Burada diş çürümesine neden olan şeylerden ve diş çürümesi riskini azaltmak için neler yapabileceğinizden bahsedeceğiz.

Diş Çürümesi Nedir?

Diş çürüğü, bakterilerin ürettiği asitler nedeniyle dişlerin bozulmasıdır. Dişlerimizde bulunan bakteriler yediğimiz şekeri tüketir ve ardından asit oluşturur. Bu asit dişlerimize saldırdığında çürümeye başlar. 

Diş Çürümesine Ne Sebep Olur?

Diş çürüğü, şeker tüketiminden doğrudan etkilenir. Fırçalama, diş ipi kullanma ve florür uygulaması, bu insidansı azaltmaya yardımcı olan faktörleri değiştirir.

Dişlerin   Şekere Maruz Kalma Süresi ve Günlük Şeker Limiti

Şeker, yaşam tarzımızın bir parçasıdır ve şekeri ölçülü tükettiğimiz sürece, çürüme riski olmadan tatlı şeylerin tadını çıkarmaya devam edebiliriz.

Her şey, günlük almamız gereken şeker limiti ve şekerin ne kadar süre dişlerimize temas ettiğidir. 

Uzun zaman önce bir psikiyatri hastanesinde (etik kurullardan çok önce!) bir grup hastaya her gün aynı miktarda şeker verildiği korkunç bir çalışma yapıldı. Bir grup tüm şekeri bir kerede aldı, diğer grup için ise şeker gün boyunca 10 doza bölündü. Bir süre sonra her iki grup da incelendi.

Bir kerede şeker alan gruptakilerin dişleri çürüme geliştirmezken, diğer gruptakilerin dişleri çürümeye başladı.

İdeal olarak, şeker miktarını günde 3-4 kez ile sınırlayabilirsek (ideal olarak yemek zamanlarına kadar tutabilirsek) çürümeye neden olmaz. (Ağız kuruluğu, florür maruziyeti, fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlıklarının da etkisi vardır.) 

Şeker Oranını Artıran Şeyler

Tatlı olan her şey şeker oranını artırır. Şekerli kahve/çay, ferah bir nefes için nane (şekersiz değilse), alkolsüz içecekler, kuru meyve, şekerlemeler, kekler vb., meyve suları, hatta doğal meyveler bile sayılabilir! 

Diş Çürümesi Tedavileri Nelerdir?  

  • Florür Jel: Erken evre diş çürüğü için diş hekiminiz diyetinizdeki şeker miktarı ve yemek yeme zamanlarınız hakkında sizinle konuşacaktır. Bölgeye bir florür jeli, vernik veya macun uygulayabilir. Florür, diş minesini güçlendirerek dişlerin korunmasına yardımcı olur, dişleri diş çürümesine neden olabilecek plaktan gelen asitlere karşı daha dirençli hale getirir.
  • Kronlar: Diş hekiminiz sizinle bir dolgu veya kuron hakkında görüşebilir. Diş çürüğünün çıkarılmasını ve deliğin doldurulması gibi yöntemler uygulanabilir.
  • Kanal Tedavisi: Diş çürüğü pulpaya (dişin merkezinde kan ve sinirler içeren bir yapı) yayıldıysa, bu kanal tedavisi olarak bilinen bir işlemle giderilebilir.
  • Çıkarma: En kötü durumlarda, diş restore edilemeyecek kadar kötü hasar görmüşse çıkarılması gerekebilir. Diş hekiminiz dişi kısmi takma diş, köprü veya implant ile değiştirebilir. 

Alışkanlıklar Diş Çürümesini Nasıl Önler?

Etkili ağız hijyeni (fırçalama ve diş ipi), florür uygulaması (su, diş macunu vb.) ve tükürük akışı hızı ile çürükler üzerinde bir çalışma yapılabilir.

Genetik olarak zayıf dişler diye bir şey yoktur, bazı dişler daha zayıf gelişir (mine hipoplazisi) ama bu çok nadirdir, kalıtsal olan beslenme alışkanlıklarıdır.

Yeme alışkanlıklarımız değiştikçe menülerimize giderek daha fazla şeker giriyor, bunların çoğu gizli şekerler. Mantıklı bir yemek ve yaşam tarzı planlaması ile çürümeyi önlemek mümkündür.