Vidasız implant tedavisi, gelişmiş teknoloji ile ortaya çıkan tıbbi amaçla muayene sağlayan, bir yöntemdir. Bu yöntem estetik açıdan sık sık tercih edilen, bir uygulamadır. Diş hekimleri hastanın vidalı implant istemediği durumlarda, bu yönteme başvurmaktadır. Öncelikli olarak doktor diş kaybı yaşamış olan hastanın, bu uygulamaya uygun olup olmadığına karar verdikten sonra, işlemi gerçekleştirmektedir. Hekim eksik dişi olan hastasını tıbbi amaçla muayene ederek, hastaya detaylı bilgiyi vermeli ve diş kökleri diş kemiği ve diş eti uygunsa,hastaya vidasız implantı önermelidir.
Diş sağlığı açısından bu tedavi, çok iyi sonuçlar verebilmektedir. Bu işlem tek bi diş eksikliği için değil, birden fazla diş eksikliğinde de kullanılabilmektedir. Diş kaybı yaşamış hastalar için implant uygulaması, oldukça doğru bir tercih olacaktır. İmplant uygulaması öncesi, bilgi almak karar ver me sürecinide oldukça kolaylaştırmaktadır.
Vidasız implant uygulaması ilk olarak, hastanın çene ve diş kemiklerinin kontrol edilmesiyle başlamaktadır. Bu noktadan sonra kemiklerde sorun olmadığı anlaşılırsa, ölçü ve diş görünü müne karar verilir. Buradan sonra diş hekiminizin uygun gördüğü bir sonraki randevu gününde, lokal anestezi uygulaması yapılır ve açılmış olan boşluklara, titanyumdan üretilmiş olan parçalar yerleştirilir. Yerleştirilen bu implant parçalarından sonra, vidalama yapılmaz. Bu işlem yaklaşık yarım saat sürer. Vidasız implantın, birçok kolaylığı ve avantajı da bulunmaktadır. Bu avantajlar aşağıdaki gibidir;
Vidasız Tedavi: Vidasız implantlar vidalılara nazaran, oldukça kolay ve psikolojik açıdan rahatlık la yapılabilir bir işlemdir. Hastalar,vidasız tedavi yöntemi ile tedirginlik hissetmemekte ve işlemi rahatlıkla atlatmaktadır.
Cerrahi İşlem: Vidasız implatta, uygulanan cerrahi işlem ve süre oldukça azdır. Bu sebeple işlemlerde oluşabilecek riskler en aza inmiş olacaktır.
Bekleme Süresi: Bu tedavide, bekleme süresi bulunmamaktadır. Bu sebeple yapılacak olan işlem, kısa bir süre zarfında bitmektedir.
Vida Problemi: Vidalı implantlarda genel olarak, vidalarda gevşeme görülmektedir.Fakat vidasız işlemlerde, böyle bir sorun olmayacağı için hastalar büyük bir rahatlık içerisinde olacaktır.
İyileşme Süreci: Vidasız implant tedavisinde hastalara göre değişmekle birlikte, iyileşme süreci oldukça kısadır. Böylece günlük hayata dönüşte, oldukça kolay olmaktadır.
Bunların yanı sıra vidasız implantın, tek bir dezavantajı bulunmaktadır. Bu dezavantaj ise, bu işlemin herkese uygun olmamasıdır. Yapılacak olan işleme uygun olup olmadığınız, uzman hekim
tarafından belirlenecek ve sonuca göre işlem yapılacaktır.
Vidasız implant özel bir tasarım ile çene kemiğine tutturulan, bir estetik düzeltmedir. Bu işlem yapılırken hasta, hekimden gerekli bilgileri almalı ve böylece aklında soru işareti kalmamalıdır. Hastaların bu tedavi yöntemine, sıcak bakmaları ve oldukça tercih etmelerinin sebeplerinden biri ise vidalı implanta nazaran daha az bir cerrahi işlem uygulanmasıdır. Bu sebeple iyileşme süreci de, oldukça hızlıdır. İşlem yapıldıktan sonraki süreçte yapay diş köklerinin, implantı kabul etmesi gerekmektedir. Aksi takdirde işlem olumsuz sonuçlanacaktır. Bu yöntem uygulanırken, fiyatıda oldukça merak edilmektedir. Vidasız implant fiyatları, kullanılan ürünün markasına, uygulamanın yapılacağı kliniğin bulunduğu bölgeye ve bunun gibi birçok etkene göre değişiklik göstermektedir.
Bunların yanı sıra implant tedavisinden önce bir işlem yapılıp yapılmayacağına görede, fiyatlar şekillenebilir. Kısacası vidasız implantta tedavi öncesi ve sonrasında yapılacak işlemlere ve birçok farklı faktöre göre fiyatlar değişebilmektedir.
Günümüzde birçok kişi vidalı implantlar yerine, vidasız implantları tercih etmektedir. Fakat bu uygulamanın yapılıp yapılmayacağına, uzman bir hekim tarafından hastanın uygunluğuna göre karar verilmektedir. Bu sebeple uzman hekimler tarafından hastanın, diş kökleri, çene kemiği kontrol edilmeli ve uygulama yapılıp yapılmayacağına karar verilmelidir. 18 yaşından büyük kemik gelişimi tamamlanmış herkes diş kaybı yaşaması halinde, diş eksikliğini gidermek amacıyla vidasız implant uygulaması yaptırabilir.
