Günlük yaşamda yiyecek ve su doğal olarak büyük miktarlarda florür içermez. Ancak en büyük miktar muhtemelen içme suyuna bağlı olarak ortaya çıkar. Son olarak, günlük gelirin bir kısmı da diş macunundan gelir. Genelde diş sağlığı açısından florürün küçük dozları diş minesini güçlendirmek için yararlı olduğu bilinmektedir. Küçük miktarlar da kemik gücüne katkıda bulunmaktadır.

Florür Nedir, Ne İşe Yarar

Flor, yüksek kimyasal reaktivitesi sebebi ile doğada serbest bulunmayan, ancak her zaman diğer elementlerle birleşen kimyasal bir elementtir. Çoğu durumda flor içeren bileşikler zararsızdır ve hatta faydalıdır, azınlıkta toksik hale gelebilirler.

Örneğin, piyasadaki ilaçların %20'ye kadarının bir şekilde flor içerdiği tahmin edilmektedir. Bu kapsamda Modern Klinik flor uygulamaları son derece gerekli ve başarılı sonuçlar yaratmaktadır.

Florür Nedir?

Florür, dişleri çürüklere karşı korumaya yardımcı olan doğal bir mineraldir. Ancak aşırı florür tüketiminin diş sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Ayrıca genel olarak insan sağlığı da etkilenmektedir. Birçok ülkede içme suyu içeriğine florür eklenir ve ayrıca çeşitli doğal gıdalarda da bulunabilir. 0,7 ila 1,2 ppm florür konsantrasyonunun vücut ve dişler için en faydalı olduğu kabul edilir.

Kötü sosyo-ekonomik koşullarda yaşayan çocukların, esasen su kaynağındaki florürün sınırlı mevcudiyeti nedeniyle çürük geliştirme olasılığı daha yüksektir. Bu çocukların diş çürüğü geliştirme olasılığı beş kat daha fazladır. Su kaynağına florür eklemek, imkanları kısıtlı çocukları boşluklardan korumanın iyi bir yoludur. Bu kapsamda Modern Klinik flor uygulamaları çocuklarda diş çürük oluşumunun en güçlü düşmanıdır.

Florür Ne İşe Yarar?

Bazı insanlar boşluklara karşı daha hassastır. Bu durumda diş hekimi, çürükleri önlemek için doğrudan diş yüzeyine florür uygular. Kendi kendine uygulama için florür içeren, florür vernikleri veya jelleri de mevcuttur. Tükürük akışı olan kişilerde boşluk riski artar ve bu durumlarda Modern Klinik florür uygulanması bu durumu önlemeye yardımcı olabilir.

Genelde florür dişlerin sağlığını tam olarak etkiler. Florürlü diş macunu Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından onaylanan tüm diş macunları florür içerir. Bu diş macunları, diş çürümesine karşı ek koruma sağlamak için kullanılabilir. Diş macununa eklenen florür miktarı, genel su kaynağına eklenenin ötesinde dişler için ek koruma sağlamak için yeterlidir.

Florürün Diş Sağlığındaki Önemi

Diş yüzeyindeki diş plağı, diş kaybı ve demineralizasyon sürecini destekleyen çok çeşitli karyojenik bakteri içerir. Bu bakteriler dişlerin içindeki onarım süreçlerini engeller ve bu da diş çürümesine yol açar. Florürün diş çürüklerine karşı hem önleyici hem de tedavi edici etkileri vardır.

Uygun miktarlarda tüketilen bu mineral, remineralizasyon sürecini hızlandırır ve demineralizasyonu durdurarak işe yarar. Karyojenik bakteriler karbonhidratları metabolize eder ve asitleri serbest bırakır. Bu kapsamda Modern Klinik flor uygulama teknikleri çok büyük öneme sahiptir.

Florürün Diş Sağlığındaki İşlevi

Ağız pH'ı düştüğünde florür plaktan salınır ve dişin demineralize yüzeyinden salınan kalsiyum ve fosfata yapışır. Bu sonuçta üstün bir kristal mine yapısı oluşturur. Bu yeni oluşan mine yapısı asitlere karşı daha dirençli olup, yüksek florür konsantrasyonuna ve düşük karbonat içeriğine sahiptir.

Bazı klinik araştırmalar, florürün ağız boşluğunda sürekli olarak düşük konsantrasyonlarda bulunduğunda, asit üretimini azaltarak Streptococcus mutans gibi karyojenik bakterilerin etkisini engelleme özelliğine sahip olduğunu da göstermiştir. Bu kapsamda Modern Klinik flor uygulamalarının diş sağlığını koruduğu ortaya çıktı.

Florürün Diş Sağlığına Zararları Nelerdir?

Bazı bölgelerde su kaynağında doğal olarak yüksek konsantrasyonda florür bulunur. Bu kapsamda florür zararları çok açık bir şekilde yer almaktadır. Aşırı florür seviyeleri diş florozuna yol açar. Floroz, hipomineralizasyon nedeniyle diş yüzeyinde tebeşirimsi beyaz lekelerin ortaya çıkmasına neden olur. Bu da minede opasitelere neden olur ve dişler estetik açıdan hoş olmayan bir görünüme sahip olur.

