Diş eti morarmaları, genel olarak diş eti iltihaplanması, kan dolaşımındaki sıkıntılara bağlı olarak meydana gelir. Diş eti morarması o bölgede kan damarlarının genişleyerek, kanın içinde birikme  si, nedeniyle oluşur. Bu duruma genellikle,çeşitli faktörler yok açabilir. En yaygın nedenlerinden bazıları ise şunlardır;

dis-eti-morarmasi.jpg

Diş Sürmesi: Bu durum genellikle bebeklerde, dişlerin ağız içinde ortaya çıkmasıyla oluşur. Bu süreçte, diş etlerinde renk değişiminin yanı sıra hassasiyette görülür. Yeni diş çıkma sürecinde diş etlerinde, renk değişikliği ve morarmalar sıkça görülmektedir. Bu durum, geçici bir durumdur. Diş sürmesi tamamlandığında, bu durum düzelir.

Kan Dolaşımı Sorunları: Zayıf olan kan dolaşımı, diş etlerinde renk değişikliğine ve diş eti morarmalarına neden olmaktadır.

Diş Eti İltihaplanması: Bu durum bakteri plağı birikmesiyle birlikte, diş etlerinde iltihaplanmanın ortaya çıkması sonucu oluşur. Bu sebeple diş etlerinde renk değişikliği yaparak kendini belli eder 

Travma ve Yaralanma: Diş eti morarmasına neden olan, bir diğer faktör ise travma ve yaralanmalardır. Bu durum diş etlerine uygulanan yaralanmalar sonucunda, kan birikimine neden olması sebebiyle morarma gerçekleşir.

Sigara Kullanımı: Sigara kullanımı,diş etlerinde diş eti morarması nasıl olur, sorusunun en net  yanıtıdır. Çünkü sigara kullanımı,diş eti morarmasını tetikleyen ve diş etlerinde, kesinlikle renk değişikliğine sebep olan bir durumdur. Bu ve bunun gibi birçok neden diş eti hastalıklarını tetiklemektedir. Bu durumun en doğru şekilde teşhis edilebilmesi için bir diş hekimi fikrine başvurulmalıdır.

Diş Eti Morarması Kimlerde Görülür ?

Diş eti morarmasının oluşmasında önemli etkenler mevcuttur. Bu durum genel olarak kadınlarda hormon dengesizliklerinin yaşandığı dönemlerde gelişmektedir. Bu sebeple kadınlarda ergenlik, hamilelik gibi hormon değişikliklerinin görüldüğü dönemlerde sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Diş etlerinde bulunan melanin pigmenti hormon değişikliklerinin yaşandığı dönemlerde yoğunlaşma gösterir ve bu sebeple diş eti morarması gerçekleşir. Bunun yanı sıra diş eti morarması kadın,erkek, çocuk, genç,yaşlı herkeste görülebilmektedir.

Birçok farklı sebepten kaynaklanan bu durumlar diş ve ağız bakımına önem vermeyen kişilerde, sigara ve tütün kullanan bireylerde, sağlıklı beslenmeyen ve bu sebeple dişlerinde tartar oluşan kişilerde sıklıkla gözükmekte ve bu durum rahatsız edici boyutlara ulaşmaktadır.

Diş Eti Morarmasını Önlemek İçin Neler Yapılabilir ?

Diş eti sağlığı ve ağız sağlığını korumak için önlem almak, oldukça önemlidir. Diş eti sağlığını korumak için uygulanabilecek bazı adımlar mevcuttur. Bu adımlardan en bilinenleri ise şunlardır;

Düzenli Diş Fırçalama: Diş fırçalama,diş sağlığını korumak için alınacak önlemler arasında yer almakla beraber günlük bir rutin haline getirilmelidir. Günde en az iki kez yemek yemekten önce ve gece dişler muhakkak fırçalanmalıdır.Bunun yanında diş ipi kullanımı da oldukça önemlidir. Diş aralarındaki artıkları temizlemek ve diş eti sağlığını korumak için diş ipi kullanımı oldukça önemlidir. Diş ipi diş etinde oluşacak bakterileri de engellemektedir.

Düzenli Diş Kontrolleri: Diş hekiminize giderek düzenli kontrolleri yaptırarak bir sorun ortaya çıkarsa erken teşhis ile diş eti hastalıklarını önleyebilirsiniz. Aynı zamanda, dengeli ve sağlıklı beslenerek, genel sağlık durumuyla birlikte diş sağlığınızı da korumuş olursunuz.

Sigara ve Tütün Kullanımı: Sigara içmek diş eti hastalıklarının görülme olasılığını arttırmaktadır. Bu sebeple sigara ve tütün kullanmamak,diş eti sağlığınızı korumak için alınacak önemli önlemler arasında yer almaktadır.

Diş Koruyucu Ürünler: Diş hekiminin önerisiyle alınacak gargara yada koruyucu ürünler, ağız içi sağlığınızı oldukça koruyacaktır. Bununla birlikte tuzlu suyla gargara yapmakta,diş etleri için oldukça faydalı olacaktır. Tüm bu önlemler ve düzenli diş hekimi kontrolleriyle, birlikte diş eti sağlığınızı,mümkün olduğunca koruyabilirsiniz. Oluşabilecek sorunları erkenden görerek önlem alabilirsiniz.