Bu işlem, cerrahi müdahalelere karşı toleransı düşük ve hızlı iyileşme bekleyen hastalar için oldukça uygun bir işlemdir. Bununla beraber çene kemiği yetersiz yada zayıf olan hastalar, vidasız tedavi yöntemini kullanabilir.
Vidasız implantlar, genel olarak estetik kaygıları ön planda tutan hastalar için tercih edilmektedir. Bu implantlar, işlemin yapıldığı ilk günden itibaren hızlı bir iyileşme süreci sunarak hastaların günlük hayatlarına kısa sürede dönmelerini sağlar. Bu sebeple, günlük yaşantısına hızlıca dönmek isteyen hastalar bu yöntemi tercih edebilir. Ancak, vidasız implant her hastaya uygun olmayabilir.
Bu uygulamanın yapılıp yapılmayacağına karar vermek için, uzman bir diş hekimi tarafından yapılan muayene ve klinik korelasyon son derece önemlidir. Uzman hekim, hastanın durumuna göre bu tedaviyi uygun görürse vidasız implant yöntemini uygulayabilir, uygun görmediği durumlarda ise alternatif tedavi yöntemleri önerilebilir. Bu süreç, hastanın hem sağlık durumunu hem de estetik beklentilerini göz önünde bulundurarak kişiye özel bir yaklaşım gerektirir.
Fakat tansiyon, diyabet, kemik erimesi kalp hastalığı ve damar rahatsızlıkları olan kişiler, tedavi uygulaması yapılmadan önce sağlık durumlarıyla ilgili hekimi bilgilendirmeli ve gerekli prosedürlerden sonra işlem uygulanmalıdır.
Vidasız implant tedavisi, tıpkı vidalı implant gibi belli bir süreç içerisinde gerçekleşmektedir. Vidasız implant uygulama aşamaları aşağıdaki gibidir;
Öncelikle hastaların, uzman bir hekim tarafından ağız içi ve kemik muayeneleri yapılır. Yapılan bu muayenelerde hastanın, yapılacak olan işleme uygun olup olmadığı belirlenir. Muayenesi yapılan hastanın, uygun olup olmadığı anlaşıldıktan sonra gerekli ölçüler ve dişin rengi belirlenir. Bu noktadan sonra dişlerin üretimi beklenir.
Diş hekiminin uygun gördüğü günde yapılacak olan bir sonraki seansta, hastaya lokal anestezi uygulanır ve çene kemiğine ulaşılır.Ulaşılan çene kemiğinde, uygun bir boşluk ayarlanır ve titan yumdan elde edilen vidasız implantlar, uygun boşluğa yerleştirilir. Bu aşamadan sonra 30- 40 gün vidasız implant ve çene kemiğinin kaynaması beklenir. Kaynama gerçekleştikten sonra, implant üzerine protez diş yerleştirilir ve hastanın tedavi işlemi tamamlanır.
Vidalı implantta uygulama yapılacak olan hastanın, diş köküne vidalama işlemi yapılmaktadır. Kullanılan vidalar sayesinde, dişte sarsılma olmaz. Fakat zamanla vidalarda, gevşeme gözükebilir. Vidasız implant ise hastanın dişi, diş köklerine vidalama işlemi yapılmadan titanyum kullanılarak sabitlenir. Bu sayede hastalar dişi isteğinde çıkarıp, temizleme şansına sahip olacaktır.
Vidalı ve vidasız implant bakıldığında, genel olarak aynı işlevlere sahip yöntemlerdir. Vidalı olan işlemlerde çene kemiğine ulaşılarak orada bir boşluk oluşturulup, vidalama işlemi yapılmaktadır.
Bu sayede yapılan protez, oynama yapmamaktadır.Vidasız olan işlemlerde ise vida olmadan titanyumdan yapılan implantlar, çene kemiğine tutturulur. Bu sayede bir bekleme süreside bulunmamaktadır.Sonuç olarak çene kemiği ve implant, zamanla sıkılaşır ve oldukça güzel sonuçlar alınır.
Bununla birlikte implant uygulaması yapılacak olan diş, ön dişlerden biri ise vidasız uygulamalar çok daha uygun olacaktır. Bu sayede vida üzerini kapatma gibi bir durum olmayacaktır.
Vidasız implantlarda, fazla yapıştırıcıdan kaynaklanan diş problemleri ortaya çıkabilmektedir. Fakat vidalı implantta böyle bir durum söz konusu değildir, yapılan işlemden sonra vida üzeri dolgu yöntemiyle kapatılmalıdır.
Vidalı implant işlemleri, uzun süreli işlemlerdir. Fakat vidasız işlemlerde, süre oldukça kısa olmakta ve zaman tasarrufu sağlanmaktadır.
Vidalı işlemlerde, cerrahi işlem uygulaması oldukça yoğundur. Fakat vidasız implant tedavisinde, cerrahi işlem daha az uygulanmaktadır.