Enfekte veya apseli dişlerle ilgili yaygın bir inanç, enfeksiyon azalıncaya kadar dişlerin çekilemeyeceğidir. Bu, enfeksiyondan kurtulmanın en iyi seçeneğinin dişi çıkarmak olduğu çok sayıda vakada doğru değildir. Enfeksiyon dişin sinirlerinde, köklerinde veya bölgeyi çevreleyen diş etinde oluşabilir. Enfeksiyonu tedavi etmek için kullanılan tedavi yöntemi, enfeksiyon alanına ve ne kadar ilerlediğine bağlıdır.

Enfeksiyon durumunda ağzınızdaki bakteriler pulpaya ulaşabilir ve sinir hasarına neden olabilir. Bu nedenle bu hasarı önlemek için diş çekimi yapılmalıdır. Hasarın aşırı olmaması durumunda kanal tedavisi de yardımcı olabilir. Bu prosedürde, enfeksiyon boşaltılır ve bakterilerin tekrar enfekte olmasını önlemek için alan kapatılır.

Enfeksiyon Belirtileri

Diş çekimi öncesinde diş hekimleri, tedavinin seyrini belirlemek için belirli belirti ve semptomlar ararlar. Belirtiler her bireyde farklılık gösterebilir ve bu nedenle yalnızca güvenilir bir tıp uzmanı teşhiste size yardımcı olabilir. Enfeksiyon belirtileri belirginse, hastaya diş çekimi öncesi bazı antibiyotikler reçete edilir.

  • Aşırı ağrı ve görünür şişlik
  • Dişlerin diğerlerine göre belirgin görünümü
  • Etkilenen bölgeyi sıkarken irin çıkması
  • Diş röntgeninde görünen köklerde hasar

Diş Çekimi Neden Gereklidir?

Tedavi edilmezse enfeksiyon çene, baş veya boyun gibi diğer bölgelere ulaşabilir. Ağır vakalarda beyin hasarına neden olabilir ve hayati tehlike oluşturabilir. Bu nedenle enfeksiyonun uygun tedavisi gereklidir. Bu, enfeksiyonu boşaltarak, kanal tedavisi uygulayarak veya dişi tamamen çıkararak yapılabilir.

Enfeksiyon ilerleyip sinirlere ulaştıysa diş çekimini ertelemek için antibiyotik kullanmak ideal çözüm değildir. Diş onarılamayacak şekilde enfekte olmuşsa, çıkarmaktan başka çare yoktur. Diş çekildikten sonra, antibiyotik yardımıyla boşaltılması veya hedeflenmesi gereken bazı enfeksiyonlar hala içeride olabilir.

Diş Çekimi Ne Zaman Tercih Edilmez?

Yüzün aşırı şişmesi veya ağız dokusunun gerilmesi gibi diş hekiminin enfekte bir dişin çekilmesine karşı tavsiyede bulunabileceği bazı durumlar vardır. Bu gibi durumlarda, önce antibiyotik kullanımıyla birlikte enfeksiyon boşaltılmalıdır.

Sonuç olarak, enfekte dişin mümkün olan en kısa sürede çekilmesi gerektiğidir. Diş hekimini düzenli olarak ziyaret etmek, enfeksiyon belirtilerini ilk aşamada fark etmenize ve önemli bir hasar oluşmadan önce dişi çekmenize yardımcı olabilir. Dişlerinize uygun bakımı yaparsanız, böyle bir enfeksiyon geliştirme riski azaltılabilir. Bu, uygun ağız hijyenini sağlamak, dişlere zarar verebilecek maddelerden kaçınmak ve altı ayda bir diş muayenesi yaptırmaktır.