Diş dolgusu yalnızca diş çürükleri ve ağızdaki kötü kokuyu yok etmekle kalmaz, dolgu yapılmayan dişlerin ağızdaki eksikliklerinin yol açacağı çiğneme sorunları ile beslenme ve sindirim problemlerinden, çene yapısının bozulmasına kadar kişinin yaşayabileceği sıkıntıların da önüne geçer. Sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmak kişiyi estetik açıdan güzel bir görünüme kavuşturmaktadır. Diş dolgusuyla kişinin yaşayabileceği diş kayıplarının önüne geçmek, kişinin kendi dişlerini uzun bir süre kullanması sağlanmaktadır.

Diş Dolgusunun Ömrü Ne Kadardır?

Diş dolgusunun ömrü dişin çürük, kırık ya da aşınma durumuna, dişin konumuna, kişinin ekonomik gücüne göre tercih edeceği dolgu türüne ve diş bakımına göre değişmektedir. Ayrıca günden güne gelişen teknoloji ile diş dolgusunda kullanılacak içerikler farklılık göstermektedir. Kişinin alerji durumuna bakılarak uygulanacak dolgu türü değişebilir. Hangi diş dolgusu uygulanırsa uygulansın kişinin ağız ve diş sağlığı bakımını düzenli yerine getirmesi önerilmektedir.

Amalgam Diş Dolgusunun Ömrü

Amalgam diş dolgusu, diğer bir adıyla gümüş dolgu gümüş, cıva, kalay ve bakırdan oluştuğu için uzun ömürlüdür. On beş, yirmi yıla kadar kullanılabilir. Kırılmalara karşı dayanıklıdır. Ekonomik olduğu için diş dolgusu yaptırmak isteyenler tarafından daha çok tercih edilir.

Altın Diş Dolgusunun Ömrü

Altın diş dolgusu işlemi, en dayanıklı dolgu türlerinden biridir. Kullanım süreci yirmi ila otuz yıl arasında değişmektedir. Ömür boyu kullanan hastalar da bulunmaktadır.

Kompozit Diş Dolgusunun Ömrü

Kompozit diş dolgusu, beyaz dolgu ve ışınlı dolgu olarak da bilinmektedir. Kırılıp aşınarak zarar görmüş dişler için kullanılır. Dişler arasında meydana gelen boşluklar da bu dolgu türü ile kapatılır. Reçine esaslı malzemeden oluştuğu için diş rengine uygun olarak hazırlanır ve en az üç, en fazla on yıl dayanıklılık sağlar.

Porselen Diş Dolgusunun Ömrü

Teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkan porselen diş dolgusu, inley onley dolgu olarak da bilinir. Genellikle iki seans süren, laboratuvarda hazırlanan porselen diş dolgusu, diğer dolgu çeşitlerine göre daha dayanıklıdır. Diş rengini bozan çay, kahve, sigara gibi dış maddelerden etkilenmez. Maliyeti daha yüksektir, fakat dolgunun ömrü de bir o kadar uzundur.

Diş Dolgusu Ömrünü Nasıl Uzatabiliriz?

Kişiye uygulanan dolgu çeşidi ne olursa olsun, kişinin her gün düzenli bir şekilde dişlerini fırçalaması, diş ve ağız bakımına yönelik uygun ürünleri kullanması oldukça fazla önem taşır. Diş fırçalama sırasında dil temizliği ve diş ipi kullanımına özen gösterilmesi gerekmektedir. Diş dolgusu uygulandıktan hemen sonra aşırı sıcak ve soğuk içecek ve yiyeceklerden kaçınılması gerekmektedir. Sert yiyecekler tüketilmemeli, diş ve çene sıkma durumlarından kaçınılmalıdır.

Diş dolgusunun ömrü dolgunun düşmesine, yerinden oynamasına, dolgu üzerinde meydana gelen kırık ve çatlakların durumuna göre de değişiklik gösterebilir. Dolgu olan dişte ağrı ve sızlama durumları da gözlenebilir. Diş iltihaplanmasına yol açabilecek bu durumlar diş kaybının hızlanmasına yol açar. Böyle durumlarda hemen diş hekiminize uğrayınız.

Sıkça Sorulan Sorular
İletişim Formu