Kompozit dolgu dişlerde çatlak, kırık, çürüme veya buna benzer durumlar sebebiyle bozulan diş yapısının onarımında tercih edilen bir dolgu işlemidir. İşlemler esnasında dişin zarar görmüş ya da çürümüş olan kısmı çıkarılır ve sonrasında diş temizlenir. Ayrıca dişlere özel adevizler uygulanmaktadır. Bu işlemin sonrasında dişlere kompozit dolgu yerleştirilmektedir. But tedavi şekli dişlerde estetik olarak etkili sonuçlar meydana getirdiği için estetik dolgu şeklinde de adlandırılmaktadır.  

Kompozit dolgular diğer ismiyle reçine dolguları olarak da bilinmektedir. Farklı kimyasal bileşenlerle birlikte seramik kullanılarak üretilmektedir. Bu dolgular ile ağızda ısırma ve çiğnemenin daha güçlendirilmesi sağlanmaktadır. Bununla birlikte azı dişi olarak da bilinen arka dişlerde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Ayrıca dişler ile aynı renkte üretilebildiğinden dolayı ön dişlerde kullanmak için de uygundur. Performans ve fiyat açısından değerlendirildiğinde kompozit dolgular tatmin edici materyaller şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Kompozit dolguların bir üst kalitede olan malzemesiyse full seramik dolgudur.  

Kompozit Dolgu Hangi Durumlarda Düşünülür?  

Kompozit dolgu farklı durumlarda düşünülmesi gereken dolgu seçeneğidir. Bu sebeple dişlerinde problem yaşayan bireylerin hangi durumlarda kompozit dolgu tedavisi yaptırabileceği hakkında bilgi sahibi olması dişlerde meydana gelen problemlerin kısa süre içinde ortadan kaldırılmasında önem taşımaktadır.  

  • Dişlerde meydana gelen çürüklerin onarılması için kompozit dolgu düşünülebilmektedir. Ayrıca kompozit dolgu yardımı ile dişler arasındaki boşlukları doldurmak da mümkün olmaktadır.
  • Çatlak ya da kırık dişler yine bu dolgu tedavisi ile onarılabilmektedir.
  • Ayrıca dişlerdeki renk görüntüsünü daha iyi bir hale getirebilmek için tercih edilebilmektedir.
  • Dişler arasında oluşan boşlukların kapatılmasında kompozit dolgunun önemli bir görevi vardır.
  • Bununla birlikte dişlerin daha uzun bir görünüme kavuşturulması amacı ile tercih edilebilmektedir.
  • Dişlerdeki şekillerin değiştirilmesi ve amalgam dolgulara estetik olarak bir alternatif sunmak için de bu dolgu yöntemi uygulanabilmektedir.
  • Diğer bir yandan diş etlerinin çekilmesi durumunda diş kökünün belirli bir bölümünü korumak için kompozit dolgu tedavisi tercih edilebilmektedir.

Kompozit Dolgu Nasıl Yapılmaktadır?  

Kompozit dolgu uygulamaları öncesinde çeşitli incelemeler yapılmaktadır. Bunların başında kompozit dolgu yapılacak olan dişteki çürükler gelmektedir. Eğer dolgu yapılacak dişte çürük varsa, öncelikle bu çürükler temizlenmektedir. Genel olarak lokal anestezi ile yapılan uygulamalar, yüzeysel işlemlerde anesteziye gerek olmadan da yapılabilmektedir. Dişin dolguya tam olarak hazır olması için birtakım rötuş ve temizlik işlemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu işlemlerin tamamlanmasından sonra dolgu yerleştirilmektedir.  

Kompozit Dolgu Avantajları Nedir?  

Dişlerde çürük, kırık, çatlak ya da bunlara benzer birçok farklı problemin giderilmesinde etkili sonuçlar veren kompozit dolgu, aynı zamanda birçok avantajı da beraberinde getirmektedir. Birçok özelliği ile işlem yapılan dişin ağız içinde daha iyi şekilde kullanılmasına yardımcı olmaktadır.  

Kompozit dolgu uygulamasının en büyük avantajı estetik kaygının giderilmesini sağlamasıdır. Bununla birlikte uygulama süresi oldukça kazdır ve yalnızca bir gün içerisinde bile birden fazla dişe kolaylıkla uygulanabilmektedir.