Diş taşı, halk arasında tartar olarak da bilinir. Mikrobesinlerin diş yüzeyinde birikmesi sonucunda meydana gelir. İstenmeyen görüntülere sebep olduğu için genellikle diş taşı olan kişiler bu durumdan kurtulabilmek için çözüm arayışına girerler. Ayrıca dil tarafından hissedildiği için, kişilere kirli hissettiren bir belirtidir. Diş taşı oluşumuna sebep olan bazı faktörler vardır. Bunlara dikkat edilerek diş taşı oluşumunun önüne geçmek mümkündür. Ancak diş taşı çoktan oluştuysa, yapılması gereken bir diş hekimi muayenesidir.

Diş Taşı Nedenleri

Diş taşı yetişkinlerde en sık karşılaşılan diş problemlerinden bir tanesidir. Kötü ağız hijyeninin bir sonucu olarak karşımıza çıkar. Eğer dişlerinizi yeteri kadar fırçalamaz veya diş tipi kullanmayı ihmal ederseniz, diş taşı sorunu ile siz de karşılaşabilirsiniz. Diş taşı oluştuktan sonra kendi imkânlarınızla temizlemeniz genellikle mümkün olmaz. Bir diş hekimi tarafından, özel teknikler yardımı ile temizlenmesi gerekir.

Diş taşı oluşuma neden olan faktörlerden bir tanesi de yüksek karbonhidrat içerikli beslenme tarzıdır. Aşırı şekerli gıda tüketimi sonucunda da, mikro düzeydeki gıda artıklarının diş yüzeyinde birikmesi sonucunda diş taşı oluşabilir.

Diş taşı oluşumunun en önemli nedeni, ağız hijyenine yeteri kadar dikkat edilmemesidir. Dişlerinizi fırçalamayı ihmal etmeniz ve diş ipi kullanarak diş aralarını ve yüzeyini temizlememeniz diş taşı oluşumu ile sonuçlanır.

Diş Taşı Nedir?

Diş taşı, diş yüzeyde biriken plak anlamına gelir. Genellikle dişin, diş eti ile birleştiği noktadan itibaren başlar. Kirli beyaz renkte ya da sarı renkte olabilir. Görüntüsü oldukça rahatsız edicidir. Dişlerin kirli va bakımsız görünmesine sebep olur. Bu nedenle hiç beklemeden müdahale edilerek temizliğinin gerçekleştirilmesi gerekir. Diş taşı problemi ile genellikle erişkin yaştaki bireylerde karşılaşılır. Çocuk yaşta karşılaşılması pek beklenmez. Zaman içinde diş taşı birikimi artabilir ve dil ile ağız içinde hissedilebilen seviyeye gelebilir. Bu durumda kişiler dişlerini fırçalasalar dahi, bu kirli histen bir türlü kurtulamazlar. Dolayısıyla kişinin hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir durumdur.

Diş Taşı Oluşumu Nasıl Önlenir?

Tüm rahatsızlıklarda olduğu gibi, diş taşında da en doğrusu daha oluşmadan önüne geçebilmektir. Eğer ağız hijyenine yeteri kadar dikkat edilirse diş taşı oluşumunun önüne geçilebilir. Günde en az iki kere diş fırçalamak bu konuda oldukça önemlidir. Ayrıca diş ipi kullanmayı da alışkanlık haline getirmek gerekir. Birçok insan yalnızca diş fırçası ile fırçalamanın diş temizliği için yeterli olduğunu düşünür ancak ne yazık ki doğru değildir. Diş ipi kullanarak aralarda kalan mikro besin tanelerinin de mutlaka temizlenmesi gereklidir. Aksi takdirde diş aralarında ve diş yüzeyinde kalan besin artıkları plak oluşumuyla birlikte diş taşı oluşumuna da sebep olacaktır.

Diş taşı oluşumunu önlemenin bir diğer yolu ise karbonhidrat içerikli gıdalardan olabildiğince uzak durmaktır. Böylece şekerin zararlı etkilerinden dişler korunmuş olur. Asitli içecekler de yine hem şeker içeriği hem de asitli olmaları nedeniyle dişlere zarar verir ve diş taşı oluşumuna zemin hazırlar.

Diş Taşı Tedavisi Nedir?

Diş taşı tedavisi diş hekimi tarafından yapılması gereken bir işlemdir. Eğer diş taşı probleminiz varsa, bununla yaşamak yerine diş hekiminize diş taşı tedavisi yönünde danışabilirsiniz. Diş taşı temizliği için bazı özel teknikler uygulanır. Böylece diş yüzeyinizde zedelenme ya da aşınma olmadan mevcut diş taşından kurtulmuş olursunuz.

Dişlerin bakımı için hiçbir şikâyetiniz olmasa dahi senede iki kere olmak üzere diş hekiminize gidebilir ve kontrolden geçebilirsiniz. Sağlıklı dişler sağlıklı bir gülüş anlamına geldiğinden dişlerinizin bakımı ihmal etmemelisiniz. Doğru bir ağız ve diş bakımı sayesinde sadece diş taşından değil aynı zamanda diş eti hastalıklarından ve diş çürüklerinden de korunmanız mümkündür.

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Mevcut diş taşı diş hekimi kontrolünde temizlenmelidir. Gerekirse birkaç seanslık tedavi planlanabilir. Böylece diş taşlarının tamamı temizlenir ve pürüzsüz bir diş yüzeyine sahip olmanız sağlanır.

Dişlerinizin üzerindeki kirli beyaz ya da sarı renkteki diş taşlarından diş hekiminiz sayesinde kurtulma şansınız vardır. Diş hekiminizden dişlerinizi nasıl fırçalamanız gerektiği ve diş ipini nasıl kullanmanız gerektiği konusunda da detaylı bilgi edinebilirsiniz. Sağlıklı dişlere kavuştuktan sonra ise yeniden diş taşı oluşmaması için tedbirlere uymalısınız.