Diş çekimi sonrası iyileşme süreci aslında iyi bir bakımla oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Diş çekimi farklı sebeplere dayansa da dişin gömülü olduğu kemik haznesinden çıkarılarak alınması işlemidir. İlk bakışta korkutucu bir işlem gibi gelse de gelişen teknikler sayesinde hiçbir ağrı hissedilmeden işlem kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Elbette operasyonel bir işlem olan diş çekimi için öncesi ve sonrasında yapılması gerekenleri bilmek bizlerin daha rahat bir şekilde işlemi atlatmamıza yardımcı olur.

Diş Çekimi Neden Yapılır?

Uzman diş hekimleri asıl dişlerin uzun süre kullanımı için gereken her türlü çabayı gösterirler. Ağız boşluğunda bir tek dişin yerinde durmasının dahi büyük bir önemi vardır. İleri yaşlarda kullanılacak kaplama dişlerin oturtulması için ağız içinde diş kalması kaplamanın daha kolay ve sorunsuz yerleşmesini sağlar. Asıl dişlerin kullanımı da her ne kadar kaplamalar keşfedilmiş olsa da bir kaplamaya nazaran çok daha iyidir. Asıl diş görevini her zaman için yerine getiren en iyi organdır. Ancak;

  • Meydana gelen çürük dişin derinliklerine ulaşarak geri dönülemeyecek enfeksiyonlar oluşturmaya başlamışsa,
  • Alttan gelen yeni dişin çıkmasını engelliyorsa veya düzensiz çıkmasını sağlıyorsa,
  • En arkada bulunan 20’lik dişlerden olan azı dişleri çıkmakta zorluk çekiyor, hatalı çıkıyor ve sürekli enfeksiyona sebep oluyorsa,
  • Farklı tedaviler nedeniyle diş çekimi zorunlu bir hale geliyorsa

Dişin çekilmesine karar verilerek işlem gerekirse hemen yapılabilir. Enfeksiyon oluşmuş ise antibiyotik tedavisine başlanarak iltihabın inmesi için 2-3 gün sonrası için çekim randevusu verilebilir.

Diş Çekimi Öncesi ve Sonrası

Diş çekimi işlemi için randevuya gitmeden önce mutlaka yemeğinizi yemeli ve sıvı ihtiyacınızı gidermelisiniz. Çünkü çekim sonrası ağzınızı kullanmanız bir süre için durdurulacaktır. Diş çekimi sonrası iyileşme süreci hızlanması için,

  • Hassas diş çekimi sonrası kanın durması ve pıhtı oluşması için steril gazlı bez konulmaktadır. Bu bezi ağzınızı kapatarak bastırın ama yumuşak davranın. Gazlı bezi en az 10 dakika olmak üzere hekiminizin vereceği bilgiye göre yerinde tutun. Ağzınızı açmayın konuşmamaya çalışın. Süre sonunda bezi çıkarıp atın.
  • Her ne sebeple olursa olsun çekim yapılan alana dilinizle veya başka bir şekilde dokunmayın. Bu hareket yaranın açılmasına neden olabilecektir. Merak edip ağzınızı açarak çekim yerinize bir süre bakmamayı tercih edin.
  • Bir süre konuşmamayı deneyin. Aslında zaten yapılan ağrı kesici nedeniyle dudaklarda yaşanacak uyuşukluk süreci nedeniyle bir süre konuşmakta zorlanacaksınız. Hissiyatsızlık sonucu hatalı ağız alışkanlıklarını yapmak yerine dudaklarınızı pek kıpırdatmamayı tercih edin.
  • Hekim tavsiyesi ayrı olmak üzere en az 2 saat herhangi bir şey yemeyin ve içmeyin. Ağzınızda biriken tükürüğü yutkunmayı öncelik edinin ve sert davranmayın.
  • Çekim sonrası kanama devam edebilmektedir. Kanamanın fazla olması veya 6-24 saat içerisinde kesilmemesi halinde hekiminizle iletişime geçin.
  • Ağrı kesici için hekimin verdiği ilaç dışında bir şey kullanmayın.
  • Ağızda şişlik, aşırı ağrı, lezzet ve koku da sorunlar yaşıyorsanız mutlaka hekiminizle irtibata geçin.