Diş dolgusu değişim zamanı dolgu yapılan malzemenin türüne göre farklılık göstermektedir. Bu farklılığın ana sebebi bastırma ve ezme sırasında göstereceği dayanıklılıkla doğru orantılıdır. Kullanılan malzeme ne kadar dayanıklıysa kullanım zamanı da o kadar uzun olur. Ancak kullanım şekli estetik görünümle ters orantılı bir şekilde ilerler. Estetik görünüm sağlayan dolgu malzemeleri daha dayanıksızdır. Görüntü sorunu yaratan dolgular ise daha dayanıklıdır ve uzun zaman kullanılabilir. Buna bağlı olarak ağız yapısının ön kısmında yer alan dişlere genellikle estetik dolgular, ezici görevleri üstlenen ve gülümseme sırasında görünmeyen dişlere ise dayanıklı dolgular yapılması tercih edilmektedir.
Dişlerimizin günlük olarak her yemekten sonra fırçalanarak temizlenmesi gerekir. Bunun nedeni dışarıdan gelen ürünün dişler tarafından ezilerek sindiriminin başlamasıdır. Ezme işlemi sonrası dişlerde görünmeyen besin artıkları kalmaktadır. Bu artıklar bakteriler için hazır olan bir besin kaynağıdır. Dolayısıyla bakteri çoğalması hızla başlar. Üremeleri bölünerek sağladıklarından kısa sürede inanılmaz boyutlara ulaşarak dişlerde çürük olmasına neden olurlar. Çürük temizlenmezse bakteriler dişin alt kısımlarına doğru dişi oyarak ilerler ve diş sinirlerine ulaşırlar. Bu durum ilk boğaz enfeksiyonları ve ateş olarak kendini göstererek bedenin hastalanmasına yol açar. Çürük oluşumları ilk fark edildikleri anda temizlenerek dişin diş dolgusu işlemiyle kapatılması gerekmektedir. Böylece bakteri çoğalması önlenir ve oluşacak daha büyük sorunların önüne geçilmiş olur.
Diş dolgusu uygulamaları; amalgam, kompozit ve cam iyonomer olarak üç farklı şekilde yapılmaktadır. Amalgam dolgu metal dolgu olarak ta bilinir. Altın, gümüş, bakır, çinko gibi elementler kullanılarak hazırlanabilir. Doğrudan bu elementlerle dolgu yapılabilir. Metal yapılarından dolayı uzun süre dayanıklılık gösterirler. Ortalama 10 ile 15 yıl arasında bir dayanıklılık süreleri mevcuttur. Ancak dişin renginde olmadıklarından estetik bir görünüm sağlamazlar. Aşınma ve dayanıklılık durumları yüksek olduğundan ezici dişlerde tercih edilirler. Kompozit dolgular genel olarak tercih edilen dolgu malzemesidir. Diş rengine uyum gösterdikleri için estetik bir görünüme sahiptirler. Ön dişlerde ve ezici dişlerde kullanılabilir. Ancak aşınma yapıları dayanıklı olmadığından ortalama 7 yıl kullanılabilir. Cam iyonomer dolgular en dayanıksız dolgu çeşididir. Pek fazla kullanılmaz. Sadece çocukların ön dişlerindeki çürükler için tercih edilir ve diş sağlığını korumaya yardımcı olur.
Diş dolgusu değişim zamanı kullanılma zamanı ile ilişkili olmayabilir. Zamanla aşınan dolgular daha kısa süre içinde değişim gerektirir. Değişim kararını uzman bir diş hekimi vermektedir. Değişim nedenlerinin ilki kırılma ve dolgu düşmesidir. Aşınmalara bağlı olarak dolguda hasarlar meydana gelmesi ve boşluk hissinin oluşması değişim sebebidir. İkinci olarak yine kullanıma bağlı olarak küçük çatlaklar meydana gelerek sızıntı yapabilir. Dişte yeniden çürüme sorunu ile karşılaşmak ta dolgu değişimini gerektiren sebeplerdendir. Dolgu yapılan dişte bir boşluk, kırılma, sızlama veya bir şey yerken ağrı hissedilmesi halinde vakit kaybetmeden bir diş hekimine gidilmelidir.