Diş taşı temizliği diş problemlerinin önüne geçilmesinde oldukça önem taşımaktadır. Genellikle diş eti problemleri hem diş üstünde hem de çevresinde birikmiş olan plaklar sebebi ile meydana gelmektedir.
Oluşan plakların uzaklaştırılması amacıyla ilk önce yapılması gereken şey dişlerin günde en az 2 defa fırçalanmasıdır. Fakat dişlerin her gün 2 defa fırçalanması çoğu zaman yeterli olmamaktadır. Böylece diş üstünde veya çevresinde diş taşı ismi verilen plaklar oluşmaktadır.
Diş taşı temizliğinden önce dikkat edilmesi gereken konulardan biri de diş taşı varlığından haberdar olmaktır. Bireyler dişlerinde ki plak oluşumunun farkına varmalıdır. Ve bir an önce plakların dişlerden uzaklaştırılması için girişimde bulunması gerekmektedir. Böyle bir durumda diş taşı nasıl anlaşılır? Sorusunun cevabı merak edilmektedir.
Diş taşı konusunda öncelikli olarak belirtilmesi gereken "plak" ve “diş taşı” kelimelerinin birbirine karıştırılmamasıdır. Çünkü bu kelimeler farklı anlamlar içermektedir. Plak, dişlerde meydana gelen çürüme ve boşluklara bağlı olarak oluşan bakterilerdir. Diş taşı ise leke, tükürük, yiyecek, kir gibi durumlarda meydana gelen birikimler olarak tanımlanmaktadır.
Diğer bir yandan dişlerin dış bölümünde ortaya çıkan beyaz ya da sarı lekeler tartar olarak adlandırılmaktadır. Oldukça sert bir yapıda olmaları sebebiyle genellikle diş hekimleri tarafından çıkarılmaktadır. Tartar tedavi edilmediği taktirde ilk olarak ağız kokusu ve bununla birlikte diş lekelenmelerine yol açmaktadır. Fakat tedavisi oldukça kolaydır.
Diş taşı temizliği işleminde genellikle diş ipi kullanılması tavsiye edilmektedir. Dişler fırçalandıktan sonra diş ipi kullanılarak dişler arasında birikmiş olan plakları çıkarmak mümkün olmaktadır. Fakat diş ipi kullanımı esnasında dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Bu konular şu şekildedir;
Diğer yandan diş taşı temizliği alanında uzman olan diş hekimi tarafından yapılması tavsiye edilmektedir. Diş taşı temizliği işlemi süresince ilk önce dişlerde ortaya çıkan diş taşları kazınmaktadır. Genel olarak ultrasonlu cihazlardan yardım alarak temizleme işlemi tamamlanmaktadır.
Bu işlem sonrasında dişler parlatılır ve pürüzsüz bir hale getirilmektedir. Parlatma uygulaması devam ederken diğer bir yandan kalan plak oluşumları dişlerden uzaklaştırılmaktadır. Böylece dişlerin daha parlak ve daha sağlıklı bir görünüme kavuşması mümkün olmaktadır.