Gülüşü dişleri söz konusu olduğunda estetik kaygılara sahip olan bireylerin özellikle ilgisini çeken “restoratif diş tedavisi” uygulamaları kişide estetik açıdan tatmin sağlama amacı ile gerçekleştirilen işlemlerdir. Estetik bir görünümü doğal bir görünüm ile harmanlayan restoratif tedaviler titiz çalışmalar ile gerçekleştirilmektedir. 

Dişlerin dizilimi, görünümü, dişlerin çevresinde yer alan yumuşak dokunun yapısı, kişinin karakteristik yüz özellikleri mercek altına yatırılarak, diş hekimi ve teknisyenlerin özenli çalışmaları doğrultusunda kişiye özel ve güzel, doğal bir görünüm sunan bir tedavi süreci gerçekleştirilmektedir. 

restoratif diş tedavisi

Restoratif diş tedavisinin önemli unsurları; diş rengi, diş taşı temizliği, yüzey temizliği ve diş yapısına istenilen nitelikleri kazandırmaktır. Bu doğrultuda restoratif diş tedavisi söz konusu olduğunda, deneyimli ve profesyonel bir diş hekimi ile uzman teknisyenler ile irtibata geçilmelidir.

Restoratif Diş Tedavisinde Kullanılan Yöntemler

Restoratif tedaviler söz konusu olduğunda çeşitli teknik uygulamalar söz konusu olmaktadır. Örneğin;

  • Direkt/İndirekt kompozit uygulamalar,
  • Porselen estetik çalışmalar,
  • Gülüş tasarımı,
  • Diş beyazlatma uygulamaları,
  • Dentin hassasiyeti için gerçekleştirilen tedaviler,
  • Vital pulpa tedavisi,
  • Pre - protetik restorasyon işlemleri, uygulanmaktadır.

Ayrıca yaşlı veyahut onkoloji hasta gruplarında gerçekleştirilen konservatif diş tedavileri, yetişkin bireyler için gerçekleştirilen koruyucu tedaviler gibi farklı yöntemler ile kişilerin yaşları, bireysel sorunları/rahatsızlıkları, ağız ve diş muayenesi sonuçlarının analizi gibi etkenler göz önünde bulundurularak, kişiye özel uygun tedavi için karar verilmektedir.

Ön Dişlere Yapılan Restorasyonlar

Ön dişlere yapılan estetik restorasyonlar;

  • Kompozit vener

Kompozit vener restorasyonları kırık veyahut şekil değişikliğine ihtiyaç duyan dişler söz konusu olduğunda tercih edilebilir. Modern teknolojik cihazlarla günümüz dünyasında ön diş kompozitleri ile doğal, diş rengine sahip restorasyonlar gerçekleştirilebilmektedir.

  • Porselen vener restorasyonları (Lamina)

Lamina restorasyonlar; ön grupta yer alan dişlerde, estetik amaçlar doğrultusunda gerçekleştirilen uygulamalardır. Bu uygulama süreçlerinde dişlerin yalnızca ön yüzeylerinde aşınma işlemleri gerçekleştirilerek, hazırlanan dişlerden ölçüler alınır. Sonraki süreçte ise laboratuvar ortamında hazırlanan laminalar ikinci seansta kişinin dişlerine yapıştırılarak uygulanır.

Restoratif Diş Tedavileri Kimlere Uygulanır?

Neredeyse herkes güzel ve etkileyici bir gülümsemeye sahip olmak istemektedir. Bu isteğe sahip olmalarına rağmen, dişlerinde bazı kusurlar olduğunu düşünen kişiler için restoratif diş tedavileri uygulanmaktadır. Ayrıca ağız ve çene yapısında, kaza veyahut ufak çaplı yaralanmalar sonucunda  deformasyonlar olan kişiler bu sorunları restoratif tedaviler ile düzeltilmesini sağlayabilmektedir.. 

Diş etlerinde sorunlar bulunan bireyler, dişlerinde kalıcı lekeler olan kişiler, geriatri ve onkoloji hastaları için restoratif diş uygulamaları gerçekleştirilebilmektedir. Tedavinin uygulanması adına karar verildiğinde diş muayenesi sonuçları analiz edilmelidir. Ardından elde edilen bulgular doğrultusunda, doğru adımlar ile tedavi planı geliştirilmelidir. 

Tedavi sürecinde, edinilen bulgular doğrultusunda; ortodonti, plastik cerrahi, periodontal tedavi, ortognatik cerrahi ve kozmetik diş hekimliği gibi yöntemlerden kişinin durumuna uygun olanlar ve maksimum verim sağlayacak yöntem seçilmelidir. Karar verilen yöntemler, tedavi görecek kişiye öncesinde mutlaka bildirilmelidir.