Diş dolgusu işlemi, çatlayan, kırılan veya çürüyen dişler için uygulanması gereken bir tedavi yöntemidir. Diş dolgusu ile zedelenen dişin yapısının ve işlevlerinin onarılması amaçlanır. Böyle durumlarda çok geç kalmadan uzman bir diş hekimine başvurmanız durumunda en uygun diş dolgusu ile dişinizi kaybetmeden tedavi olabilirsiniz. Aynı zamanda dolgu yapımında genellikle lokal anestezi işlemi uygulandığından tedavi sırasında acı hissetmezsiniz ve dişiniz doğal bir görünüme kavuşur.

Dolgu Çeşitleri Nelerdir?

Diş dolgusu işlemine geçmeden önce dişinizde oluşan hasarın oluşma nedenine, boyutuna ve dişin hangi bölgesine uygulanacağına dikkat edilir. Sizin gereksinimleriniz doğrultusunda en doğru dolgu çeşidi seçilir. Dolgu seçimine etki eden bir diğer faktör de dolgunun sağlamlığıdır. Örneğin arka dişlere daha sağlam dolgu çeşitleri uygulanabilir. 

Dolgu çeşitlerinden bazıları şunlardır:

  • Altın dolgu,
  • Gümüş dolgu,
  • Porselen dolgu,
  • Kompozit dolgu.

Diş dolgusu kapsamında yapılan altın dolgular, dişe yapıştırarak uygulanan en dayanıklı dolgu çeşitlerindendir. Arka dişlerde daha çok tercih edilir ve dişlere zararı yoktur. Gümüş ve bir diğer adıyla amalgam dolgular ise altın dolgular ile kıyaslandığında daha uygundur fakat rengi dolayısıyla uyumlu değildir ve ön dişlerde kullanımı pek tercih edilmez. Amalgam dolguların yüksek bir kısmı cıva içerir fakat kalay ve gümüş ile birleştirildiğinden hiçbir zararı yoktur. Kompozit dolgu ise en yaygın kullanılan ve hemen uygulanabilen bir dolgu çeşididir.

Maliyetinin düşük olması sebebiyle de tercih edilen kompozit dolgu, çok büyük boşlukların doldurulması yerine kırık ve çatlaklar için daha uygundur. Çürüklerde ise öncelikle iç kısım temizlenir ve kompozit dolgu işlemi yapılıp donması beklenir. Porselen dolgular ise leke tutmayan yapısıyla rağbet gören dolgu türüdür. Laboratuvarda hazırlanarak uygulanır ve herhangi bir renk değişimine uğramazlar.

Dolgu Nasıl Yapılır?

Öncelikle hastanın şikayetleri dinlenir ve dişlerde hasara neden olan faktörlere dikkat edilir. Sonrasında röntgen çekilir ve hangi işlemin uygulanacağına karar verilir. Dişlerdeki hasarlar çeşitli teknolojik aletler kullanılarak içi boşaltılıp temizlenir. Uygulanacak diş dolgusu baz alınarak malzemeler hazırlanır ve temizlenen dişin içerisine doldurulur. Dolgunun uzun süreli dayanması ve herhangi bir hasar görülmemesi için donması beklenir. Son aşamada ise dolgunun diş yapısına uyum sağlayıp sağlamadığı test edilir. Hastanın ağzını açıp kapatması ve sağa sola kaydırması gibi çeşitli ağız hareketlerini yapması istenir. Böylelikle herhangi bir uyuşmazlık, estetik görüntü bozukluğu veya fazlalık var ise hekim tarafından son işlemler uygulanarak en uygun dolgu şekli verilir. Dolgu işlemi uygulanan kişiler düzenli diş fırçalamanın ve rutin ağız bakımının yanı sıra pek çok konuda gereken özeni göstermelidirler.

Dolgular sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketilmesinden kaynaklı deforme olabilir. Ayrıca sert veya kabuklu yiyecekler de dolguların çatlamasına ya da kırılmasına sebebiyet verebilmektedir. Bunun yanı sıra hastalarda gece diş sıkma, enfeksiyon, tırnak yeme rahatsızlığı ve benzeri durumlar var ise bunlar da göz önüne alınacaktır ve diş dolgularının en sağlıklı şekilde uygulanabilmesi için gereken yönlendirmeler yapılacaktır.