Sindirim sistemlerinin başlangıcı olmakta olan ağızlar, dış ortamlara açık olması ve besinler ile temasları gibi nedenler ile mikroorganizmaların üremesi için de oldukça elverişli bir ortam olmaktadır. Bu sebeple de düzenli, doğru ve etkili bir ağız ve diş bakımının da yapılmadığı durumlarda ağız içindeki dokularda ve dişlerde oluşmakta olan hastalıklar insanlarda oldukça önemli sağlık sorunlarına da sebebiyet verebilir. Sağlıkların yanı sıra bakımsız olan ağız ve dişler de hoş olmayan bir görünüme de sebep olmasından dolayı insanlarda sosyal, psikolojik ve fizyolojik bakımdan da yaşam kalitelerini olumsuz bir yönde etkilemektedirler.

Çocukluk Dönemlerinde Ağız ve Diş Bakımları

Yetişkinlik dönemlerinde sağlıklı dişlere sahip olmak için de çocukluk dönemlerinde ilk dişlerin çıkışından itibaren ağız ve diş bakımlarının düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Bebeklik dönemlerinde çıkmaya başlayan ve 2 ile 3 yaşları arasında gelişimleri tamamlamakta olan süt dişleri, daha sonradan da dökülerek yerini yeni çıkacak olan daimi dişlere bırakmaktadır. Halk içinde de çocukluk dönemlerinde süt dişlerinin zaten dökülecek olması nedeniyle de fazla bakım gerektirmediği şeklinde yanlış bir kanı bulunmaktadır. Süt dişlerinin bulunduğu çocukluk dönemlerindeki ağız ve diş bakımlarına da yeterli özenin gösterilmemesi de süt dişlerin çürümesine ve erken dökülmesine de neden olabilmektedir. Bu da daimi olan dişlerin sağlığını da olumsuz bir şekilde etkilemektedir.

Çocukluk dönemlerinde aileler tarafından doğru bir şekilde ağız ve diş bakımı eğitimleri verilmesi ve bu alışkanlığın kazandırılması, çocukların yetişkinlik dönemlerinde sağlıklı dişlere sahip olabilmesi için de oldukça önemlidir. Bu dönemde de aileler, ebeveynlerini rol model olarak da kabul etmekte olan çocukları ile beraber kendileri de düzenli bir şekilde diş bakımı uygulaması gerekmektedir. Çocuğun beğenilerine uygun olan diş fırçaları ve diş macunlarının tercih edilmesi de ağız ve diş bakımını da daha eğlenceli bir hale getirerek diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması bakımından da oldukça faydalı olacaktır.

Yetişkinlik Dönemlerinde Ağız ve Diş Bakımları

Yetişkinlik döneminde, özellikle de vücutta yapım faaliyetlerinin oldukça hızlı olduğu adölesan dönemlerinin bitmiş olduğu 25 yaş civarlarında kemik yapımlarının kemik yıkımları karşısındaki üstünlüğü de son bulmaya başlamaktadır. Bu sebeple de dişler üzerinde zayıflama ve diş kayıplarını önlemek için de ağız ve diş bakımlarına çok fazla özen gösterilmesi gerekmektedir. Özellikle de süt ve süt ürünleri içerisinde bulunan ve diş sağlığında da rol oynamakta olan D vitaminleri, kalsiyum ve fosfor gibi bileşenlerin besinler ile beraber yeteri kadar alınmasına da dikkat edilmesi gerekmektedir.

Yetişkinlik dönemlerinde diş çürümelerinin yanı sıra aynı zamanda diş eti hastalıklarının görülme sıklığı da bir hayli fazla olmaktadır. Diş eti çekilmeleri ve iltihap oluşumlarının önüne geçilebilmesi için de diş yüzeylerini kaplamayan ve diş etinin altına gizlenen plaklar düzenli olarak da temizlenmesi gerekmektedir.

Etkili Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

  • Diş fırçası ya da dil temizleyiciler vasıtasıyla dil temizliği yapılması gerekir.
  • Diş fırçalama işlemleri bittikten sonra daha etkili bir ağız temizliği için de ağız bakım sularının kullanılması da gerekir.
  • Dişlerin ve diş etlerinin sağlığını korumak adına florürlü bir diş macunu ve yumuşak kıllı olan bir diş fırçasıyla dişler günde minimum 2 kez 45 derecelik bir açı ile yukarı ve aşağı hareketler ile fırçalanmalıdır.
  • Dişler üzerinde leke oluşumlarına sebep olduğundan dolayı da çay ve kahve tüketimleri ile sigara kullanımlarından da uzak durulması gerekmektedir.
  • Minimum 6 ayda bir diş muayenelerini düzenli olarak yaptırmak gerekir.