Dişler, ağız boşluğunda yer alan ve sindirime yardımcı olan kemiklerdir. Diş ve diş eti sağlığının korunabilmesi, diş çürüklerinin ve diş eti hastalıklarının önlenmesi için düzenli ağız bakımı ve hassasiyet gerekir. Ağız bakımının yetersiz olduğu durumlarda ağızda ve diş yüzeylerinde bakteri plakları oluşabilir. Bakteri plakları düzenli diş fırçalama ile sürekli temizlenmediği takdirde dişlerde asidik ortam oluşturarak diş minesinin aşınmasına ve dentin tabakasının zarar görmesine neden olur. Dişlerin çiğneme yüzeylerinde ve ön yüzlerinde oluşan çürükler gözle görülebilir. Fakat diş aralarında, arka kısımlarda ve üst çenedeki dişlerde oluşan çürükler düzenli diş muayenesi yaptırmayan bireylerde çürüğün ilerleyerek ağrıya neden olmasına kadar fark edilemeyebilir. Bu gibi durumların önlenebilmesi ve diş çürüklerinin başlangıç aşamasında tespit edilerek tedavi edilmesi için en az altı ayda bir rutin diş hekimi muayenesinden geçilmelidir.Çürük diş tedavisi çürüğün durumuna bağlı olarak değişir. Çürük henüz oluşmamışsa ve boşluklar yeni yeni oluşuyorsa florür tedavisi yeterli olacaktır. Çürük ilerlemişse genellikle dolgu diş dolgusu yapılır. Gerektiği durumlarda ise diş hekimi kanal tedavisi ve dişin çekilmesini önerebilir.

dis-curugu-nasil-tedavi-edilir.jpg

Çürük Diş Nedir?

Çürük diş, dişlerin üzerinde biriken plakların asitler üretip diş minesi adı verilen diş yüzeyine saldırması sonucu meydana gelen dişteki küçük boşluklar ve deliklerdir. Dişin herhangi bir yüzeyinde meydana gelebilme potansiyeli olan diş çürükleri, yaygın olarak dişin pürüzsüz yüzeyinde, dişin çiğneme yüzeyinin üst kısmında veya diş kökünde meydana gelir.

Her yaştan kişilerde yaygın olarak görülebilen diş çürükleri çocuklarda daha sık rastlanır. Genellikle şekerli gıdaların fazla tüketilmesi, dişlerin fırçalanmaması ve ağız hijyeninin kötü yapılması sonucu dişlerde çürüme yaşanır. Bunların yanı sıra diş eti çekilmesi, ailede diş çürüğü olan kişilerin varlığı ve ağız kuruluğu da çürük diş oluşumuna yol açabilir.

Dişlerin çürümesi sonucu oluşan boşlukta meydana gelen ağrı, ağız kokusu, diş eti kanaması ve sıcak veya soğuk sulara karşı diş hassasiyeti çürük diş belirtileri arasındadır.

Çürük Diş Neden Olur?

Ağızda varolan bakteri plakları, asitler üretip diş minesine saldırır. Bu bakteri plakları asit üretimini şekerli gıdaların artıklarından faydalanarak yapar. Bakteri plaklarının diş minesine saldırması sonucu dişler çürür. Çürük dişlere neden olan en temel faktörler şekerli gıdaların aşırı tüketimi, dişlerin fırçalanmaması ve yeterli ağız hijyeninin yapılmamasıdır.

Diş çürümesi genellikle şu sebeplere bağlı olarak ortaya çıkar:

  • Dişlerin fırçalanmaması
  • Şekerli gıdaların yoğun tüketimi
  • Yetersiz ağız hijyeni
  • Ağız kuruluğu
  • Dişte meydana gelen çatlaklar
  • Florür eksikliği
  • Diş eti çekilmesi
  • Genetik faktör
  • Anoreksiya ve bulimia gibi yeme bozuklukları

Diş Çürüğü Nasıl Geçer?

Diş çürüğü temel olarak dolgu işlemi, kanal tedavisi, florür tedavisi ve gerekirse diş çekimi gerçekleştirilerek tedavi edilir. Tıbbi tedavinin dışında tuzlu su ile gargara, oksijenli su, soğuk kompres ve ağrı kesici ilaçlar da diş çürüğü tedavisinde etkili olabilir.

