Bir kişide eksik diş olması onun kendini estetik açıdan sorunlu görmesinin yanı sıra sağlık açısından da sorun olduğu bilinir. Günümüzün gelişen teknolojisi, diş hekimliği endüstrisinin işine de yaradı. Eksik dişlere çözüm olarak kullanılan protez ve köprü tekniklerinin geleneksel kaldığı bu dönemde bu yöntemlere alternatif olarak implant tedavisi getirilmiştir.

İmplant tedavisi, eksik olan dişlere çözüm olarak geliştirilmiş bir diş tedavi türü olup, çene kemiğinin iç bölgesin konan titanyumdan yapılmış vidalar ile gerçekleştirilen bir tedavidir. İmplant tedavisinde kullanılan vidaların üzerinde de hemen hemen herkesin aşina olduğu diş protezleri yerleştirilir.

Bu tedavi, diğer diş tedavilerine nazaran daha avantajlıdır. Çünkü tedavinin olumsuz bir sonucu olarak komşu dişlere herhangi bir hasarda bulunmaz. İmplant tedavisinin öteki diş tedavilerine göre daha avantajlı olmasının bir başka göstergesi de komşu dişlerin kesilme zorunluluğu olmamasıdır. İmplant yaptıran bir kişi rahatlıkla yemek yer, güler ve konuşur.

İmplant Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Tedavi başlarken hastaya hafif derecede bir sedasyon verilerek başlanır. Ana işlemden önce detaylı bir şekilde muayene yapılması ve röntgen çekilmesi şarttır. Kalan tüm dişlerin ve özellikle de çene kemiğinin ölçüsü alınır. Bu implantların yerleştirilmesi kendi içinde iki başlığa ayrılır.

Tek aşamaya sahip işlemlerde implant vidaları yerleştikten hemen sonra geçici başlık parçası takılır. İki basamaklı şekilde gerçekleşen uygulamada ise dental implantlar takıldıktan sonra üstü diş etiyle kapanarak iyileşmek üzere serbest bırakılır. Dışarıdan görülen protez başlıklar ise daha sonra uygulanır.

Her iki şekilde de geçici özelliğe sahip köprü yerleştirilir. Alt çenede uygulanan tedaviler için 3 ay, üst çenede uygulanan tedaviler için 6 ay olacak kadar bir iyileşme süreci öngörülür. Bazı zamanlarda dental implantların üstüne yeni yapılmış dişler hemen takılabilir. Bu şekilde yapılmış bir implant tedavisinde hastalar gülebilir, yemek yiyebilir ve konuşabilir.

İmplant Tedavisi Neden Tercih Ediliyor?

Adından çok söz ettiren zirkonyum implantlar, titanyum maddesinden yapılmış normal implantların mevcut direncini artırmak üzere yapılmış olan yeni kuşak implant türleridir. Bilhassa dar çene kemiği üzerinde dayanıklılığı artırmak üzere kullanılan zirkonyumların titanyum implantlardan tek farkı dayanıklılıktır.

Zirkonyum ayrıca diş kaplaması işlerinde de kullanılabilen bir maddedir. Zirkonyum, doğal dişlere yakın bir beyazlıkta olan bir kaplamadır ve gerçek dişte olduğu gibi ışığı yansıtabilir. Bundan kaynaklı olarak estetik açıdan kullanılmaları, dayanıklılığa ek olan bir diğer sebeptir. Diğer yandan kullanışlı olan bu dişler aşınma yaparak ağızda metal tadı hissiyatı bırakmaz. Vücuda herhangi bir zarar verdiği tespit edilmemiştir ve zamanla renginin değiştiği kanısı yanlıştır.

İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürmektedir?

İmplant tedavisinin ne kadarlık bir süreyle sınırlı olduğu tamamıyla tedavi yaptıran hastanın çene kemiği özelliği ve kullanılan titanyum maddesinin o hastaya uygun olup olmaması ile ilgilidir. Bu iki unsur da uyum sağlayabildiyse implantın üst kısmındaki protez dişlerin yapımına daha erken sürede başlanır.

Söz konusu olan bu uyumun belirgin hale gelebilmesi için gereken toplam süre 3 aydır. İmplant tedavisiyle birlikte kayıp dişlerin yerine diş yaptırılması konusunda muhakkak bu konuda tecrübeli bir diş hekimine başvurmak önemlidir. Böylelikle tedavi aşamasında ortaya çıkması muhtemel sorunlar minimum seviyeye iner.

İmplant tedavisi esasında cerrahi operasyon kategorisine girmektedir. Öyle ki bir kişi implant operasyonuna alınacaksa bu sürenin 10 dakika ve 30 dakika aralığında değişeceği bilinmelidir. Buna ek olarak implant sayısında yükselme olduğu durumlarda tedavinin süresi de bir o kadar uzayabilir. İmplant tedavisi gören hastanın çene kemiğine göre de implantın uygulanma süresi yarım saat ve bir saat arasında da görülebilmektedir.

İmplant tedavisinin gerçekleştirilebilmesi için 3 ay bir sürede bekledikten sonra artık implantın var olan kemikler ile bütünleştiği görülürse bu iki seansta protez işlemi gerçekleşir. Genele indirgendiğinde bir implant tedavisinin süresi en fazla 4 ay olabilir. Böyle bir tedavinin sonucunda ise kişiler doğal gülüşlerine kavuşurlar. İmplant tedavisi sonucunda elde edilen dişler en az doğal dişler kadar uzun ömürlü dişlerdir. Bu konuda uzman desteği alınarak sağlıklı bir sonuç elde edilebilir.