Diş eti çekilmesi her yaşta insanda görülebilecek sık rastlanan bir diş problemidir. Bu diş hastalığının en büyük dezavantajlarından bir tanesi de bunun geç fark edilmesidir. Çünkü diş eti yavaş yavaş çekilir ve bu sebeple de kişiler durumu geç fark ederler. Peki bir insan niye dişinin eti neden çekilir diye incelemek gerekirse belirtileri şu şekilde karşımıza çıkacaktır.
- Bakteriyel diş eti enfeksiyonlardan dolayı dişi tutan kemikler tahrip olacaktır bu da diş eti çekilmesine yol açacaktır.
- Genetik etkilerden dolayı bazı kişiler bu duruma karşı daha yatkındır.
- Diş fırçalarken yavaş ve nizami bir şekilde fırçalamak oldukça önemlidir. Aksi takdirde diş minesi zarar görecek ve bu da diş eti çekilmesine yol açacaktır.
- Diş bakımına gereken özen verilmezse bu da diş eti çekilmesine yol açacaktır. Çünkü diş bakımı yapılmadığı takdirde tartar oluşumu artacak bu da diş eti çekilmesini tetikleyecektir.
- Ergenlik ve kadınların hormonsal dengelerinin değişmesi (hamilelik, emzirme, menopoz) diş etlerinin daha hassas olmasına yol açar bu da diş etini çeker.
- Tütün ürünleri sağlıkta birçok hastalığı başlattığı gibi diş etinin çekilmesine de yol açar.
- Dişleri sürekli gıcırdatmak ve sıkmak da bir sebeptir. Çünkü bu tür durumlarda dişinize ister istemez bir kuvvet uygulamış oluyorsunuz.
- Dudak ve dile piercing yapmak yine önemli bir sebeptir. Bu piercing sürekli diş etiyle temas halinde olduğu için yıpranmasına ve bu sebeple de diş etinin çekilmesine yol açar.
Diş Eti Çekilmesini Nasıl Anlarız?
Yazının başında diş eti çekilmesinin oldukça zor anlaşıldığını ifade etmiştik. Peki nasıl anlaşılır bunu incelemek gerekirse;
- En çok dişler fırçalanırken anlaşılmaktadır. Bu tür durumlarda kanama meydana geliyorsa diş eti çekilmesi problemiyle karşı karşıya olabilirsiniz. Yine elma gibi sert yiyecekleri ısırdığınız vakit yiyecek üstünde kan izi görüyorsanız büyük ihtimal diş eti çekilmesiyle karşı karşıyasınız demektir. Diş eti çekilmesi değilse bile ciddi bir diş sağlığı problemi olabilir.
- Dişiniz normalden daha uzun görünüyorsa işte bunu da diş etinin çekilmesi olarak yorumlamak mümkün olacaktır.
- Diş etlerinde gözle görülür bir şişlik ve kızarıklık varsa yüksek ihtimalle diş eti çekilmesi problemiyle karşı karşıyasınız demektir. Zaten özellikle elma gibi sert gıdalar tüketirken diş etinde bir sızı varsa işte bu diş eti çekilmesi anlamına gelmektedir.
Diş Eti Çekilmesi Tedavisi
Diş eti çekilmesi tedavisi tabii ki tek bir yöntemle olmaz. Çünkü diş eti çekilmesinin seviyesi tedavi yönteminde oldukça önem arz etmektedir. Henüz diş etinin çekilmesinin başlangıç seviyesindeyseniz öncelikle diş hekimi ilgili bölgeyi derinlemesine temizleyecektir. Bu temizlik sırasında dişte oluşan tartar ve plaklar çıkarılacak ve bu temizlik sonrası açığa çıkan kök alanı da düzgünleştirilecektir. Buradaki ana amaç bundan sonra bakterilerin bu bölgede yuva yapmasını engellemektir. Diş hekimi bu tedavi sonrasında antibiyotik de verebilir fakat bu dediğimiz gibi diş eti çekilmesinin seviyesine bağlıdır.
Tabii ki herkes hafif bir diş eti çekilmesi şikayetiyle diş hekimlerine gitmiyor. Eğer bu sorun ilerlemişse o zaman mecbur ameliyat yapılacaktır. Açık flep operasyonu, yönlendirilmiş doku rejenerasyonu ve yumuşak doku grefti bu ameliyat yöntemlerindendir. Diş hekimleri kişinin durumunu iyice analiz ettikten sonra hangi yöntemi uygulayacağını seçecektir.
Diş eti çekilmesiyle karşı karşıya kalmak istemeyen kişiler sigara ve tütün ürünlerinden uzak durup diş sağlığına dikkat ettikleri vakit büyük ihtimalle bu tür bir sorunla karşı karşıya kalmayacaktır. Fakat dediğimiz gibi genetik ve hormonla alakalı bir durum söz konusuysa o zaman tedavi olmaktan başka yapacak bir şey yoktur.