Diş Çürümesi Aşamaları

Diş çürümesi 5 ana başlık altında aşamalara ayrılır. Bunlar demineralizasyon, mine çürüğü, dentin çürüğü, pulpa hasarı ve apseli diştir.

  • Demineralizasyon: Demineralizasyon adı verilen bu ilk aşamada çürük diş aşamasında dişte küçük, beyaz, tebeşirimsi lekeler fark edilir. Bunun nedeni diş minesindeki minerallerin parçalanmasıdır.
  • Mine çürüğü: Tedavi edilmediği takdirde diş çürüğü ilerler ve minenizi parçalamaya devam eder. Bunlara mine çürüğü adı verilir ve bu noktada boşluklar (delikler) gözle görülür bir hale gelir. Beyaz lekeler çürük ilerlediğinde açık kahverengimsi bir renge dönüşebilir.
  • Dentin çürüğü: Bakteri plakları dentin adı verilen katmana ulaştığında dişteki boşluklar daha hızlı oluşur. Bu aşamada diş hassasiyetini fark edilir, Dişteki lekeler de daha koyu bir kahverengiye dönüşebilir.
  • Pulpa hasarı: Diş pulpası dişin en iç tabakasıdır. Besinleri taşıyan ve dişi canlı tutan sinirleri ve kan damarlarını içerir. Çürükler pulpaya ulaştığında dişte ağrı hissedilmeye başlanır. Ayrıca dişin çevresindeki diş etlerinde kızarıklık ve şişlik de görülebilir.
  • Apseli diş: Derin diş çürükleri tedavi edilmezse enfeksiyona sebep olabilir. Bu durum diş kökünün ucunda bir irin oluşmasıyla sonuçlanır (periapikal apse). Oluşan bu apse sonucunda semptomlar çene veya yüze yayılan ağrı şeklinde olabilir.

Çürük Diş Belirtileri

Diş çürüğünün meydana geldiği dişin boşluğundaki ağrı, yoğun bir şekilde hissedilen ağız kokusu, dişte kahverengi, siyah veya beyaz lekelenme ve sıcak-soğuk suyla temas edildiğinde oluşan diş hassasiyeti çürük dişlerin en belirgin semptomlarındandır.

Dişlerin çürümeye başladığı genellikle şu belirtiler sonucu belli olur:

  • Zaman zaman keskinleşen diş ağrısı
  • Dişte belirgin şekilde ortaya çıkan delik ve boşluklar
  • Yoğun bir şekilde hissedilen ağız kokusu
  • Dişte kahverengi, siyah veya beyaz lekeler
  • Sıcak-soğuk suyla temas edildiğinde oluşan diş hassasiyeti
  • Diş eti kanaması
  • Herhangi bir besinin ısırılması sonucu hissedilen ağrı
  • Yüzün şişmesi

Çürük Diş Tedavisi

Diş çürüklerinin zamanında teşhis edilerek tedavi edilmesi büyük bir öneme sahiptir. Tedavi edilmeyerek ilerleyen diş çürüklerinde sürekli diş ağrısı, iltihaplanma, diş kırılması, beslenme ve çiğneme güçlüğü, kan dolaşımına ulaşarak sepsise kadar ilerleyebilen ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle diş hekimi muayeneleri ertelenmemelidir.

Diş çürüğü başlangıcı tespit edilen hastalarda çürüğün çok erken bir evrede olması halinde florür tedavisi ile diş minesi onarılabilir. Bunun mümkün olmadığı durumlarda diş çürükleri tedavisi için en sık tercih edilen yöntem diş dolgularıdır. Oldukça kısa süren bir işlem olan dolgularda dişin çürüyen kısmı tamamen kazınarak dolgu malzemesi ile doldurulur. Daha şiddetli olgularda diş çürükleri temizleme işleminin yapılmasının ardından kalan kısma taç veya diş kronu adı verilen malzeme yerleştirilerek tedavi edilir.

Diş kronları porselen veya çelik olabilir. Çürüklerin derinleşerek sinirlere ulaşması halinde kanal tedavisi uygulanır. Bu tedavide dişte bir kanal açılır ve dişin çürümüş kısımları ile birlikte sinirler ve kan damarları çıkartılır. Enfeksiyon söz konusu ise buna yönelik müdahaleler yapılır ve ardından kalan boşluk dolgu malzemesi ile doldurulur. Çürüğün durumuna göre kanal tedavisi uygulanan dişin üzerine diş kronu da yerleştirilebilir. Tamamen çürümüş dişler için ise tek çözüm yolu dişin çekilmesi ve yerine protez yerleştirilmesidir.