Floroz, özellikle dişlerin gelişim aşamasında çocuklar çok miktarda florür tükettiğinde ortaya çıkar. Bununla birlikte, bu durumun yoğunluğu, florür tüketiminin dozuna, süresine ve zamanlamasına bağlıdır. Örneğin üst çene ön dişleri için en kritik dönem erkeklerde 15-24 ay, kızlarda 21-30 ay civarıdır.

Floürür Faydaları Nelerdir?

Genelde Modern Klinik diş hekimleri tarafından çokça önerilen florür takviyesi diş sağlığı için son derece önemlidir. Bu kapsamda florür yararları göz önüne alındığı zaman çok fazla faydası bulunmaktadır. Bunlardan bazıları:

Florür süt dişleri ve kişinin kalıcı dişlerinde minenin daha büyümeden güçlenmesini sağlar. Florür ayrıca yetişkinlerde ağızda bulunan daimi dişlerin minesini güçlendirir. Florür, diş minesinin doğal demineralizasyonu ve remineralizasyonu sırasında ağzınızda çalışır.

Modern Klinik florür takviyelerinde tükürüğünüz daha az asidik olduğunda, dişteki kalsiyum ve fosforu doldurarak güçlü dişlerin korunmasına yardımcı olur. Bu sürece remineralizasyon denir.

Bu remineralizasyon sırasında uygulamada yer alan florür sayesinde dişleri koruyan mineraller normalden daha güçlüdür. Bu, dişlerinizin katılaşmasına yardımcı olur ve demineralizasyonun bir sonraki aşamasında dişin yüzeyindeki emaye erozyonunu önler.

Yeterince Florür Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Çocuk veya yetişkinlerde, florlu su içmek ve dişlerinizi florürlü diş macunlarını kullanarak, fırçalamak genellikle dişleri sağlıklı tutmak ve de çürükleri önlemek için yeterli olmaktadır. Aynı zamanda musluk suyunuz florürlü değilse ve yeterli florür içermiyorsa Modern Klinik diş hekiminiz çocuklarınıza günlük bir şekilde almaları için florür tabletleri veya damlaları reçete edebilir.

Modern Klinik diş hekiminiz veya çocuk doktorunuz, tüketilmesi gereken en uygun florür dozu hakkında size tüm bilgileri verebilir. Bu nedenle onun tavsiyesini almak önemlidir. Musluk suyunuz bir kamu dağıtım şebekesinden geliyorsa, florür seviyesini öğrenmek için su departmanına danışın.

Musluk suyunuz özel bir dağıtım şebekesinden geliyorsa, bir su test şirketine analiz ettirebilirsiniz. Bu bağlamda florür dişler için son derece önemli olduğundan yeterince kullanımı da son derece gerekli bir durumdur.

Florür Nasıl Uygulanır?

Modern Klinik hizmetlerinde flor uygulamaları iki şekilde düşünülebilir. Yutmadan doğrudan dişe uygulanan topikal uygulamalar ve su/gıda takviyesi ile sistemik uygulamalar. Ancak yapılan çalışmalar topikal uygulamaların çok daha etkili olduğunu göstermiştir. Florür uygulamaları sırasında dişlere uygulanan maddeler, diş macunlarından çok daha fazla florür içerir.

Modern Klinik diş hekimleri, yüksek konsantrasyonlu durulama ürünleri, köpükler, jeller veya cilalar şeklinde profesyonel florür tedavileri uygular. Tedavi topikal olarak dişin fırça ile taranması veya gargara ile durulanması şeklinde yapılabilir.

Uygulama oldukça basittir ve birkaç dakikada tamamlanabilir. Tedaviden sonra, florürün dişler tarafından tamamen emilebilmesi için, genellikle 30 dakika süreyle, yemek yemekten veya içmekten kaçınmanız istenebilir. Modern Klinik profesyonel ekibi ile en kısa sürede harika ve güçlü dişlere sahip olabilirsiniz.

Florür Uygulaması Güvenli midir?

Modern Klinik florür uygulaması güvenlidir. Uygulamada sadece az miktarda florür kullanılır ve uygulama sırasında yutulmaz. Vernik hızla uygulanır ve diş üzerinde hızla sertleşir. Uygulamadan 4 ila 12 saat sonra fırçalama yapılabilir. Bazı florürlü vernikler dişlerin rengini kısa bir süreliğine geçici olarak değiştirebilir.

Ancak florürlü vernik fırçalandıktan hemen sonra dişler normal rengine döner. Son teknoloji ekipmanlarla donatılmış Modern Klinik hizmetleri ile florürlü vernik uygulamaları tamamen güvenli olup, diş çürümelerini önlemeye yardımcı olmak için kullanılmaktadır.