Işıltılı ve tertemiz bir gülüşe sahip olmanın altında muhakkak ki düzenli bir diş temizliği yatmaktadır. Diş fırçaları, diş macunları ve diş ipleri kullanımları diş temizlikleri konusunda olmazsa olmazların arasında yer almaktadır. Fakat sağlıklı dişlere sahip olmak için de sadece temizlik de yeterli olmamaktadır. Bu temizliklerin yanı sıra ağız ve diş sağlığını koruyan besinler tüketilmesi de büyük bir öneme sahiptir. Sizlere diş çürüklerini önlemekte olan ve ağız sağlıklarını da destekleyen besinler hakkında bazı bilgiler vereceğiz. Ağız ve diş sağlığı için bazı temizlik kurallarına uyulması gerektiğini herkes bilmektedir. Her gün sabah, öğlen ve akşam olarak günde 3 defa dişler fırçalanmaktadır. Hatta diş fırçalamalarınızın yetersiz kaldığı durumlarda da devreye diş ipleri ve gargara kullanımları da girmektedir.

Ancak diş sağlıklarını koruyabilmek için de sadece diş temizliği kurallarına dikkat etmek de yeterli olmamaktadır. Bu temizlik uygulamaları ile birlikte aynı zamanda da diş minelerini koruyabilecek, kalsiyum ve fosfor bakımından da zengin olan besinlerin tüketilmesine de özen göstermek gerekir. Bunların en başında da süt ve süt ürünleri, bazı meyveler ve balıklar gelmektedir.

Süt ve Süt Ürünleri İltihabi Hastalıkları Önler

Süt ve süt ürünleri, çocukların doğduğu ilk andan itibaren diş yapılarının kuvvetlenmesi için  destek sağlamaktadırlar. Bilhassa da peynir tüketimleri, diş çürüklerinin önlenmesine ve ağızların PH dengesinin korunmasına da yardımcı olmaktadır. Tam olarak kalsiyum kaynağı olan yoğurtlar ise diş ve diş etlerini desteklemekte olan dokularda oluşan iltihabi hastalıkların da seyrini yavaşlatmaktadır.

Bu Gıdalar Doğanın Diş Fırçası

Halk arasında da yeşil elmaların diş sağlığına büyük bir katkısı olduğu da bilinmektedir. Çünkü elmalar diş sağlıklarının ciddi destekçisi olmaktadır. Elmaların yanı sıra armutlarda sahip oldukları lifli yapıları ile dişleri temizlerken diş etlerine de masaj etkisi yaratmaktadır. Bağ dokularını güçlendirmekte olan portakallar ise diş etlerinde oluşabilecek olan iltihapların önüne geçmektedir. İçeriklerinde flor bulundurmakta olan portakallar, ağız içerisinde ortaya çıkan asitlere karşıda dişler üzerinde koruyucu kalkan oluşturmaktadır.

İçermiş oldukları bir takım enzimler sebebiyle de kivi ve çilekler de diş temizlemesinde büyük bir paya sahip olmaktadır. Diğer yiyeceklere göre ekstra bir çiğneme işlevi gerektiren kerevizler de sert yapıları ile diş aralarını temizliyorken, aynı zamanda çürüklere sebep olan bakterileri de etkisiz bir hale getirmektedir. Ayrıca lifli sebzeler içerisinde yer almakta olan havuçlar da dişlerde oluşan sararmaları da hafifletir ve üzerinde birikmiş olan plaklardan da arındırmaktadır.

Kuruyemiş Çürük Oluşumunu Engeller

En başta çekirdekler, yer fıstığı ve fındık olmak üzere kuruyemişlerin tüketimleri, içeriklerindeki mineraller ve koruyucu özellikte olan doğal yağlarla çürük oluşumlarını da önlemektedir. Bunun yanı sıra tükürük yapısının güçlenmesine de yardımcı olmaktadır. Bu yağlar ve mineraller, diş minelerini kuvvetlendiriyorken, aynı zamanda dişlerin çürümelere karşı daha dirençli olmasını da sağlamaktadır.

Balıklar Diş Gelişimleri İçin Önemlidir

Balık türleri, içerisinde dişlerin sertleşmesinde destekçi olan fosforlar bulundurmaktadır. Özellikle de yeni gelişen çocukların diş gelişimleri için kalsiyum açısından zengin olan  somon ve uskumru balıkları da sofradan eksik edilmemesi gerekmektedir.

Yeşil Çaylar Ağız Kanserinin Önüne Geçmektedir

Ağız içinde oluşan bakterilerin ortadan kaldırılmasına gıdaların yanı sıra içeceklerin de katkısı bulunmaktadır. Bunların en başında ise yeşil çaylar gelmektedir. Yeşil çaylar içerisinde bulunan katesin maddeleri bakteri düşmanı olmasının yanı sıra kansere karşı koruyucu bir özellikle de taşımaktadır. Bu sebeple de yeşil çay, özellikle de ağız kanserlerini önlemek için etkili bir içecek olmaktadır.