bu lekelenmeler zaman içerisinde oldukça olumsuz bir görüntü yaratabilirler. Bu gibi durumlarda diş beyazlatma işlemi yapılması gerekir. Bu işlem oluşan tüm olumsuz durumların önüne geçerek, yeniden beyaz ve parlak dişlere sahip olmanızı sağlayacaktır.

diş beyazlatma sonrası dikkat edilmesi gerekenler 5 şey

Bununla birlikte diş beyazlatma işlemi sonrasında dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar vardır. Diş beyazlatma operasyonlarda farklı yöntemler kullanılabilir. Bazı yöntemlerde diş beyazlatma işlemi hastalarca evde yapılabilmektedir. Bunun için diş hekimi ağzınıza uygun plakalar hazırlayacaktır. Bu plakaların kullanımı konusunda da son derece hassas ve özenli olunması gerekir.

Diş beyazlatma işlemi sonrasında yapılan hatalar, lekelerin yeniden oluşmasına ve tedavinin görece olarak başarısız olmasına neden olabilmektedir. Bu sebeple diş beyazlatma işlemleri sonrasında diş hekiminizin tüm tavsiyelerine uymanız önem taşır.

Diş Beyazlatma Nedir?

Diş sağlığı hem dişlerin işlevi hem de birçok farklı hastalığı tetiklemesi bakımından oldukça önemli bir konudur. Buna karşın birçok insan diş sağlığına gereken özeni göstermemektedir. Diş beyazlatma işlemi, diş renklerinde sararmalar ve renk değişimleri meydana gelen kişilerde, bu olumsuz durumu gidermek için yapılan bir uygulamadır. Diş beyazlatma işleminin mutlaka uzman diş hekimi kontörlünde yapılması gerekir.

Dişin yapısında mine ve dentin tabakaları bulunmaktadır. Bu tabakalar birçok faktöre bağlı olarak zaman içerisinde sararmalar meydana gelebilir. Sararmaların ileri seviyesinde ise lekelenmeler dahi oluşabilmektedir. Bu tip sorunlara karşın diş beyazlatma yöntemleriyle diş eski beyaz ve parlak haline kavuşturulur.

Kozmetik olarak yapılan beyazlatma işlemleri sayesinde, daha beyaz dişlere kavuşmanız mümkündür. Bu durum ağız ve diş sağlığı ile hijyeni açısından da son derece önemlidir. Her ne kadar kozmetik olarak adlandırılsa da, diş beyazlatma uygulamaları herkese uygulanamamaktadır. Bu işlemlerin uygulanabilir olması için, ağız ve diş sağlığınıza özen göstermeniz ve sağlıklı bir diş eti yapısına sahip olmanız gerekir.

Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?

Diş beyazlatma işlemleri klinik ortamda yapılması gereken uygulamalardır. Bu işlemler sırasında dişlerdeki mineye hidrojen peroksit içeren bir jel sürülmektedir. Bu jeli etkinleştirmek için ise özel bir ışık kullanılmaktadır. Diş beyazlatma jeli olarak da adlandırılan bu jeldeki hidrojen peroksit, mavi ışık altında hızla aktive olur. Ortalama olarak otuz dakika sonra dişler beyazlatılmış olur.

Diş beyazlatma işlemleri uzman diş hekimleri tarafından, kontrollü biçimde yapılmalıdır. Ağız, diş ve diş eti sağlığının korunması için bu uygulamanın özenli ve uzman kişilerce yapılması tavsiye edilmektedir. Jelin dudak, ağız ve yanak ile temasından kaçınılması gerekmektedir. Mavi ışık kullanırken ise hem hasta hem de hekimin koruyucu gözlük takması gerekir. Bu durum ağartma jelin aktivasyonunu da hızlandıracaktır. Güvenli ve yüksek başarılı bir uygulama için operasyonun doğru yapılması gerekir.

Beyazlatma işlemi iki farklı şekilde yapılabilmektedir. Bunlardan birincisi ev tipi de denilen home bleaching diğeri ise muayene tipi olarak bilinen office bleaching olarak adlandırılmaktadır. Muayene tipi beyazlatma işlemine zaman zaman ofis tipi de denilmektedir.

Ev Tipi Diş Beyazlatma

Ev tipi diş beyazlatma uygulamasında, hastanın ağzından ölçü alınır. Bunun ardından dişlerinin üzerine takabileceği ince ve elastik kalıplar hazırlanır. İçlerine beyazlatma ajanı sıkılan kalıplar, dişlerin üzerine günde minimum üç, dört saat süreyle takılmalıdır. Bu işlemin genellikle uyku esnasında yapılması tavsiye edilmektedir. Evde diş beyazlatma yönteminde kişinin günlük yaşantısında hiçbir engel yaşanmamaktadır.

Muayene Tipi Diş Beyazlatma

Diş beyazlatma yöntemlerinin temel amacı, dişlerin eski parlak ve beyaz görüntüsüne kavuşmasıdır. Bu amaçla yapılan yöntemlerden biri de muayene tipi yani klinikte hekim kontrolünde yapılan uygulamalardır. Bu yöntemde kullanılan ilaçlar ev tipine oranla çok daha etkilidir. Bu tedavi yönteminde beyazlatma işlemi çok daha kısadır. Buna karşın hassasiyet riskinin artabileceği de unutulmamalıdır. Bu uygulamada ortalama bir saat içinde sonuca ulaşılır.

Diş Beyazlatma Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş beyazlatma uygulama sonrasında dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar vardır. Bunlara dikkat etmeniz uygulamanın başarı oranını da yükseltecektir. Dikkat etmeniz gerekenler ise şu şekildedir;

  • Çay, kahve ve benzeri içecekler diş yapısına ve rengine zarar vermektedir. Bu ürünlerin tüketimini azaltmanız gerekir.
  • Diş macunları arasında florür içeriği bulunanları tercih etmeniz fayda sağlayacaktır.
  • Asitli içecekler, dişlerde ciddi zararlara yol açmaktadır. Bu sebeple bu tip içeceklerden uzak durulması mümkünse tüketiminin sıfıra indirilmesi gerekir.
  • Diş beyazlatma işlemi sonrasında altı ay içinde herhangi bir kimyasal dişlere temas etmemelidir.
  • Tedavinin yanı sıra diş pastası olarak bilinen diş beyazlatma maksatlı ürünler kullanılmamalıdır.
  • Diş beyazlatma uygulaması sonrasında, aşırı sıcak ve soğuk gıdaların tüketimine ara verilmesi gerekir. Bu gıdalar diş beyazlatma işlemine zarar vermese dahi oluşan hassasiyet kişilere acı verebilir.
  • Beyazlatma işlemi sonrasında diş hekiminin tüm tavsiyelere uymanız gerekir.

Diş beyazlatma işlemi konusunda deneyimli bir klinik ve uzman personel başarılı sonuç alma ihtimalinizi artıracaktır. Modern Klinik, uzman diş hekimi kadrosu ve deneyimli personeliyle ağız ve diş sağlığınız konusunda tüm tedavileri gerçekleştirebilecek kapasitededir. Siz de bizimle hemen iletişime geçerek, tedavilerimiz hakkında detaylı bilgi alabilir ve ilk randevunuzu oluşturabilirsiniz.