Sabit diş protez, dişlerini kaybeden kişilere yapılmaktadır. Ağız ve diş bakımı ihmal edilmiyor olsa bile zaman içerisinde dişlerde beklenmedik sorunlar ile karşılaşılmaktadır. Diş kayıplarının meydana gelmesi durumunda, doğal dişlerin yerini tutan protez diş önerilmektedir. Protez diş yapılmadan önce hasta detaylı bir muayeneden geçmektedir. Hatta bazı hastalarda röntgen çekimine ihtiyaç duyulmaktadır.

Günümüzde protez diş çeşitleri geniş bir yelpazede sunulmaktadır. Hastanın beklentileri, ağız yapısı ve mevcut çene yapısı gibi unsurlar göz önüne alınarak en uygun protez diş çeşidi belirlenmektedir. Günümüzde yaygın bir şekilde kullanılan sabit diş protez ve implant üstü protez bulunmaktadır. Protez dişin hangi malzemeden yapıldığı, fiyatlara etki etmektedir.

Diş Eksikliğini Gidermek İçin Protez Diş Seçenekleri Nelerdir?

Diş eksikliğinde kemiğin yapısına bağlı olarak implant tedavisi yapılmakta olup implantın üstüne sabit bir protez yapılmaktadır. Bu protez tek bir diş için olabileceği gibi birden çok diş eksikliğinde köprü oluşturulmaktadır. Uygulanan protez diş ile aynı zamanda diş sağlığı korunmaktadır. Doğal bir görüntüye kavuşturularak uygulanan protez diş, hastanın kendi dişine uyum sağlamaktadır.

Sorunsuz Gülüşler İçin Protezler Ve Seçenekleri

Diş dokusuna ve rengine benzer malzemeler kullanılarak doğal dişleri aratmayacak protez diş yapılmaktadır. Protez diş, doğal dişlerin fonksiyonunu yerine getirmektedir. Doğal dişlerin bakımıyla benzer bakıma sahip olan protez diş, diş fırçası veya diş ipi kullanılarak temizlenmektedir. Aynı zamanda düzenli kontrollerinin yapılması gerekmektedir.

Kaliteli Diş Protezi Malzemeleri Nelerdir?

Protez dişlerin yapımında birçok malzeme kullanılmaktadır. Protez diş malzemesi seçimi için hastanın diş yapısı göz önüne alınmaktadır. Kullanılan malzemenin dayanıklılığına ve estetikliğine önem verilmektedir. Sabit diş protez başta olmak üzere protez dişlerde akrilik reçine, porselen, metal ve kompozit reçine gibi malzemeler kullanılmaktadır.

Modern Klinik diş hekimi, hastanın ihtiyaçlarına uygun ve uzun yıllar kullanabileceği protez diş malzemelerini belirlemektedir. Protez dişlerin yapımında en fazla kullanılan malzeme akrilik reçine olmaktadır. Akrilik reçine uygun maliyetli olmakla birlikte estetik açıdan doğal bir görünüm vermektedir. Doğal dişlerin görünümüne en yakın malzeme, porselen olmaktadır. Dayanıklı olan porselen, estetik açıdan çok iyi sonuç vermektedir.

Protez Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Protez dişlerin bakımlarının eksiksiz yapılması gerekmektedir. Protez diş fırçası ve özel temizleyici solüsyon için diş hekimine öneri sorulabilmektedir. Her öğünden sonra protez dişin temizliğinin yapılması gerekmektedir. Protez dişlerin gece çıkartılması, diş etlerinin rahatlamasını sağlamaktadır. Sert gıdalardan kaçınılması, protez dişlerin kırılmasını önlemektedir.

Protez dişlerin düzenli olarak kontrol edilmesi gerekmektedir. Protez dişleri bakterilerden korumak için özel bir protez diş solüsyonu kullanılmaktadır. Protez dişlerin sağlıklı ve temiz tutulması, uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır. Protez dişlerin kullanılmadığı durumlarda, suda saklanması önerilmektedir. Özellikle hareketli diş protez kullananların düzenli olarak ağız ve diş bakımlarını yerine getirmesi gerekmektedir.

Diş Protezi Tedavi Süresi Ne Kadar?

