Diş eti kesimi veya diğer adıyla diş eti estetiği tıbbi adı ile de Gingivoplasti adıyla bilinmektedir. Gingivoplasti; diş etlerindeki çizgilerin şekillendirilmesi amaçlı olarak yapılan diş etlerinin daha düzenli ve simetrik estetik görünüm sağlamak amaçlı yapılan diş eti estetiği işlemidir.

Diş Eti Kesimi İyileşme Süreci Ne Kadardır?

Diş eti kesimi uygulaması yapılırken yapılan tüm işlemler genellikle lazer cihazlarıyla yapılmaktadır. Lokal anestezi gerektiğinde uygulanmaktadır. Çoğu insan bu işlemi yapmaktan korktukları için lokal anestezi uygulanarak korkularının önüne geçilmektedir. İşlem sonrasında kişinin yapısal özelliklerine bağlı olarak genellikle iyileşme süreci kısa sürmektedir. Ortalama 10 – 14 veya 21- 28 gün gibi farklılıklarla iyileşme süreci değişmektedir.

Diş Eti Kesimi Nasıl Yapılır?

Diş eti kesimi yapılmadan önce diş eti taşları temizlenmektedir. Bu işlem yapıldıktan sonra genellikle hasta uyanık bırakılarak bölgesel anestezi uygulanmaktadır. İşlem yapıldıktan sonra ise 7- 10 arası bir kontrol planı yapılmaktadır. Genellikle ortalama olarak işlem 1 –2 saat sürmektedir. Diş eti kesimi yapılırken diş hekimi diş eti kesiminde diş eti dokusunu kesmek için veya dişin daha çok görünmesi amacıyla diş etini yeniden şekillendirerek bunu lazer kesim başta olmak üzere neşter ve koter de kullanabilmektedir. Daha çok modern olarak günümüzde lazer kesim diş eti kesiminde diş hekimleri tarafından tercih edilmektedir. Gereken durumlarda diş eti kesimi işlemi yapılırken diş etinin dokusuna dikiş de atılabilir.

Diş Eti Kesimi Neden Tercih Edilmektedir?

  • Diş boyutlarının birbirinden kısa veya uzun olması durumu,
  • Dişlerin aşırı şekilde diş etlerinin içerisinde bulunması durumunda,
  • İnsanın aynaya bakarken veya arkadaş ortamında gülümserken dişlerinin çok küçük görünmesi sebebiyle rahatsızlık hissi vermesi,
  • Diş etlerinde koyu kırmızılıkların olması
  • Diş etlerinde şişme meydana gelmesi,
  • Diş etlerindeki renk değimi gibi sağlık sorunları nedeniyle dişeti kesimi estetiği uygulanmaktadır.

Diş Eti Kesiminin Yararları Nelerdir?

Diş eti iltihaplarını engellemekle beraber diş kayıplarının önlenmesi, diş eti dokularını sağlıklı olmasını sağlaması, gülüş ve estetik problemlerini engellemek ve diş boyutlarının orantılı şekilde oluşmasına olanak sağlaması gibi özellikler sayesinde çokça yararı bulunmaktadır. En önemli yararı ise iyileşme hızının oldukça hızlı olması.

Diş Eti Kesimi Ömrü Ne Kadar Sürer?

En ideali diş hekimi kontrolünde tedavinin yapılmasıdır. Hekimin işçiliği, hassasiyeti önem taşımakla beraber işlemin kapsamı ve diş eti estetiği yapan hastanın ağız ve diş bakımı tedavi sonrası diş eti estetiği ömrünü arttırmaktadır. İyi bir bakım yapılmadığı takdirde işlem yapıldıktan sonra etkisini yitirmektedir.

Diş Eti Kesimi Kaliteli Midir?

Son zamanlarda çokça tercih edilmekte olan diş eti kesimi operasyonu daha çok lazer kesim yöntemi kullanılmaktadır. Diş eti estetiğine daha çok ulaşmak isteyenler için çok kolay bir yöntemdir. Bu açıdan herkes bu yöntemi uygulayacağı gibi diş eti estetiği problemi yaşayan çoğu hasta diş hekimlerine başvurabilir. Bunun için diş hekimleri ve diş klinikleri iyicene araştırılmalıdır. Kalite açısından operasyonu yaptırmadan önce uzman bir diş hekimin e başvurularak muayene edildikten sonra diş hekimi kullanacağı yöntemi belirlemelidir. Son zamanlarda diş hekimleri daha çok dişeti kesimi operasyonu için lazer kesim yöntemi kullanılmaktadır. Tedaviyi uygulayacak olan diş hekimin becerisi, tecrübesi bu konuda çokça önem arz etmektedir.

Diş Eti Kesimi Fiyatı Ne Kadardır?

Yapılan işlemin kapsamı, kalitesi, diş etinin ne kadar şekillendirildiği, diş hekimin tecrübesi ve becerisine bağlı olarak diş eti estetiğinde tedavi fiyatları değişiklik gösterebilmektedir.

Diş Eti Kesimi Uygulama Sonrası Ne Yapılmalıdır

Tükürülmemeli, ağız suyla çalkalanmamalıdır. Bunun nedeni işlem sonrası oluşan kanama durması ve yaranın daha çabuk iyileşmesi için bu yapılmamalıdır. Sigara içilmemelidir. Sigaranın yaranın iyileşmesine olumsuz etkisini önleme amaçlıdır.

Ağız bakımı sırasında işlem yapılan bölge dışında diğer bölgeleri fırçalayabilir ve diş ipi kullanabilirsiniz. İşlem sonrası beslenme çok önemlidir. İşlem sonrası 2 gün boyunca püre tarzı yiyecekler, muz veya dondurma gibi veya çorbalar, sulu yiyecekler özellikle ılık gıdalar yenilmelidir.

Diş eti kesimi işlemi sonrası kanama, ağrı, şişkinlik, ağzı açarken zorlanma, işlem sonrası yüzde morluk oluşması veya ciltte morluk oluşması normaldir. Çünkü işlem yapılan bölgenin yakınında bulunan cilt altı dokuya kan birikmesi sonucu oluşmaktadır. Buda 7-10 gün içerisinde geçecektir.