Ortodonti, belirli bir uyum içinde olmayan, çapraşık bir halde olan dişlerin düzeltilmesiyle ilgilenen bir uzmanlık alanıdır. Alt çenenin önde ya da geride olması, dişlerdeki düzensizlik gibi bozukluklar hastanın yaşı da göz önünde bulundurularak uygun bir tedavi yöntemi ile düzeltilmektedir. 

Bu çene ve diş bozukluklarının tedavisinde kullanılan en yaygın tedavi yöntemi diş teli tedavisidir anacak son dönemlerde gelişen teknoloji sayesinde tedavi yöntemleri de çeşitlenmektedir. Bunlardan biri ise uzun yıllar kullanılan diş tellerine alternatif bir tedavi yöntemi olan telsiz ortodonti tedavisidir. 

Telsiz ortodonti tedavisi, bireyin dişlerine uygun olarak yapılmış şeffaf plaklar (aligner) ile dişleri düzeltmek üzere uygulanan bir ortodonti tedavi yöntemidir. Çocuklar ve yetişkinler için uygun olan bu tedavi yönteminde belirli aralıklarla plaklar yenilenmektedir. 

Estetik açıdan kaygı yaşayan ve uzun süre tel takmak istemeyen bireylerin hemen hemen hepsi bu tedavi yöntemini tercih etmektedir. Ayrıca birçok avantajı da bulunmaktadır. Bunlar;

  • İstediğiniz zaman şeffaf plakları çıkarabilirsiniz. Ayrıca yemek yerken çıkarılması en sevilen avantajlarından biridir. 
  • Dilediğiniz zaman takıp çıkaracağınız şeffaf plaklar sayesinde ağız ve diş temizliğini yapmak daha kolay olacaktır.
  • Günlük yaşantınızı etkilemez.
  • Estetik algısına önem vereceğiniz özel günlerinizde tedavinize birkaç saat ara verebilirsiniz.

Telsiz Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır? 

Tedaviye başlamadan önce bireyin ağız yapısının bu işlem için uygun olup olmadığına bakılır. Eğer uygun olduğu kanaatine varılırsa tedaviye başlanır ve uygulamanın ne kadar süreceği hakkında hastaya bilgi verilir. 

Tedavinin planlanması aşamasında dişlerin detaylı fotoğrafları çekilir ve diş ölçüleri alınır. Tedavi boyunca kaç şeffaf plak takılması gerektiğine karar verilir (ortalama 20-25 plak) ve şeffaf plakların yapımına başlanır. 

Telsiz ortodonti tedavisinde plaklar hastaya belirli aralıklarla verilir. Kontrol aralığı çok sık olan bu tedavi yönteminde ortalama 10-15 gün arasında düzenli olarak kontrol seansına gidilir ve plaklar değiştirilir. 

Dişler ağız ve çene yapısına uygun olan düzenine kavuştuğunda tedavi sona erer ancak canlı doku üzerinde yer alan dişlerin yeniden bozulma riskini en aza indirmek için dişlerin son halinin ölçüleri alınır ve geceleri uyurken takmak için plaklar yapılır.