Diş Eti Morarması Nasıl Tedavi Edilir ?

Diş eti morarmaları, genellikle ciddi bir diş eti hastalığının habercisidir. Uygun tedavilerle bu durum geriletilebilir ve diş eti sağlığınız geri kazandırılabilir. Bu noktada, diş eti morarmasının tedavisinde kullanılan bazı yöntemler ise şunlardır;

Profesyonel Diş Temizliği: Diş eti morarmasının başlıca sebepleri arasında yer alan, tartarların uzman bir hekim tarafından temizlenmesi oldukça önemlidir. Yapılacak bu işlem, morarmayı azal tarak diş etinin iyileşmesini amaçlamaktadır.

Diş Eti Cerrahisi: İlerlemiş diş eti hastalıklarında,başvurulacak uzmanlık gerektiren bir bölümdür.Burada uygulanacak cerrahi prosedürlerle, diş etinin yeniden iyileştirilmesi amaçlamaktadır. Bununla birlikte uygulanacak antibiyotik tedavisi de, oluşacak enfeksiyonel durumları önleyecek, diş eti sağlığını yerine getirecektir.

Ağız Bakım Alışkanlıkları: Diş eti sağlığını iyileştirmek ve korumak için diş ipi kullanımı ve diş fırçalamayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Bu şekilde oluşabilecek plakları önleyerek, diş eti sağlığınızı korumuş olacaksınız.

Risk Faktörü: Sigara ve tütün kullanımı bunun yanında, alkol tüketimine dikkat etmek diş etlerin de oluşabilecek hastalıkların önlenmesinde büyük rol oynamaktadır.

Diş Eti Morarması Neden Olur ?

Diş etleri,sağlıklı olduğu durumlarda pembe renklidir. Fakat diş etlerinde,herhangi bir hastalık varsa bu renk mora dönmektedir. Diş etlerinin mor olması, basit geçebilecek bir durum olabilirken önemli sağlık sorunlarının da, habercisi olabilir. Bu sebeple, diş etlerinde bir farklılık hissedildiğinde vakit kaybetmeden,bir uzmana başvurulmalıdır.Diş eti morarmalarına sebep olabilecek bazı faktörler ise şunlardır;

Diş Eti Travmaları: Vücudun diğer bölgelerinde olduğu gibi diş etlerinde de, yaralanma ve travmalar,morarmalara sebep olmaktadır. Keskin kenarlı besinlerin tüketilmesiyle, oluşan yaralanmalar sonucu,diş etleri hasar görerek morarma yapabilir. Travmaya bağlı meydana gelen diş eti morarmaları,zaman geçtikçe kendiliğinden iyileşecektir.

Erüpsiyon Hematomu: Dişlerin çıkması sonucu ağız içinde kistler oluşabilir,bu kistler içi sıvı dolu baloncuklardır. Bu kistlerin içerisinde, kan dolu olması mor bir görüntü oluşmasına sebep olmaktadır. Bu durum çocuklarda yada bebeklerde, sıklıkla görülmektedir. Öyle bir durumla karşılaşıldığında, diş hekimine başvurmak ve gerekirse cerrahi müdahale yaptırmak gerekir.

Amalgam Lekeler: Cerrahi dolgu işleminde, dişteki boşlukta kullanılan dolgu malzemesi yan dişte mor lekelenmeler sebep olabilir.Bu lekeler kalıcıdır, fakat kişiye bir zararı bulunmamaktadır.

Oral Kanser: Diş etlerinde meydana gelen morarmalar, bazen ağız içinde oluşan kötü huylu tümörlerinde belirtisidir. Kanser şüphesi olan renk değişikliklerinde, diş hekimleri biyopsi yapmalı ve kistin ne olduğuna karar vermelidir.

Diş Eti Morarması Nasıl Geçer ?

Diş eti morarmalarının birçok sebebi vardır. Bu morarmalar, genetik bir durum değil ise ağız ve diş temizliğinin, düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Bazense bu durum, dolgulardan yada dişlere uygulanan köprülerden kaynaklanabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında, pansuman ve solüsyonlar kullanılabilir böylece morarmalar giderilebilir. 

Ağız ve diş sağlığına yeterince önem gösterilmemesi durumunda da, diş etinde morarmalar meydana gelebilir,bu durumda ağız ve diş bakımı yapılması gerekir. Bunun yanında diş eti peelingi de uygulanabilir.

Diş etlerindeki, geçmeyen morarmalar için diş eti yönlendirilmesinede başvurulabilir. Son zamanlarda sıklıkla tercih edilen bu işlem, gülüşteki estetiğin korunması için oldukça tercih edilen uygulamalar arasındadır. Tüm bunlarla birlikte, diş eti morarması ve yanında getirdiği ağrılar ve hastalıklar, kişilerde oldukça büyük rahatsızlık uyandırmaktadır. Böyle bir durumla karşılaşıldığında çok zaman kaybetmeden bir uzmana gözüküp, uygun tedavinin yapılması gerekmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular
İletişim Formu