Estetik bir gülüş, yüz güzelliğinin önemli bir parçasıdır. Bu nedenle, kaplama yaptıracaklar lamine ya da zirkon kaplamalardan hangisini yaptırmaları gerektiği konusunda sorular soruyorlar. Bu iki kaplama çeşidi de gülüş tasarımında yaygın olarak kullanılıyor. her iki kaplamanın da uygulama yerine göre avantaj ve dezavantajları bulunuyor.

Zirkonyum kaplama ve lamine kaplama arasında bazı temel farklılıklar olsa da, her iki yöntem de diş bakımı ve gülüş tasarımı bağlamında kullanılmaktadır. Hangi yöntemin kullanılacağını belirlemede en önemli kriterler hastanın ağız durumu ve yaşadığı diş sorunlarıdır. Tercih sebeplerinden biri zirkonyum kaplamaların lamine kaplamalara göre daha kısa sürede uygulanabilmesi ve dişleri sarabilmesi olmaktadır.

zirkonyum-kronlar-ve-lamine-kaplamalar-arasindaki-farklar.jpg

Lamine kaplama dişin ön tarafına yerleştirilir ve her dişe tek tek uygulanır. Hangi prosedürün kullanılacağına karar vermek için hasta, diş yapısının aşınma oranını ve yüzey mine dokusunun durumunu belirlemek için bir ön muayeneden geçirilir. Temel farklardan biri, zirkonyum uygulamaları ile eksik dişlerin kapatılması mümkün iken, bu tür uygulamalar için lamine kaplamanın uygun olmamasıdır.

Gülüş estetiğiniz için gerekli olan kaplama yöntemi muayene sırasında uzman diş hekiminiz tarafından belirlenir. Estetik bir görünüm için hastanın beklentilerine uygun en iyi tedavi yöntemine karar verilir. Zirkonyum mu lamine mi diye kararı verilirken; diş yapısı, diş yüzeyindeki mine dokusu, dişteki aşınmaların oranı gibi faktörler değerlendirilir.

Zirkonyum Kaplama Nedir?

Zirkonyum, gümüşe benzer bir renge sahip beyaz bir maddeden elde edilir. Dış etkilere dayanıklı yapısı nedeniyle birçok alanda kullanılmaktadır. Zirkonyum, rengi ve dayanıklılığı nedeniyle kozmetik diş hekimliği uygulamaları için tercih edilen bir altyapı malzemesidir. İşlenebilirliği, dokuyu tahrip etmemeye dair özellikleri ve gerilime dayanıklılığı onu diş tedavilerinde mükemmel bir ürün haline getirmektedir. Dolgu uygulamalarının beklentileri karşılamadığı durumlarda veya doku kaybının fazla olduğu düşünüldüğünde sıklıkla tercih edilir.

Özellikle de, dolgu ile onarılamayacak düzeyde olan kırıkların tedavisinde zirkon kaplamalar tercih edilir. Zirkon diş kaplama, birden yazla yan yana diş eksikliklerinde kullanılmıyor. Ayrıca, dişlerini kontrol dışı olarak aşırı sıkan kişilerde de (bruksizm) zirkon kaplama uygulanamıyor. Bunun nedeni ise, kaplamanın çok sert bir yapıda olduğu için kırılma riskidir. Zirkonyum kaplama yaptırmak;

  • Köprü ve kronların tedavilerinde,
  • Dişlerin çok lekeli olduğu durumlarda,
  • Dolgu ile iyileştirilemeyen kırıkların tedavisinde,
  • Lamine gibi tedaviler dişler arasındaki boşlukları doldurmadığı durumlarda,
  • Ortodontik braket uygulamalarında tercih edilmektedir.

Uzman diş hekimi tarafından yapılan ön muayene ve klinik analizler, hasta beklentilerini en üst düzeyde karşılamak amacını taşır. Hekim tarafından zirkonyum uygulaması uygun görülmüş ve hasta tarafından onaylanmışsa,

  • Doğal diş yapısı ve görünümüne en yakın sonuç elde edilir.
  • Herhangi bir alerjik reaksiyona sebep olmaz.
  • Dişin yapısına canlılık ve derinlik katar.
  • Doğal diş yapısına çok iyi tutunarak olası estetik kayıpları giderir.
  • Doğal diş yapısı gibi yarı geçirgen olması sebebiyle ışığı yansıtma ve emme özelliği vardır.
  • İmplant uygulamasına imkan vermeyen durumlarda ve diş eksikliğinde köprü malzemesi olarak kullanılabilir.

Zirkonyum kaplama, lokal anestezi altında uygulanır. İşlem sırasında herhangi bir ağrı veya acı hissedilmez. Kaplama, zirkonya adındaki güçlü malzemeden yapıldığı için dış etkenlere karşı dayanıklı yapıdadır. Aşırı sıcak ve soğuk gıdalara karşı hassas değildir. Dolayısıyla, işlem sonrasında da pek acı veya ağrı hissedilmez.

