Dişlerimiz düzgün beslenebilmemiz ve konuşabilmemiz için vücudumuzun en önemli parçalarıdır. Sağlıklı biri olabilmek için besinleri düzgün almak çok önemlidir. Bu besinlerin düzgün alınabilmesi için de diş sağlığı en değerli şeydir. Bazı zamanlar dişlerimizde ani ağrılar hissederiz ve yemek yemek bile istemeyiz. Bu ağrılar diş hassasiyetinin sonucudur. Bu yazıda diş hassasiyetini sizin için derledik. 

Diş Hassasiyeti Nedir? Nasıl Tedavi Edilir

Diş Hassasiyeti Nedir?

Buz gibi su içerken veya soğuk havalarda nefes alırken dişlerinizde bir ağrı ya da rahatsızlık hisseder misiniz? Ya da dişlerinizi fırçalarken bir rahatsızlık yaşar mısınız? Diş hassasiyeti dişlerin altındaki yüzeyin tahrip olarak açığa çıkması sonucu oluşur. Diş minesinin aşınmış olması diş hassasiyeti yaratır. Bunun sonucunda soğuk, sıcak, tatlı çok asidik yiyecek ve içecekler kolayca sinirlere ulaşarak, dişlerinizde kısa süreli ama etkili sancılara neden olur. Diş hassasiyeti bu şekilde oluşmuş olur. Diş hassasiyeti çok rahatsız edici ve muhakkak tedavi edilmesi gereken bir ağız problemidir.

Hassas Dişlerin Sebebi Nedir?

Diş hassasiyetinin temel nedeni açılmış diş mineleri olsa da pek çok farklı nedenden dolayı da oluşan bir rahatsızlıktır. Aşağıda belirttiğimiz durumlarda diş hassasiyetine sebebiyet verir:

  • Dişlerde çürük
  • Diş temizliğine önem verilmemesi sonucu tartar birikimi
  • Diş etlerinde çökme
  • Kırık veya yontulmuş diş
  • Diş fırçasının yanlış kullanımı
  • Uygun olmayan diş macunu kullanmak
  • Dişleri çok sert fırçalamak
  • Aşırı tatlı ya da asitli yiyecek ve içecekler tüketmek
  • Aşırı soğuk ya da sıcak yiyecek ve içecekler tüketmek 
  • Uyku sırasında dişleri sıkmak

Diş Hassasiyetini Nasıl Önleyebiliriz?

Diş hassasiyeti hemen hemen her bireyin yaşadığı bir rahatsızlıktır. Ancak çoğu kişi bunu önemsemez ve tedavi edilmesi için çaba harcamaz. Diş hassasiyetini hafife almamak gerekir. Tedavi edilmeyen diş hassasiyeti, ileride ağız ve diş sağlığı için büyük sorunlar yaratabilir.

Peki diş hassasiyetini nasıl önleyebiliriz? Dişlerimizin sağlıklı olabilmesi için öncelikle düzgün ağız ve diş sağlığı bakımı yapmamız gerekir. Günde 2 defa dişleri fırçalamak, diş ipi kullanmak rutinimiz haline gelmelidir. Doğru ağız bakımı diş hassasiyetini önler.

Diş hassasiyetini önleyebilmek için kullandığımız diş fırçaları ve kullanım şekli çok önemlidir. Yumuşak diş fırçalarını tercih etmek ve doğru fırçalama tekniği uygulamak diş hassasiyetini önleyecektir. Ayrıca aşındırmayı minimum seviyeye indirecek diş macunlarını kullanmakta diş hassasiyetini önler.

Hassas dişlerinizi görmezden gelmek size ileride daha büyük problemler çıkarabilir. Bu nedenle diş hassasiyeti yaşadığınız an mutlaka bir hekime başvurmanız gerekir. Modern klinikteki uzman hekimlerimiz sayesinde bu rahatsızlığınızdan kurtulabilirsiniz. Uygun tedavi yöntemleri ve fiyat bilgileri için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Diş Hassasiyeti Nasıl Tedavi Edilir?

Diş hassasiyetini tedavi ettirebilmeniz için öncelikle bir diş hekimine başvurmanız gerekir. Diş hekiminiz diş duyarlılığına sebep olan faktörleri belirleyerek uygun bir tedavi yöntemi oluşturur. Diş hekiminiz öncelikle size uygun bir diş fırçası ve macunu önerir. Ağız bakımınızı nasıl yapmanız gerektiği hakkında bilgi verir. Böylece diş hassasiyetinizi minimum seviyeye indirmiş olursunuz.

Ancak diş hassasiyetiniz çürüklerden kaynaklanıyorsa hekiminiz dişin durumuna bağlı olarak dolgu ya da kanal tedavisi yöntemlerini uygular. Diş kırıklarının sebep olduğu diş hassasiyetiniz varsa diş kaplama tedavisi yöntemi uygulanabilir.

Diş eti çekilmesine bağlı olarak diş hassasiyetiniz varsa diş eti tedavi yöntemleri uygulanabilir. Uyku sırasında dişleri sıkmaktan kaynaklı duyarlılığınız oluşmuşsa ya oluşan aşınmaları dolgu ile giderme yöntemi uygulanır ya da bir gece plağı kullanımı tavsiye edilir.

Diş hekiminiz hassasiyetinizin sebeplerine bağlı olarak bu tedavi yöntemlerinden birini seçip uygulayacaktır.