İmplant, doğal dişlerin kökleri gibi görev gören ve doğal diş köklerinin yerini alan bir vidadır. Yapay diş kökleri olarak adlandırılır ve titanyumdan yapılmıştır. Her hastanın ihtiyacına göre sabit veya hareketli olarak hazırlanabilir. Dişlerinden birini veya tamamını kaybetmiş hastalar için uygulanabilmektedir. Uygulama ile dişlerin görünümünün, estetiğinin ve sağlığının yeniden kazanması amaçlanır. 

Hangi Durumlarda İmplant Yapılır?

Kazalar, hastalıklar veya diş çekimi nedeniyle diş kayıpları oluşabilir. İmplantlar estetik faydası kadar ağzın genel işlevinde önemli rol oynarlar. Bir dişinizi kaybettiğinizde çevredeki dişler artan baskıya ile başa çıkmak için uyum sağlamak zorundadır. Böyle bir durumda dişler çatlamaya ve enfeksiyon kapmaya eğilimli hale gelir.

Kaybedilen diş yerine konmadığında çene kemiği bozulmaya başlar. İmplant, sağlıklı bir çene kemiğini destekler. Çevredeki dişlerin birbirinden ayrılmasına engel olur. Diş yapısının hassas dengesini yeniden kazanması için tedaviye ihtiyaç duyulur. 

İmplant eksik diş durumuna bağlı olarak farklı şekillerde uygulanır. Tek diş eksikse veya birden fazla diş eksik olduğunda her biri için tek implant uygulaması yapılırken, tamamen dişsiz hastalarda ise ağza yerleştirilecek protezi tutmak amacıyla çene kemiğinin sağlığına bağlı olarak değişen sayılarda implant uygulanmaktadır. 

İmplant Uygulaması Nasıl Yapılır?

İmplant uygulaması iki adımda gerçekleştirilir. Genel muayene yapıldıktan sonra çene kemiği diş implant ameliyatı için hazırlanır. Bazı hastaların çene kemiklerinde yeterli kemik yoğunluğu olmayabilir. Bu durumda implant işleminden önce kemik grefti prosedürüne ihtiyaç duyulabilir.

Diş implant ameliyatı sırasında küçük bir kesi atılarak diş eti ve kemiği açılır. Özel olarak hazırlanan yapay diş kökü, diş etine yerleştirilir. İmplantın çene kemiğiyle kaynaşması beklenir. Bu süreç 2-6 haftayı bulabilir. Bekleme süreci sırasında geçici bir diş sağlanabilir. 

Diş röntgeni çekilerek kemik oluşumu kontrol edilir. Ardından implant üzerine yerleştirilecek diş hazırlığına başlanır. Hastanın durumuna bağlı olarak tek diş, iki veya daha fazla diş veya tüm dişler için protez takılacak şekilde implant uygulamaları yapılmaktadır. Yapay dişlerin implanta yerleştirilmesi ise yaklaşık 1 hafta kadar sürer. 

İmplantın Avantajları Nelerdir?

İmplantoloji alanındaki gelişmeler, geçmiş yıllarda prosedürlerle ilgili endişelerin çoğunu en aza indirdi veya ortadan kaldırdı. Yeni cerrahi teknikler ile daha kesin sonuçlar almak ve hastalara yüksek konfor sağlamak mümkün. 

Bir veya birden fazla dişin kaybı kişiyi estetik, psikolojik ve fonksiyonel düzeyde etkiler. Başkalarıyla iletişim kurarken güven kaybına neden olabilir. Çiğneme sırasında sorunlarla karşılaşılır. Genel ağız sağlığı kötüleşir. Eksik dişleri yerine koymak ve eksik dişlerden kaynaklanan sorunları ortadan kaldırmak için en modern ve etkili yol implantlardır. 

Diş implantlarının hem görünümü hem de ağız içindeki hissi kendi dişiniz gibidir. Kemikle kaynaşacak şekilde tasarlandıklarından kalıcı olurlar. İmplantlar hareketli protezlerden rahatsızlık duyanlar için de etkili bir uygulamadır. Uygun bakım ile ömür boyu dayanabilirler.

Dayanıklı, sağlam ve kullanışlı olan diş implantları sayesinde genel ağız sağlığını desteklemek mümkün. Bu anlamda implantlar doğal dişlerin en iyi alternatifidir. Çiğneme alışkanlıkları ve konuşma becerileri konusunda destek sağlayabilirler. Diş implantları ile rahatça yemek yiyebilir, dişi ipi kullanabilir ve dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. 

Kimler İmplant Kullanamaz?

İmplant kullanımının belirli sınırlamaları elbette vardır. İmplant yerleştirebilmek için yeterli ve sağlıklı çene kemiğinin varlığı gerekir. Ancak implantı kabul edecek yeterli kemiği olmayan hastalarda bile kemik rejenerasyonu adı verilen bir prosedür kullanılarak kemik greftleri oluşturulabilmektedir. 

Diş implantı çoğu zaman rutin diş çekimi veya ağız cerrahisi geçirecek kadar sağlıklı olan herkese uygulanabilir. Çok sigara içenler, diyabet veya kalp hastalığı gibi kontrol edilemeyen kronik rahatsızlıkları olan kişiler veya baş-boyun bölgesinde radyasyon tedavisi görenler ise bireysel olarak değerlendirilmelidir. 

İmplant için Yaş Sınırı Var Mı?

Hastanın tıbbi uygunluk durumuna bağlı olarak her yaştan hastaya implant uygulaması yapmak mümkündür. Genç hastalarda implant tedavisi çene kemiği tamamen geliştikten sonra başlayabilir. Bu süreç kızlarda 17, erkeklerde ise 18 yaşa denk gelebilir. Erişkinlerde ise belirli bir yaş sınırı bulunmamaktadır. İmplant eksik dişlerin yerine konması için yaşlı hastalar arasında çok yaygın bir tedavidir.

İmplant Bakımı Nasıl Yapılır?

İmplant ameliyatından hemen sonra yani iyileşme döneminde implantınıza zarar verebilecek sert yiyeceklerden kaçınmanız tavsiye edilir. Yedi gün boyunca yumuşak gıda diyeti önerilir. Ameliyattan sonra 12 haftaya kadar ise özel dikkat gösterilmelidir. 

İmplantın uzun ömürlü olmasını sağlamak için çevresindeki dokularda enfeksiyona neden olabilecek davranışlardan kaçınılmalıdır. Dişleri bakteri ve plaklardan arındırmak ve temiz tutmak için hasta çabası önemlidir. Bunun için evde ağız hijyeni sağlanmalı ve diş sağlığı uzmanınıza en az 6 ayda bir düzenli muayene olmalısınız. 

Diş implantının ömrü, günlük rutin fırçalama ve diş ipi kullanımının yanı sıra bazı yaşam tarzı koşullarını sürdürmeyi gerektirir. Sigara tüketimi yapıyorsanız bırakmanız, bırakamıyorsanız bile en aza indirmeye çalışmanız önemlidir. Sert yiyecekler implanta baskı uygulayabileceğinden dikkatli tüketilmelidir. Unutmayın, diş implantı bakımı zor değil ancak zorunludur.