Herkes sağlıklı ve güzel bir gülüşe sahip olmak ister. İnsanlarla ilk karşılaştığımızda oluşacak ilk izlenimde dişlerimiz önemli bir role sahip. Diğer bir yandan günümüzün dijitalleşen dünyasında artık pek çoğumuz ekranlardayız. Yüzümüzü daha yakından çektiğimiz videoları, selfieleri paylaşıyoruz. Gülüşümüz ise yüzümüzün en önemli aksesuarı. Güldüğümüzde ortaya çıkan mükemmel dişler ise daha sağlıklı ve etkileyici görünmemizi sağlıyor.
Kliniğimizi ziyaret eden hastalarımızdan sıklıkla gülüşünü değiştirmek istediğini ve daha canlı, parlak ve etkileyici dişlere sahip olmak istediğini duyuyoruz. Zaman içerisinde genç, orta yaş veya daha yaşlı farketmeksizin hemen her yaş grubu hastamız ile gülüş estetiğini konuşur, uygular olduk.
Gülüş Tasarımı, diş hekimliği alanında estetik ve fonksiyonel gülüş elde etmek amacıyla kullanılan bir tekniktir. Bu teknik, diş boyutları, şekli, pozisyonu, renkleri ve aralarındaki boşluklar gibi faktörleri inceleyerek, hastanın beklentilerine uygun bir gülüş tasarımı oluşturmak için kullanılır. Gülüş Tasarımı, diş hekimliği, estetik diş hekimliği ve ortodonti gibi farklı alanları birleştiren bir tekniktir ve dişlerin estetik görünümünü ve fonksiyonel performansını iyileştirmek için kullanılır. Diş hekimi tarafından gerçekleştirilen gülüş tasarımı, hastaların daha güvenli, güçlü ve güzel bir gülüş elde etmelerini sağlar.
Gülüş tasarımında tek başına dişler değil aynı zamanda diş etlerinin estetiği de önem kazanır. Öncelikli olarak hastanın cerrahi ve ortodontik tedavilere ihtiyacı yoksa, diş eti sağlığı geri kazandırılarak diş etlerinin seviyeleri düzenlenir. Gülüş tasarımında dişler ve diş etleri kadar dudakların simetrisi dolgunluğu ve gülüş hattına göre duruşu da önem taşır.
Gülüş tasarımı sağlıklı ve güzel bir gülüş elde etmek için yapılan ölçüm ve analizlerdir. Sonunda sahip olmak istediğimiz gülüşü en baştan tasarlamaktır. Gülüş tasarımı hastanın dişleri, ağzı ve yüzünü estetik olarak birbirine uyumunu sağlamak amacıyla yaptığımız bir çalışmadır. Kolay anlaşılabilmesi açısından 6 aşamaya ayırmak mümkündür:
Tanımlama ve Analiz: Diş hekimi, hastanın mevcut gülüş durumunu, beklentilerini ve hedeflerini analiz eder.
Model ve Simülasyon: Hastanın gülüş durumu, öncelikle kalıplar veya dijital yöntemler kullanılarak simüle edilir.
Planlama ve Onay: Diş hekimi, hastanın gülüş durumunu iyileştirecek ve beklentilerini karşılayacak bir plan oluşturur. Hasta, bu planın görüntülerini ve sonuçlarını görür ve onay verir.
Uygulama: Gülüş tasarımı planı hastaya uygulanır. Bu aşama, diş hekimi tarafından gerçekleştirilen bir cerrahi prosedür veya protez uygulaması gibi farklı yöntemleri içerebilir.
Kontrol ve Değerlendirme: Gülüş tasarımı uygulandıktan sonra, diş hekimi hastanın gülüş durumunu değerlendirir ve gerektiğinde ayarlamalar yapar.
Teslim: Uyum işlemi tamamlanmış protezler ağıza simante edilerek bitimi yapılır.
Yukarıdaki aşamalar, hastaların beklentilerine ve hedeflerine uygun bir gülüş elde etmelerini sağlamakla birlikte diş hekimi tarafından hastaların memnuniyetini ve güvenliğini garanti etmek için titiz bir şekilde takip edilir.