Tedavi sürecinde hissedilen diş ağrılarının hafifletilmesi için hekim tarafından önerilecek olan ağrı kesicilerden yararlanılabilir. Aynı zamanda çok sıcak ve çok soğuk besinlerin tüketiminden kaçınmak ve ağız hijyenine yönelik bakımlara devam etmek de ağrılarla başa çıkmak konusunda etkilidir. Tedavi sonrasında yeni çürüklerin oluşumunu önlemek adına şekerli ve asitli besinlerin tüketiminden kaçınmak, günde en az iki kez diş fırçalamak ve bir kez diş ipi kullanmak gerekir. Ayrıca öğün aralarında yapılan atıştırmalıkların sınırlandırılması, florürlü diş macunlarının kullanılması, sağlıklı beslenmeye ve özellikle de yeterli kalsiyum alımına dikkat edilmesi diş çürüklerinin önlenmesi açısından oldukça önemlidir.Eğer siz de diş çürüğüne sahip olduğunuzu düşünüyor ve diş çürükleri nasıl geçer diye merak ediyorsanız vakit kaybetmeden uzman kadrosu olan Modern Klinik diş hekimine başvurarak muayeneden geçmeli, tedavilerinizi gerçekleştirmelisiniz. Bu sayede çürüğün ilerlemeden tedavi edilmesini sağlayarak diş kaybının önüne geçebilirsiniz. Herhangi bir çürüğünüz olmasa dahi altı ayda bir rutin diş muayenesinden geçerek olası ağız ve diş hastalıklarınızın erken evrede tespit edilmesini sağlayabilir, sağlıklı dişlere sahip olabilirsiniz.

Çürük Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Çürüyen dişe işaret eden en önemli belirti hassasiyet ve o bölgedeki zonklama hissi yaratan ağrı oluşumdur. Çürük diş üzerindeki hassasiyet ve ağrı özellikle yeme-içme sırasında çok daha net ve dayanılmaz bir şekilde kendisini göstermeye başlar.

Aşırı sıcak, aşırı soğuk ya da şekerli besinler tüketildiğinde çürüyen diş çok daha fazla zonklar ve şiddetli bir ağrı oluşumuna neden olur. bu durumlar aynı zamanda çürük dişin de habercisi olmaktadır.Çürük diş ağrısına ne iyi gelir sorusu oldukça fazla sorulan sorulardan bir tanesidir. Ağrıyı hafifletmek için reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçları kullanabilirsiniz. İbuprofen veya asetaminofen gibi ilaçlar, ağrı ve iltihaplanmayı azaltabilir. Ancak, ilaç kullanmadan önce bir sağlık profesyoneline danışmalısınız. Soğuk kompres veya sıcak paketler kullanarak ağrıyı hafifletebilirsiniz. Ancak, sıcak paketlerin doğrudan ciltle temasından kaçınılmalı ve bu yöntemi aşırıya kaçmamalısınız. Ayrıca, karanfil çiğnemek de ağrıyı geçici olarak hafifletebilir. Bir çay kaşığı tuzun bir bardak ılık su içinde eritilip gargara yapmak, ağrılı bölgeyi rahatlatabilir ve ağız içindeki bakteri miktarını azaltabilir. Bir pamuklu çubuğa damlatılmış nane yağı, ağrılı bölgeye uygulanabilir. Nane yağı, serinletici etkisi ile ağrıyı hafifletebilir. Başınızı yatarken biraz yüksek tutmak, diş eti şişliğini azaltabilir ve ağrıyı hafifletebilir. Diş macunları arasında bulunan ve özellikle hassas dişler için formüle edilmiş olan ağrı kesici diş macunları kullanılabilir. Sağlıklı dişlere sahip olmak ve dişleriniz ile ilgili uygun tedaviler uygulanıp , sonuçlarından memnun kalmak istiyorsanız Modern Klinik uzman diş hekimi kadrosuna güvenebilir ve hizmet almak için iletişime geçebilirsiniz.

İletişim Formu