Diş beyazlatma diş yüzeyinde bulunan gözenekli mine yapısında meydana gelen natürel olmayan, natürel ya da renkli olan maddelerin beyazlatma jelleri ile koyulukların giderilmesi amacı ile yapılan bir işlemdir. Beyaz ve sağlıklı dişler, kişiler için büyük önem taşıyan bir husustur. İstenilen beyaz dişlere sahip olabilmek için uygulanan beyazlatma işlemleri, diş hekimi tarafından uygulanan tedavilerdir.  

Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?  

Dişleri beyazlatmak için 5 farklı yöntem bulunmaktadır.  Bunlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Birleşik Diş Beyazlatma,
  • Ev Tipi Diş Beyazlatma,
  • Diş içini beyazlatma,
  • Klinik ortamında Beyazlatma.

Diş beyazlatma teknikleri uygulama yöntemine göre değişiklik göstermektedir. 

Evde diş beyazlatma işlemi; ağızdan alınmakta olan kolay ölçü ile hastaya özel hazırlanan plastik ağızlıklar içerisine jeller yerleştirilerek uygulanan bir işlemdir. Yaklaşık 5 ila 7 günde istenen beyazlatma sağlanmaktadır Hızlı ve etkili sonuç alabilmek için günde 4 ila 8 saat takılması gerekmektedir.  

Power Bleaching; Işık ve beyazlatıcı jelden oluşan, kısa sürede dişleri 3-4 ton kadar açan en hızlı, etkili ve tehlikesiz bir uygulamadır.  

Diş Beyazlatma İşlemini Kimler Yaptırmaktadır?  

İşleme engel olan herhangi bir diş problemi olmayan herkes bu işlemi yaptırabilir. Fakat işlem öncesinde muayene olunması gerekmektedir. Ağzında ilerleri derecede diş eti hastalığı ve çürükleri olanlar ise hekimler tarafından uygulanacak olan tedaviler sonrasında işlemi yaptırmalıdır. Bunun haricinde gelişimi ve büyümesi tamamlanmış bireyler tarafından yapılabilmektedir. Hamile ve emziren kadınlara beyazlatma işlemi yaptırılması önerilmemektedir.  

Diş Beyazlatma Etkisi Ne Kadar Sürmektedir?  

Beyazlatma uygulamasından alınan sonuç, bireyin kendi diş yapısına bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Yaklaşık olarak 6 ay ila 2 yıl arasında durağan kalmaktadır. Tabii ki bu süre bireyin kendisi ile de ilintilidir. Uygulama sırasında ve sonrasında en az 2 hafta dişleri boyayan besinlerden uzak durulmalıdır. Diş beyazlatma uygulaması yaptırmak istiyor iseniz hekiminize başvurabilir, muayene sonucunun uygun görülmesi durumunda bu işlemi en kısa süre içerisinde yaptırabilirsiniz.  

Klinikte Uygulanan Diş Beyazlatma Nasıl Yapılmaktadır?  

Diş beyazlatma işleminde ilk olarak hastadan onay alınmaktadır. Daha sonra ağzınızdaki doğal dişlerin hangi renge sahip olduğu belirlenmektedir. Bu, işlem bittiğinde dişlerin ne kadar beyazlatıldığını görmek açısından önem taşımaktadır. Beyazlatıcı ilaç hekim tarafından diş üstlerine sürülmektedir ve özel bir alet yardımı ile, 15 dakika kadar ışınlanarak sertleştirilmektedir. Bu işlem 3 defa tekrarlanmaktadır. Muayenede gerçekleşen bu uygulamada kullanılan ajanların peroksit oranları yüksek olduğu için işlem çok daha hızlı şekilde sonuç vermekte ve kalıcılığı uzun sürmektedir.  

Diş Beyazlatma İşlemi Ne Kadar Başarılı Olmaktadır?  

İşlem sonucunda özellikle çay ve kahve kullanımı sonucu oluşan dişteki koyulaşmaların renginin açılması daha hızlı olmaktadır. Bireyin kendi ana diş rengi de başarıyı etkileyen unsurlardan biridir. Diş beyazlatma yöntemini kullanacak olan hastaların işlemin başarısı için sigara kullanımından uzak durması önerilmektedir.