Diş ve ağız sağlığı söz konusu olduğunda akla gelen ilk sorulardan biri “Diş hekimliğine ne zaman gidilmelidir?” cümlesi oluyor. Diş ve ağız sağlığı, estetik kaygılardan çok daha fazlasını taşıyan bir sağlık faktörü olarak yaşam kalitesini çok büyük bir ölçüde etkiliyor. 

Diş ağrısını neredeyse her insan hayatının bir döneminde yaşıyor. Bu ağrılar yaşam kalitesini indirgediği gibi gün içerisindeki verimi düşüren, acı verici bir sorun olarak nitelendiriliyor. 

Dişler beslenmemiz içinde çok büyük bir role sahip olduğu için sağlığımız ile çeşitli noktalarda bağlantısı olan varlıklar olarak hayati öneme sahiptir. Dişleri sadece fırçalamak yeterli değildir, mutlaka düzenli olarak diş hekimine kontrole gidilmelidir. 

Düzenli kontroller sayesinde dişlerde çürük olup olmadığı kontrol edilir, farklı bir rahatsızlığın, sorunun var olup olmadığı tespit edilir. Dişlerde bir sorun olduğunda diş doktoruna gitmekten ziyade, düzenli kontroller sayesinde bu sorunlar meydana gelmeden, önüne geçilmelidir. 

Diş Hekimine 3-6 Ay Gibi Aralıklarla Kontrole Gidilmelidir

Diş hekiminize 3 ila 6 ay gibi aralıklarla kontrole gitmeniz özellikle herhangi bir diş problemi yaşıyorsanız çok önemlidir. Dişlerde meydana gelebilecek çürükleri, ağrı yaşanmadan ileri seviye tedaviler olarak değerlendirilen kanal tedavisi, diş çekimi gibi yönelmeden basit koruyucu dolgular ile korunabilir. Bunun yanı sıra ağız ve diş sağlığı konusunda da diğer sağlık sorunlarında olduğu gibi erken teşhis mühimdir. 

Sağlıklı dişlere sahip olmak estetik kaygıları giderdiği gibi aynı zamanda diş ve diş eti sağlığı konusunda ayrı bir öneme sahiptir. Bu nedenle düzenli olarak diş muayenelerin gerçekleşmesi gerekmektedir. Eğer herhangi bir diş ve diş eti sorunu yaşamayan biriyseniz, 6 ayda bir kontrol sizin için yeterlidir. Bu sayede potansiyel sorunlar öncesinden fark edilerek müdahale edilebilir. 

Söylemek gerekir ki düzenli diş muayeneleri yalnızca yetişkinler için mühim değildir. Çocukların özellikle kalıcı dişlere sahip olduğu dönemde düzenli olarak diş kontrolünden geçmesi sağlıklı bir ağız ve diş sağlığı adına son derece önemlidir. 

Diş ve ağız sağlığında var olan problemlerin ciddi boyutlara ulaşmadan tedavi görmesi, hastanın daha rahat bir tedavi süreci yaşaması bakımından da ayrı öneme sahiptir. Unutmamak gerekir ki ciddi sorunlar baş göstermeden diş hekimine gitmeyi ihmal ediyorsanız eğer bu ileride daha büyük sorunlar yaşamanıza neden olabilir. Ağız ve diş sağlığının beden sağlığının bir parçası olduğunu fark etmeli ve rutin kontrolleri gerçekleştirmek, ihmal etmemek tavsiye edilir. 

Diş hekimi korkusu varsa şayet, gerçekleştirilen muayene ve tedavi süreçlerinde hastaya herhangi bir acı yaşatılmadığı ve acı verebilecek uygulamalar söz konusu olduğunda ise lokal anestezi yönteminin uygulandığını bilinmelidir. Bu sayede muayene olan kişiler herhangi bir acı, sızı hissetmemektedir. 

dis-hekimine-ne-siklikla-gidilmelidir.jpg

Ağız ve Diş Sağlığını Korumak Küçük Rutinler ile Oldukça Kolaydır

Ağız ve diş sağlığını korumak bir insanın fazla zamanını alan bir süreç değildir. Sağlıklı bir ağız, diş ve dişeti sağlığı için dengeli beslenme, sebze, yoğurt, süt, peynir, yumurta, et gibi gıdalara öğünlerde yer vermek gereklidir. Ve mutlaka günde en az iki defa sabahları ve gece uyumadan önce dişlerin fırçalanması, günde bir defa diş ipi kullanılması önemlidir. 

Bunların yanı sıra altı ayda bir gerçekleştireceğiniz diş hekimi kontrolleri sayesinde ortaya çıkabilecek rahatsızlıklar tedavi edilmelidir. Bu süreçler içerisinde bilinç kazanmak ve çevreyi bilinçlendirmek yalnızca diş hekimlerinin sorumluluğu değil ailelerin ve eğitim görevlilerinin de özen göstermesi gereken durumlardır. 

Sıkça Sorulan Sorular
İletişim Formu