Gülüş tasarımında; zirkonyum kron, emax kron, porselen laminate veneer(yaprak porselen) bizlerin en sıklıkla tercih ettiği, sizlerin de doğal ve estetik bir gülüşü kazanabileceğiz başlıca yöntemlerdir.
Zirkonyum Kron diş hekimliğinde kullanılan bir kron tipidir. Zirkonyum malzemesi, porselen gibi estetik ve dayanıklı olmasının yanı sıra, diş etlerine zarar vermez ve radyasyon yaymaz. Bu nedenle, zirkonyum kronlar diş estetiğini ve sağlığını koruyan bir alternatif olarak tercih edilir. Ayrıca, zirkonyum kronlar diş çürümesi ve diş kaybı riskini de azaltır. Güncel diş hekimliği teknolojisi ve tasarım yöntemleri ile birlikte, zirkonyum kronlar dişin doğal görünümünü ve fonksiyonunu mükemmel şekilde restore eder.
Zirkonyum kronlar diş estetiği, sağlık ve güvenliği açısından tercih edilebilecek en iyi seçeneklerden biridir. Beyaz renkli sert bir materyal olan zirkonyum, günümüzde köprü ve protezlerin alt yapısındaki gri metal yerine kullanılan bir alaşımdır. Zirkonyum kaplama rengi kararmış koyulaşmış dişlerde bile istediğimiz gibi bir sonucu elde etmemizi sağlar. Dokulara uyumu, dayanıklılığı, alerjen olmayışı ve estetik görünümü nedeniyle tercih edilen bir materyaldir. Zirkonyum ışığı geçirebilen bir metal olduğu için ön dişlerde de estetik bir gülüş tasarımı yaparken tercih ettiğimiz bir materyaldir. Aynı zamanda dayanıklı bir materyal olduğu için arka dişlerde de sağlam bir şekilde kullanmaya uygundur.
Çiğneme kuvvetlerine karşı dayanıklıdır. Ağızda metalik tat,kötü koku oluşturmaz. Metal alerjisine sebep olmaz. Diş etlerinde koyu renk veya morarma oluşturmaz. Diş hassasiyeti oluşturmaz. Hasta istediği gibi sıcak ve soğuk gıdalar tüketebilir. Sigara ,çay, kahve gibi renklendirici etmenlerden etkilenmez. Rengini ve parlaklığını uzun yıllar korur. Zirkonyum kaplama bakımı için günlük ağız bakımınızı yapmanız yeterli olacaktır. Diş fırçalama, diş ipi, ağız bakım sularının kullanımın yanı sıra ağız duşu kullanımı da hastalarımıza önerdiğimiz bir cihazdır.
E-max Krondiş hekimliğinde kullanılan bir kron tipidir. E-max kronlar, lityum disilikat (LS2) malzemesi kullanılarak üretilir ve estetik ve dayanıklı bir çözüm sunar. Bu malzeme, diş etlerine zarar vermez ve radyasyon yaymaz. E-max kronlar, diş rengini ve dokusunu en iyi şekilde yansıtan ve diş çürümesine karşı dayanıklı bir alternatif olarak tercih edilir. Ayrıca, e-max kronlar diş kaybı riskini de azaltır. Güncel diş hekimliği teknolojisi ve tasarım yöntemleri ile birlikte, e-max kronlar dişin doğal görünümünü ve fonksiyonunu mükemmel şekilde restore eder. E-max kronlar diş estetiği, sağlık ve güvenliği açısından tercih edilebilecek en iyi seçeneklerden biridir.
Laminate Veneer diş hekimliğinde estetik ve güncel bir çözüm olarak kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi, çok ince ve nazik bir porselen kapak kullanılarak dişin görünümünü ve renklerini iyileştirmeyi amaçlar. Lamine Veneer, diş çürümesi, açıklıklar, düzgün olmayan renkler veya şekiller gibi diş estetiği sorunlarına çözüm sunar.