Lamine Kaplama Nedir?

Zirkonyum dişi çevreleyen bir yöntemdir, lamine kaplama tedavisi ise sadece diş yüzeyinde kullanılır. Dişlere uygulanan porselen levha olarak da bilinen bu tedavi, plağın istenilen boyut, renk ve şekle getirilmesini sağlar. Lamine kaplama, kalıcı yerine koruyucu bir yöntem olarak tercih edilir ve estetik bir görüntüye sahip olunmasını sağlar. Lamine tedavisi öncesinde hassas diş ölçüleri alınır. Ardından hastanın günlük işlevini sürdürebilmesi için geçici bir diş takılır. Laboratuvarda üretilen lamine porselen 7 ila 10 gün içerisinde hastanın kullanımına hazır hale gelir. Dişlere sıkıca yapıştırılarak, dişleri tamamen sarar. Bu sayede uzun süreli kullanım ve estetik bir görüntü sağlar.

Diş ve gülüş estetiğine önem verenlerin en sık talep ettiği uygulamalardan biri olan lamine tedavisi, geçici bir çözüm olmakla birlikte kazandırdığı özgüven ve şık görünümle tercih edilmektedir. Diş yapısından herhangi bir kesim yapılmadan uygulanabilen Lamine tedavisinin sağladığı avantajlar arasında,

  • Renk değiştirmez oluşu,
  • Sağlamlığı ve dayanıklılığı sebebiyle uzun yıllar deforme olmadan kullanılabilir olması,
  • Diş lekesi, sararma ve diş taşı oluşumunu minimum seviyeye geriletmesi,
  • Estetik ve şık bir görünüm sağlaması
  • Dişlerin doğal yapısına uygun oluşu öne çıkmaktadır.

Lamine diş tedavisi, 10 yıla kadar etkisini sürdürebilir. Aşınmaya karşı yüksek dirence sahiptir. Kahve, sigara ve çay gibi dış etkenlere maruz kaldığında renginde herhangi bir değişiklik meydana gelmez.

Zirkonyum ve Lamine Kaplamanın Farkları

Protezlerin üretimi, yalnızca işlevsel değil, aynı zamanda estetik açıdan da gerekli malzemeler gerektirir. İnsanlar sadece protez dişler ile güzel görünmek değil, gülebilmek, konuşabilmek, sorunsuz yemek yiyebilmek istemektedir. Bu aşamada estetik çözümler sunan malzemeler kullanılması önemlidir.

Zirkonyum ve lamine, diş protezleri için estetik çözümler sunan başlıca malzemelerdir. Lamine ayrıca sac seramik olarak da adlandırılır. Her iki uygulamanın da bazı farklılıkları vardır. Doğru tercihi yapabilmek için bu farklılıkları bilmek çok önemlidir. Zirkonyum kaplamalar ve lamine kaplamalar, diş hekimleri tarafından kullanılan yüksek kaliteli malzemelerdir. Hasarlı bir diş kronunun, diş köprülerinin ve diğer protez yapıların değiştirilmesi için uygundurlar. Uzun yıllar kaplamalı dişlerinizin keyfini çıkarabilmeniz için takma diş ve kaplama üretiminde özel teknikler kullanılmaktadır. Özellikle zirkonyum lamine uygulamaları dayanıklı yapıları ile kişiye özel ve uygun hale getirilir. Tercihlerinizi diş hekiminizin talimatlarına göre ayarladığınızda, her iki uygulamayı da yıllar boyu kullanmak mümkün olmaktadır. Uygulama biçimlerine göre iki tedavi arasında fiyat farkları da olmaktadır.

Hem zirkonyum hem de lamine uygulaması, kaplama diş yapımı söz konusu olduğunda sık sık başvurulan profesyonel çözümlerdir.

Hem lamine hem de zirkon kaplamaların, kendilerine göre avantajları ve dezavantajları bulunuyor. Bu iki kaplama türünden hangisinin tercih edileceği; hastanın beklentileri, doktorun önerisi, ağız ve diş yapısının durumu ile kaplamaların uygunluğu ile belirlenmelidir.

Bu çözümlerin tam maliyeti hakkında fikir sahibi olabilmek, laminete veneer fiyatları detaylarını öğrenmek ise Modern Klinik diş hekimiyle görüşme sonrasında mümkün olabilmektedir. Dişlerin durumu ve ne şekilde bir tedaviye ihtiyaç duyulduğu bu aşamada önemli bir bilgidir. Yaprak diş fiyatları hakkında bilgi sahibi olabilmek için Modern Klinik ile iletişime geçmeniz gerekir.

Modern Klinik olarak sizlere kaliteli hizmet ve sağlıklı dişlerinizin olması için gereken tüm hizmeti sunmaktayız. Bilgi almak ve iletişime geçmek için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

 

İletişim Formu