Son zamanlarda dişlerinizin kenarlarının şeffaf görünmeye başladığını fark ettiniz mi? Bu, ilk kez fark edildiğinde biraz endişe verici olabilir. Bu yaygın fenomen hakkında daha fazla bilgi edinmek ve nasıl düzeltileceğini öğrenmek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Dişler Neden Yarı Saydam Görünür?

Dişlerinizin birden fazla katmandan oluştuğunu biliyor muydunuz? En dıştaki katman, aslında yarı saydam olan diş minesi olarak bilinen koruyucu kabuktur. İkinci katmana dentinin denir . Kirli beyaz, gri ve hatta sarı olabilir. Bu iki katman birlikte dişlerinizin rengini oluşturur. Ancak dentin tabakası dişlerinizin kenarlarına kadar uzanmaz. Diş mineniz aşınır ve rengini kaybederse kenarların yarı saydam görünmesine neden olur.

Diş Minesinin Bozulmasına Ne Sebep Olur?

Diş minesi çeşitli nedenlerle bozulabilir. En belirgin neden, belirli yiyecek ve içeceklere maruz kalmanın bir sonucu olan asit erozyondur. Asit erozyonu ayrıca mide ekşimesi, asit reflüsü, sabah bulantısı veya bulimia nedeniyle mide asidi oluşmasından kaynaklanır. Dişlerin yarı saydamlığı da çölyak hastalığının şaşırtıcı bir belirtisidir, çünkü bu durum zayıf mine gelişimine neden olabilir. Son olarak, mine hipoplazisinin bir sonucu olarak yarı saydamlık da yaşayabilirsiniz. Bu durum, mine gelişiminin en erken aşamalarını etkiler ve diş minenizin mineral kaybetmesine neden olarak dişlerinize yarı saydam bir görünüm kazandırır.

Dişin Şeffaflaşması Diş Sağlığını Nasıl Etkiler?

Yarı saydam dişlerin estetik görünümü birincil endişeniz olsa da, diş yarı saydamlığıyla ilişkilendirilebilecek diğer ağız sağlığı sorunlarını da göz önünde bulundurmak önemlidir. Ne yazık ki, diş minenizin aşınması diş hassasiyetine yol açarak sıcak veya soğuk içecek ve yiyeceklerin tüketilmesini zorlaştırabilir. Ayrıca dişlerinizi bile hasara karşı daha duyarlı hale getirebilir.

Diş Saydamlığı Daha da Kötüleşebilir mi?

Mine hipoplazisi ve çölyak hastalığı gibi durumları önlemek mümkün olmasa da asit erozyonunun etkilerini yönetebilirsiniz. Yeni başlayanlar için, turunçgiller, soda ve hatta kahve dahil olmak üzere çok fazla asitli yiyecek ve içecek tüketmekten kaçınabilirsiniz. Asitli bir şey tüketirseniz, sonrasında ağzınızı suyla çalkalamayı unutmayın. Asit erozyonuna neden olan diğer sağlık durumları için mutlaka doktorunuzu ziyaret edin.

Diş Şeffaflığı Nasıl Tedavi Edilir?

Diş hekiminizin bu durumda size yardımcı olabileceği birkaç yol vardır. Kaplamalar ve yapıştırma yöntemleri dahil olmak üzere kozmetik diş hekimliği tedavileri dişlerinizin görünümünü tamamen değiştirebilir. Mine remineralizasyonu, diş hekiminizin dişlerinizin gözeneklerini, dişlerinizin beyazlığını ve gücünü geri kazandıran bir mineral kombinasyonu ile doldurduğu başka bir seçenektir.

Asitli Yiyeceklerin Dişin Şeffaflığına Etkisi Nedir?

Uzmanlar, oral pH seviyesi 7.0 veya daha yüksek olanların, daha düşük pH seviyelerine sahip olanlara göre daha az çürüğe ve daha az diş çürümesine sahip olma eğiliminde olduğunu belirtmektedir. Aslında, 5.5'ten düşük pH seviyeleri, minenin demineralize olmasına neden olur.

Yüksek asitli yiyecekleri düzenli olarak tükettiğinizde, minenin erken aşınma riski artar. Ayrıca dişlerinizi minenizi aşındıracak kadar beyazlattığınızda, yarı saydam bir görünüme dönüşebilir.