Kaplamalar, diş kırıklarını yeniden tasarlamak veya estetiği geliştirmek için bir dişin yüz kısmını kaplayan malzemenin yüzeyleridir. İki ana kaplama türü vardır: kompozit reçine ve porselen. Her kaplama, doğal bir diş görünümü kazandırması ve hissiyatı artırmak için özel olarak tasarlanır.

kaplama-dis.jpg

Kompozit Kaplama Nedir?

Kompozit, diş hekimlerinin dolgular için düzenli olarak kullandığı beyaz bir reçine malzemesidir. Diş hekimi dişi hazırladıktan sonra, yapıştırıcı katmanları uygular, ardından mevcut diş yavaşça kaplanana kadar kompozit malzeme birer birer uygulanır. Uygulamadan ve yoğun mavi ışığa maruz kaldıktan sonra reçine sertleşir ve nihai sonuca ulaşılır. Kompozit kaplamalar tek bir randevuda tamamlanabilir, bu nedenle oldukça hızlıdırlar.

Porselen Kaplama Nedir?

Porselen kaplamalar dişin ön kısmına yapıştırılmak üzere tasarlanmıştır. Küçük beyaz tırnaklara çok benzer yapıdadır. Porselen kaplamaları uygularken, diş hekimi genellikle 0,3 ila 0,5 mm'lik derinlik oluşturduktan sonra dişi hazırlar. Daha sonra bir ölçü alınır ve geçici kaplamalar yerleştirilir.

Kaplamalar daha sonra bir laboratuarda yapılır. Porselen kaplamalar laboratuvar tarafından üretildikten sonra test edilir ve uygunsa yapıştırılır.

Kompozit ve Porselen Kaplamalar Arasındaki Farklar

Aynı sonucu elde ediyor gibi görünseler de, iki kaplama türü arasında büyük farklılıklar vardır.

Kompozit kaplamalar daha uzun süre harika görünme eğilimindedir, ancak kenarlarında lekelenme eğilimi vardır ve dişin rengi bazen değişebilir. Renksiz bir kaplamayı çıkarmak, kaplama ile diş yapınız arasındaki sınırı söylemek zor olduğu için inanılmaz derecede zordur. Kompozit kaplamanın değiştirilmesi, orijinal dişinizin daha fazla hasar oluşturma riskini beraberinde getirir.

Porselen kaplamaların lekelenme olasılığı çok daha düşüktür ve kompozitten çok daha güçlü ve daha dayanıklı bir malzemedir. Çok nadir durumlarda, kaplamanın dişle birleştiği kenarda küçük lekelenmeler meydana gelebilir, ancak genellikle dişlerin arasına gizlenir. Porselen kaplamalar ayrıca uygulama sırasında diş yapısının daha az değişmesine neden olur. içerir ve bu nedenle lekeleri maskelemede çok daha iyidir. Bu nedenle lekeleri maskelemede daha başarılıdır. 

Kaplamaların Ömrü Ne Kadardır?

Porselen kaplamalar 10-15 yıl dayanabilir ve kompozit kaplamalar bu sürenin yaklaşık yarısı kadar dayanır. Kaplamalarınızın gerçek ömrü, yaşam tarzı alışkanlıkları ve diş hijyeni dahil olmak üzere çeşitli faktörlere göre değişecektir.

Kaplama Fiyatları 

Kaplama maliyeti, her tedaviye ve yapılacak iş miktarına bağlıdır. Tek bir diş sabitlenebilir veya kaplamalarla dolu bir diş sistemi tasarlanabilir. Diş kaplama fiyatları, seçilen kaplama türüne de bağlıdır.

Porselen kaplamalar tipik olarak daha yüksek bir maliyete sahiptir ancak daha uzun süre dayanır.

Kompozit kaplamalar daha ucuza mal olurken, daha kısa kullanım ömrü vardır.

Estetiğe gelince, porselen kaplamalar gerçeğe çok benzer çünkü malzeme yarı saydamdır ve doğal dişlere benzer şekilde ışık üzerlerine yansır.

Kompozit kaplamalar da doğal görünse de etkisi porselen ile aynı değildir. Kompozit daha gözenekli bir malzemedir ve parlak bir görünüm elde etmek için malzemenin parlatılması gerekir.

Sıkça Sorulan Sorular
İletişim Formu