Protez dişin türüne göre diş protezin tedavi süresi değişmektedir. Hareketli protez dişlerin yapım süresi ortalama 1-2 hafta olmaktadır. Fakat sabit protezler ve implant destekli protezler, daha uzun sürede yapılmaktadır. Protez diş tedavisi, birkaç aşamadan oluşmaktadır. Diş hekimi ağız içi muayene gerçekleştirdikten sonra hastanın dişlerinin durumunu değerlendirmektedir.

Ağız dokularının yeni proteze uyum sağlaması, biraz zaman alabilmektedir. Ağız dokuları yeni proteze uyum sağlayana kadar yemeklerin küçük lokmalar halinde alınması önerilmektedir. Protezi devamlı ağızda tutmamak gerekmektedir. Estetik olarak hastanın protez dişten memnuniyeti yüksek olmaktadır. Belirli bir süre geçtikten sonra hasta kendi dişiymiş gibi protez dişleri rahatça kullanmaktadır.

Diş Protezi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kalıcı yapıştırma gerçekleştirildikten sonra belli bir süre çok soğuk veya sıcak şeylerin yenilmemesi gerekmektedir. Doğal dişler ile yiyip içilebilen bütün her şey, sabit protezle de yenilebilmektedir. Doğal dişlere zarar verebilecek kuvvetlerden, diş protezinde de kaçınılması gerekmektedir. Sabit protez hangi malzemeden yapılmış olursa olsun, dış kuvvetler haricinde her şey yenilebilmektedir.

Diş protezi kullanan kişiler, diş temizliği yaparken sıcak su kullanımından uzak durmaktadır. Aksi durumda, protez zarar görebilmektedir. Olumsuz tutum ve tavırlardan uzak durulması, diş protezinin uzun yıllar kullanılmasını sağlamaktadır. Diş protezi sonrası herhangi bir tütün ürününün kullanılması önerilmemektedir. Tütün bırakılmadığında, vücudun protez dişi reddetme durumu bulunmaktadır.

Protez Diş Fiyatları Ne Kadar?

Protez diş fiyatları, birçok faktöre bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Protez dişin malzemesi, türü, diş hekiminin deneyimi ve konumu, protez diş fiyatlarında etkili olmaktadır. Hareketli protez dişler daha uygun fiyatlıyken, sabit protez dişler için daha yüksek ücret ödenmektedir. Aynı zamanda implant destekli protez, daha yüksek fiyatlı olmaktadır.

Yüksek sayıda diş kaybına çözüm olarak protez diş tercih edilmektedir. Döviz kurundaki yükselişler de protez diş fiyatlarını yükseltmektedir. Çünkü protez diş yapımında kullanılan malzemeler, yurt dışından gelmektedir.

Diş aşınmaları ve kayıplarına bağlı olarak ihtiyaç duyulan protez uygulamaları değişmektedir. Ayrıca her diş protez uygulaması için kullanılan malzemeler de farklı olmaktadır. Bundan dolayı hastadan hastaya fiyat değişebilmektedir.

Protez Diş Avantajları Nelerdir?

Eksik bir diş yemek yemeyi zorlaştıracağından, protez diş uygulamaları daha fazla önem kazanmaktadır. Dişsizliğin neden olduğu psikolojik sorunlar, protez diş uygulamaları ile giderilmektedir. Sindirim sisteminin başladığı ağızdaki dişlerine kavuşan hastalar, sağlıklı bir çiğneme eylemi gerçekleştirmektedir. Protez diş uygulaması yapılan hastaların, konuşmaları iyileştirilebilmektedir.

Kişinin estetik görünümü de iyileştiren protez diş, yeme ve konuşma sorunlarını ortadan kaldırmaktadır. Mevcut dokuların sağlığını korumak için protez diş bir terapi olarak kullanılmaktadır. Hastayı dişsiz görüntüden de kurtaran protez diş, insanların normal hayatlarına devam etmelerini sağlamaktadır. Kişiye özel olan diş protezinde kişinin rahat etmesi amaçlanmaktadır. Düşen yaşam kalitesini artıran protez diş, diğer dişlerin kemik rengine uygun üretilmektedir.