Bu tedavi, sıradan bir diş beyazlatma ya da diş kaplama tedavilerinden daha hızlı ve etkilidir. Ayrıca, lamine veneerler uzun ömürlü ve dayanıklıdır ve diş dokusu üzerinde minimum hasar oluşturur. Lamine veneer, diş estetiğini kalıcı olarak iyileştirmek isteyen kişiler için en iyi seçeneklerden biridir. Sadece ön yüzeyinden minimum madde kaldırılarak hazırlanan ve dişe yapıştırılan ince porselen yapraklardır. Çok ince (0,3,- 0,5 mm ) kalınlıktaki bu yapraklar istenen renk boy ve formlarda özel olarak hazırlanmakta ve dişin ön yüzeyine yapıştırılmaktadır. Laminete veneerler, dişlerin şekil, yapı, renk vb. gibi özelliklerini değiştirmemize olanak sağlayan kron yapımına göre dişe daha minimal dokunuş ile yapılan bir işlemdir. Çok ince maddeler olmalarına rağmen uzun yıllar boyu ağızda kalacak şekilde sağlamdırlar.
Her hastaya uygun bir tedavi olmasalar da uygun vakalarda mükemmel estetik ve fonksiyonel sonuç sağlayabilmektedir. Tasarımın yapılıp size ağız içinde gösterilmesi ortalama 2 seans sürer. İlk seansta kayıtlarınız alınır, ikinci seansta ise "Mock Up" adını verdiğimiz uygulama ile bu tasarım ağızda prova edilir. Tasarım sonucunda karar verilerek işlemlere başlanır. Bundan sonraki seanslar dişlerinizin durumuna ve yapılacak işleme göre değişiklik gösterir.
Gülüş tasarımı başlangıcından bitimine çok hassas davranılarak uygulanması gereken bir tedavi protokolleri bütünüdür. Gülüş tasarımı yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalar aşağıdaki gibi özetlenebilir:
Diş hekimi seçimi: Gülüş tasarımı uzmanlık gerektirir, bu nedenle diş hekimi seçiminin doğru yapılması çok önemlidir.
Hastanın beklentileri: Diş hekimi, hastanın beklentilerini ve hedeflerini belirlemeli ve bunları yerine getirmek için uygun bir plan oluşturmalıdır.
Diş sağlığı: Gülüş tasarımı sırasında ağız ve diş sağlığının korunması ve iyileştirilmesi önceliklidir.
Kalıcılık: Gülüş tasarımıyla elde edilen sonucun uzun süreli ve kalıcı olması gerekir.
Kalite standartları: Gülüş tasarımı işinin ehli bir diş hekimi tarafından kalite standartlarına uygun bir şekilde yapılmalıdır.
Estetik sonuç: Gülüş tasarımıyla elde edilen sonuç hastanın estetik beklentilerini karşılar nitelikte olmalıdır.
Takip ve bakım: Gülüş tasarımı sonrası takip ve bakım, sonucun uzun süreli korunması ve devam eden sağlık için önemlidir.
Gülüş tasarımı; estetik anlamda tamamlanma sınırında olan, ağız yapısının daha görsel bir duruş kazanmasını sağlayan ve birçok kesimdeki insan tarafından uygulanan bir tasarımdır. Gülüş tasarımı sayesinde hem diş görüntüsü, hem de gülümsemeyle ortaya çıkan üst diş eti görünümü ortadan kaldırılır. Bu yüzden gülüş tasarımı öncesinde; dişlerle sert nesnelerin teması sağlanarak zarar görmesi önlenmeli, diş etlerinin daha fazla tahrip olmasına izin verilmemelidir.
Gülüş tasarımı tamamlandıktan sonra ise; önerilen ağız bakım ürünlerinin, yine önerilen şekilde kullanılması ve gereken sıklıkta kontrollere gidilmesi gerekir. Gülüş tasarımında önce ve sonra dikkat edilmesi gerekenler böyleyken, özel durumlarda nelere dikkat edileceğine dair diş hekimine danışılmalıdır. Siz de estetik gülüş tasarımı ve estetik diş hekimliği için daha detaylı bilgi ve randevu almak için kliniğimiz ile iletişime geçebilirsiniz.